Novi holivudski hitovi

Hoće li ‘Batman‘ 45 dana nakon premijere biti dostupan na HBO Max i u Hrvatskoj, ili samo u Americi?

Matrix: Uskrsnuća

 Landmark Media/Alamy/Alamy/Profimedia
Atraktivna streaming platforma najvažniji je medijski događaj posljednjih mjeseci

Zasad je ovo najvažniji medijski događaj posljednjih mjeseci. U našim se domovima - za one koji su prihvatili razmjerno povoljne uvjete pretplate (4,66 eura) - pojavio HBO MAX, vrlo atraktivna streaming platforma, koja je impresivno nadogradila postojeći HBO i HBO GO program. Prvi put možete - posve legalno - gledati u svojem domu najnovije holivudske hitove, i to samo dva-tri mjeseca nakon što su se pojavili u kinima, a hoće li tako biti i dalje, vidjet ćemo. Ako pročitate pravila o funkcioniranju streaming platforme, vidjet ćete da se filmovi i serije ne pojavljuju svuda istodobno, što znači da će trenutačno najveći kinohit "Batman" 45 dana nakon premijere zasigurno biti dostupan na najvećem matičnom tržištu HBO-a, to jest Americi, ali ne znači i u Hrvatskoj. Ipak, uzmemo li primjer blockbustera "Matrix: Uskrsnuće", koji smo gledali u kinima krajem prosinca, možda odugovlačenja ne budu prevelika. To, međutim, nije bio baš veliki hit, pa je razumljivo što su nam ga odmah ponudili. U prvoj rundi ovoga tjedna pojavila se i "Dina", atraktivan spektakl koji se upravo natječe za Oscara, no nju smo gledali u kinima još u listopadu. Ipak, da ne zanovijetamo, nekad bi trebalo i godinu dana da se takav film nađe na HBO-u, a sada se taj rok radikalno skratio. Čak su i serije požurile. Sportska atrakcija "Winning Time: The Rise of Lakers Dynasty" prošlog je tjedna zaludjela Ameriku, a sada je i u našim domovima, Dakako, možemo je gledati kao i Amerikanci, po jednu novu epizodu svakog tjedna, ali to su u ovom slučaju normalni uvjeti. Zato je kompletna serija "Peacemaker" s Johnom Cenom. Njezin je autor James Gunn, koji je Disneyju podario "Čuvare galaksije" i njegov nastavak, goleme hitove čiji su protagonisti gostovali i u "Osvetnicima". Uslijedili su sporovi (uglavnom zbog političke korektnosti, kako privatno tako i na filmu), no nakon brojnih peripetija ipak su mu dozvolili da snima "trojku". "Peacemakera" možete pogledati u cijelosti, zato što je serija u Americi već završila (druga sezona stiže za dvije godine), no takvi su primjeri rijetki: u nove serije odsad uskačete kada i Amerikanci.

HBO MAX napravio je potpuno novi zaslon u kojem su filmovi i serije podijeljeni po kategorijama. HBO GO je preferirao jednostavniju strategiju - ako su vas zanimali filmovi, u tom ste odjeljku mogli potražiti što je novo, što najgledanije, a sada je pretraživanje puno zabavnije. Na samom početku upozoravaju vas što je upravo dodano na platformu (popis je podugačak i bolje da ga suviše iscrpno ne citiram), zatim slijede preporuke urednika (uglavnom standardne, za serije kao što su "Ubijanje Eve", "I tek tako" i "Genijalna prijateljica"), pa "serije koje ne propuštaš" (tu ima arhivskog blaga napretek, no siguran sam da ste propustili nešto od klasika kao što su "Dva metra ispod zemlje", "Rim", "Carstvo poroka", "Oz", "Potpredsjednica", "Mildred Pierce" ili "Pacifik"), tu su zatim kategorija "kokice obavezne" i filmovi kao što su "Oni koji mi žele smrt" s Angelinom Jolie, "Kralj Richard" za koji se Will Smith nada Oscaru, "Svi sveci mafije" (prednastavak "Obitelji Soprano", koja je, uzgred, u kategoriji serija koje se ne propuštaju) i nezaobilazni "Tenet" Christophera Nolana. Posebno su izdvojene serije koje se upravo emitiraju, na primjer "The Gilded Age" i "Vučji odgoj", "Svijet čarobnjaštva", namijenjen ljubiteljima serijala o Harryju Potteru i "Gospodaru prstenova", ima i ponešto neugodnjaka u odjeljku "Zakorači na mračnu stranu", a u kategoriji "Žene u glavnim ulogama" našle su se jedna uz drugu "Mare iz Easttowna" s Kate Winslet i hrvatska manjinska koprodukcija "Mare" s Marijom Škaričić.

Da ne bi bilo zabune, mnogi od tih naslova već su bili dostupni na HBO-u GO, no sada su u novom ruhu, svakako ljepšem i praktičnijem. Kao i obično kad je HBO u pitanju, svi su filmovi i serije prevedeni, a po tome se taj kanal izdvaja od konkurencije. Kad se Netflix pojavio na našem tržištu, nudio vam je samo engleske podnaslove i tek je s vremenom počeo respektirati svoje korisnike i prevoditi na hrvatski, barem ono što je jako gledano. Danas je izvrstan, pogotovo po odabiru filmova, jer tamo ima prinova koje možete naći samo u kinoteci, što nikako nije minus. Spojiti na jednom mjestu atrakcije za široku publiku i zadrte filmofile nije baš jednostavno. Amazon Prime Video po razini usluge još je gori, razmjerno rijetko obnavlja svoju ponudu i jako rijetko nudi hrvatske podnaslove, a jedina mu vrlina mu što ima vlastitu produkciju i neka vrlo dobra ostvarenja možete pogledati samo na njegovu portalu. Sada se zahuktala i hrvatska streaming platforma Moviemax, tako da je trenutačno ponuda na našim televizorima i laptopima upravo prvorazredna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:46