FAVORITI NAŠIH KRITIČARA

HOĆE LI POGODITI? POLIMAC, PAVIČIĆ I NJEGIĆ PROGNOZIRAJU DOBITNIKE OSCARA U GLAVNIM KATEGORIJAMA Posljednjih godina to nije laka rabota

Scena iz filma 'Oblik vode'
 Profimedia, Everett
 

Tradicionalnom ceremonijom u losanđeleskom Dolby Theatreu, u nedjelju će navečer po pacifičkom vremenu biti dodijeljene jubilarne, 90. nagrade Američke filmske akademije - Oscari. Tom večeri ceremonije, koju će i ove godine - kao i lani - voditi TV zabavljač Jimmy Kimmel, završit će razdoblje koji se u anglosaksonskom filmskom biznisu obično naziva “sezonom nagrada”.

Kao i nekoliko posljednjih, i ova se sezona Oscara doima zanimljivo neizvjesnom. U večer dodjela s najvećim brojem nominacija ulazi “Oblik vode”, politička fantazija meksičkog redatelja Guillerma Del Tora koja je nominirana u 13 kategorija, uključujući one za najbolji film, režiju, izvorni scenarij te najbolju glumicu. Po broju nominacija prvi iza “Oblika vode” ratni je spektakl “Dunkirk” Engleza Christophera Nolana, no osim nominacije za režiju, nema nominacija u najprestižnijim kategorijama. Treći po broju nominacija je film “Tri plakata izvan grada” (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) Irca Martina McDonagha. Taj film ima sedam nominacija, uključujući one za najbolji film, scenarij i tri glumačke - no McDonagh za režiju nije ni nominiran. Po svim prognozama, čini se da će upravo “Tri plakata” biti glavni rival “Obliku vode” za najvažnije Oscare.

Na prvi pogled, “Oblik vode” doima se kao neupitan favorit: ima uvjerljivo najviše nominacija, osvojio je britansku nagradu BAFTA te nagradu ceha redatelja. Ono što, međutim, u ovom trenutku nije jasno jest koliko će Del Torovu filmu nauditi optužbe za plagijat kazališnog teksta pisca Paula Zindela iz 1969. S obzirom da postoje frapantne sličnosti između filma i zaboravljene drame, sasvim bi se sigurno mogla poljuljati makar jedna nominacija - “Shape of Water”, naime, nominiran je za izvorni scenarij.

Do ovog desetljeća, predviđanje Oscara bilo je jednostavna rabota: obično bi pobjeđivao film s najviše nominacija, a nagradu za film i režiju najčešće bi ponio isti film. Stvari su se, međutim, promijenile. Od 2012. naovamo nagrada za najbolji film i režiju samo su se jednom poklopile, a u posljednjih pet godina film s najviše nominacija pobijedio je samo jednom. Preklani je “Spotlight” nagrađen za najbolji film, a osvojio je samo dva Oscara. Lani, “La La Landu” ni 14 nominacija nije bilo dosta da dobije Oscara za najbolji film.Ukratko, i ove godine mogli bi se očekivati svakojaki obrati.

Jurica Pavičić

Moj favorit - “Projekt Florida” - preskočen je i to je veliki promašaj

Posljednjih godina Oscari za najbolji film i režiju obično ne dopadnu istom filmu, a film koji ima najviše nominacija obično ne dobije glavnu nagradu. S obzirom na taj trend, ali i na optužbe za plagijat koje prate “Oblik vode”, mislim da bi “Ebbing” mogao preskočiti “Shape of Water” i osvojiti glavnu nagradu. Ipak, Del Toru predviđam nagradu za režiju.

Moj osobni film sezone - “Projekt Florida” - nažalost, preskočen je u glavnim kategorijama, što je i najveći promašaj ovogodišnjih Oscara.

Što se tiče Oscara za strani film, ove godine izbor je neuobičajeno relevantan, i zbilja se sastoji od filmova koji su obilježili sezonu. Premda bih za dlaku prednost dao “Kvadratu”, očekujem pobjedu čileanskog filma koja neće biti nezaslužena, jer je izvrstan.

Nenad Polimac

Bio bih najsretniji da pobijedi “Tri plakata izvan grada”

Nakon prošlogodišnje neočekivane pobjede “Mjesečine”, nema više sigurnih prognoza tko će dobiti Oscara. Bio bih najsretniji da pobijedi “Tri plakata izvan grada”, jer je to među favoritima najbolji film, “Oblik vode” naizgled ima više šansi, a i “Bježi!” i “Lady Bird” potajni su favoriti.

Guillermo del Toro razmjerno je siguran kandidat za najboljeg redatelja, dok Gary Oldman i Frances McDormand sto posto pobiru glumačke Oscare.

Najbolji strani film je kao i obično najveća enigma.

Odlična čileanska drama “Fantastična žena” ima najviše šansi jer je sugestivno izložena, a i zagovara pravo transrodnih osoba, što je u ovom razdoblju diktature političke korektnosti veliki adut. Švedski film “Kvadrat” i ruski “Bez ljubavi” također nisu bez izgleda.

Marko Njegić

Godina je povijesna zbog dva horora s nominacijama

Ako je 2016. Oscar povijesno odao počast akcijskom filmu i njegovim akterima s nominacijama za “Pobješnjelog Maxa” i Stallonea, 2018. će ući u anale kao godina kad je Akademija napokon priznala žanr horora. Uže ili šire žanrovski horori dosad bi tek svake prijestupne primirisali kategoriji naj-filma, npr. “Istjerivač đavola”, “Ralje”, “Kad jaganjci utihnu” i “Šesto čulo”. Sada u jednoj godini imamo čak dva (dva!) horora među nominiranima - “Oblik vode” i “Bježi!”. Ukupno 17 nominacija za spoj romantične fantazije i horora (o čudovištu) te satirički film strave i društvenog užasa dolazi kao potvrda da su Oscari žanrovski “uobličeni”. “The Shape Of Water” će neke bitne nominacije zasluženo potvrditi, “Get Out!” vjerojatno neće, nekih i nije vrijedan (režija, ako ne i gluma), ali je već odigrao bitnu ulogu da horor postane “in”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:26