TUŽBA

Hit ‘Top Gun: Maverick‘ tuže za kršenje ugovora. Obitelj: ‘Autorska prava na tekst Ehuda Yonaya su naša‘

Tom Cruise, ”Top Gun: Maverick” (2022)

 Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia
Film se bazira na članku iz 1983. ‘Top Guns‘. Inače, u prvih deset dana prikazivanja film je ostvario zaradu od 548 milijuna dolara

Obitelj autora čiji je članak poslužio kao inspiracija za film "Top Gun" iz 1986. godine tuži Paramount Pictures za kršenje autorskih prava, piše The Guardian.

Naime, tužba je pokrenuta jer Paramount Global nije ponovno od obitelji Ehuda Yonaya za nastavak "Top Gun: Maverick" dobio prava na njegov članak iz 1983. godine naziva "Top Guns", koji je navedene godine osvanuo u broju California magazina.

Ehudova udovica i sin Shosh Yonay i Yuval Yonay rekli su da je Paramount namjerno ignorirao činjenicu da autorska prava ponovno od siječnja 2020. godine pripadaju njima te da nije mario za federalni zakon o autorskim pravima.

Tužbom se potražuje odšteta; dio profita od "Top Guna: Maverick" te sprečavanje Paramountove distribucije filma i stvaranje daljnjih nastavaka.

Dugoočekivani nastavak s Tom Cruiseom u glavnoj ulozi najveći je ovogodišnji filmski hit. U prvih deset dana prikazivanja ostvario je zaradu od 291 milijun dolara u Sjedinjenim Američkim Državama, a globalna zarada dosegla je 548 milijuna dolara.

Prema Deadlineu, glasnogovornik Paramounta poručio je da su "navedene tvrdnje neosnovane te da će se snažno boriti protiv njih."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:01