PIŠE NENAD POLIMAC

Helenin otac njenu je majku zatočio kada je imala samo 14. godina. Majka i kći su pobjegle, a otac završio u zatvoru. No onda je pobjegao...

Daisy Ridley, Kći kralja močvare

 Supplied By Lmk/Imago Stock&people/Profimedia/Supplied By Lmk/imago Stock&people/profimedia
‘...što je s Daisy Ridley? Njezini ‘Ratovi zvijezda‘ stižu tek za četiri godine, a u međuvremenu glumica ima štošta ponuditi. Ponajprije triler ‘Kći kralja močvare‘

Svakako je najatraktivnija vijest da se Rey vraća u "Ratove zvijezda". Tko je Rey? Naravno, Daisy Ridley, koja je na neki način zamijenila pokojnu Carrie Fisher u dosadašnjim izdanjima te franšize. Sada će igrati instruktoricu koja obučava prinove u galaktičkim manevrima, a glumica je prezadovoljna što će tako produljiti svoju karijeru. U pitanju je krajnje korektan politički projekt, redateljica je Pakistanka Sharmeen Obaid-Chinoy, za Marvel je već radila u seriji "Ms Marvel" i ima iskustva u holivudskoj industriji. O scenaristu sve najbolje, to je Steven Knight, najpoznatiji je po žestokoj krimi-seriji "Peaky Blinders", a trenutačno je u velikoj potražnji.

No što je s Daisy Ridley? Njezini "Ratovi zvijezda" stižu tek za četiri godine, točnije 2027., a u međuvremenu glumica ima štošta ponuditi. Ponajprije triler "Kći kralja močvare", po nagrađivanom trileru Karen Dionne, objavljenom 2017. i odmah ovjenčanom priznanjima Library Journala i Suspense Magazina. Naravno da je takav naslov odmah privukao lovce na filmska prava, isprva su u prvoj ligi figurirali oskarovka Alicia Vikander i redatelj Morten Tyldum (nominiran za Oscara za "Igru oponašanja"), no kako su se termini pomicali, tako se na njih više nije moglo računati. Za novog redatelja odabran je Neil Burger (američka verzija francuskog hita "Nespojivi" bila je jednako uspješna i u svjetskim kinima), a glavnu žensku ulogu dobila je upravo Daisy Ridley. Lik koji ona glumi zove se Helena Pelletier, odrasla je u močvarama Gornjeg poluotoka Michigana, ali to baš nije bio njezin izbor. Njezinu majku - dok je imala samo 14 godina - oteo je Jacob Hallbrook, lutalica i grubijan, i zatočio je u kolibu kojoj je samo on znao pristup. Tretirao ju je kao svoj posjed, i nakon dvije godine rodila se Helena, koja ni nakon više od desetljeća nije znala kako da se postavi prema svom ocu. Taj ju je naučio sve što je znala, loviti ribu i sitnu živad, ali kad je u pitanju bio emocionalni kontakt, toga nije bilo puno.

Njezina majka stalno je planirala da pobjegnu s tog mjesta, naposljetku su i uspjele, bila je to senzacija o kojoj su mediji dugo pisali, a Jacob je završio u zatvoru. Helena se u međuvremenu vjenčala, dobila je dvije kćerkice, a najviše ju je uznemirila vijest da joj je otac pobjegao iz zatvora. Za njim je organizirana potraga, no on je nestao u močvari. Mladoj ženi je jasno da ga policija nikad neće uhvatiti, on poznaje taj kraj kao malo tko, ne zovu ga zabadava kraljem močvare, no netko bi mu se ipak mogao suprotstaviti, a to je sama Helena. Ona poznaje način na koji on razmišlja, a kad to još spoji sa strahom da joj želi oteti kćeri, nema govora o popuštanju.

Helena i Jacob razriješit će svoje razmirice u izravnom sukobu, a kako će to ispasti, vidjet ćemo, jer Jacob više nije onaj divljak kojeg je ona smatrala svojim ocem. Kao da je postao mekši, no i Helena je stekla dovoljno životnog iskustva da više nikome ništa ne vjeruje. U svakom slučaju, zanimljiva priča, a kako će završiti, vidjet ćemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:14