ZADNJI HARRY POTTER

Hogwarts propada, London je totalitarni pakao. Harry, Ron i Hermiona bore se za goli život...

 Arhiva

Dvoje mladih u casual odjeći pleše u diskretno osvijetljenom šatoru usred šume, dok s tranzistora odjekuju Nick Cave i The Bad Seeds. Ništa posebno - reći ćete - valjda je to ulomak iz nekakvog filma za tinejdžerime, koji će se pretvoriti i u horor ako iz grmlja iskoči poludjeli gorštak.

Stalna tjeskoba

Ništa od toga! U filmu , istina, ima elemenata horora, ali riječ je o najnovijem izdanju serijala o čarobnjaku Harryju Potteru. Čekajte, Harry Potter i Nick Cave?! Nema dvojbe! Serijal je prošao popriličan put od prvog filma “Harry Potter i Kamen mudraca” iz 2001. u kojem su mogli uživati i mlađi školarci, gdje je ekspozicija bila nakrcana mudrim sovama, letećim pismima i fantastičnim dosjetkama za klince i sve koji se tako osjećaju. U prvom dijelu filma “Harry Potter i Darovi smrti”, sedmom po redu snimljenom po romanima J. K. Rowling, iz mraka se prvo ukaže monokromna špica kompanije Warner Bros, koju zatim pred nama izjede hrđa. Tjeskobno, nema što, ali takav je i nastavak, s krupnim planom očiju ministra za magiju Rufusa Scrimgeoura (britanski glumac Bill Nighy u prvom i po svoj prilici jedinom gostovanju u serijalu), koji širi alarmantne vijesti. Prethodni dio serijala, “Harry Potter i Princ miješane krvi”, završio je u ne baš optimističnom tonu, pogibijom Harryjevog dobrog mentora, ravnatelja Hogwartsa Albusa Dumbledorea, no sada sve ide od zla na gore: lord Voldemort, Harryjev smrtni neprijatelj, u potpunosti kontrolira situaciju, pa sada već 17-godišnji naslovni protagonist (glumcu Danielu Radcliffeu je već 21 godina, što se vidi po jakoj bradi, u scenama u kojima se treba pojavljivati neobrijan) s prijateljima mora potražiti utočište, a jedan od trikova da prežive uistinu je neuobičajen: njih šestorica vradžbinama preuzimaju Harryjevo obličje, pa umjesto jednog u nekim scenama imamo sedam Pottera.

Dok su rani filmovi iz serijala trenutke jeze čuvali za sredinu i završnicu, u ovome tjeskoba vlada od prve sekunde. London bliske budućnosti totalitaristička je metropola s policijom na svakom koraku i racijama koje prizivaju razdoblje nacizma i progona Židova.

Nova ciljna publika

Asocijacije su neminovne: pa ovo je Orwellova “1984”! Umjesto ljupkih kreatura iz ranijih filmova, poput kentaura, troglavih pasa i hipogrifa Kljunoslava, tu se puca, odjekuju eksplozije, a Smrtonoše pikiraju na zemlju kao nadzvučni lovci. U ono malo predaha između smrti i bombardiranja mračne pjesme Nicka Cavea pristaju kao salivene.

Hoće li publika biti šokirana ovakvim “Harryjem Potterom”? Sumnjam, jer su ih već “Red feniksa” i “Princ miješane krvi” upozorili da je u serijalu napravljen radikalan zaokret te da su nova ciljna publika stariji tinejdžeri (svi drugi su dobrodošli). Najveća je zebnja među poklonicima vladala oko podjele posljednje knjige u dva filma. Dosad su, naime, čak i najdeblje knjige J. K. Rowling adaptirane u jednom “cugu” - van su letjela poglavlja i dramski odvojci koji nisu bitni po glavnu radnju - međutim, sada kao da je ekranizirana svaka autoričina riječ. Ubačen je čak i kratki lutka film, kojim se prepričava bajka, što bi u ranijim nastavcima bilo nezamislivo.

Odličan scenarij

Iako je to slutilo na katastrofu, rezultat i nije tako loš. Prvo, uz središnju temu, grozničavi bijeg od sila mraka pod kontrolom lorda Voldemorta, dodan je jednako intrigantan podzaplet, romantični trokut između Harryja, Hermione i Rona. Harry se ranije ponašao prema svojoj prijateljici kao da u njoj uopće ne gleda ženu, sada se stvari kompliciraju, a priča dobiva uvjerljiv romantičan naboj. Redatelj David Yates i scenarist Steve Kloves obavili su puno bolji posao nego u pomalo suhoparnom i pretrpanom “Princu miješane krvi”. Za razliku od serijala “Sumrak” (kojeg se duhovito citira u jednom prizoru), gdje radnja naizgled tapka u mjestu i kada se zbivanja zahuktaju, ovdje je sve zanimljivo i kada se gotovo ništa ne događa. Jedva čekamo drugi dio “Darova smrti”.

Glumci

Daniel Radcliffe (Harry Potter)

Počeo je solidnu kazališnu karijeru na West Endu i Broadwayu

Emma Watson (Hermiona)

Jedina je pobjegla iz okvira Harryja Pottera i traži novu karijeru. zasad je model i dizajnerica

Rupert Grint (Ron Weasley)

Ostao je po strani, čini se da mu je ulaganje najveća strast

J.K. ROWLING I NOVČANA NEMAN

Harry Potter: Brand vrijedan 25 milijardi dolara

Svaki od 400-tinjak primjeraka prvog izdanja knjige “Harry Potter i Kamen mudraca”, objavljene prije 13 godina, danas se plaća 200 tisuća kuna, od čega 12 tisuća otpada samo na potpis autorice J. K. Rowling. Razlog bizarno visokoj cijeni je to što je prvo izdanje išlo je samo u knjižnice. Kod trgovaca je 50-ak primjeraka.

Astronomske cifre

Rowling se ljuti svaki put kad čuje za sekundarno tržište knjiga o Harryju Potteru. Zato je odlučila potpisivati sve manje knjiga. Autorica upozorava da je samo svaki deseti autentičan. To dodatno pumpa cijene, ali astronomske cifre idu uz Harryja Pottera kao i čarobni štapić. Taj brand vrijedan 25 milijardi dolara živi vlastitim životom. Dosad se prodalo više od 450 milijuna knjiga. Okrenuto je više od milijardu dolara. Svaki od šest filmova zaradio je gotovo toliko, a još treba pribrojiti DVD izdanja, igračke i novi tematski zabavni park u Orlandu na Floridi.

Rukopis J. K. Rowling, koji je na početku odbilo 12 izdavača jer ga nisu smatrali komercijalnim, da bi ga na kraju za smiješnih 2500 funta kupio Bloomsbury, stvorio je prvu milijarderku među piscima. Ali J. K. Rowling živi kao da to nije istina. Drugi muž joj još radi kao liječnik. Oboje djece rodila je u državnim bolnicama i upisala u državne škole. Još vozi običan auto i nosi relativno jeftini sat. Godine koje je provela pišući Pottera, kao samohrana majka bez novca, još nisu izišle iz nje.

Pravi gubitnici

Agent koji je otkrio Rowling i Pottera, Christopher Little, sa 15 posto provizije stekao je 77 milijuna dolara i zastupa zvijezde. I on je gotovo nevidljiv za javnost. Što ne može prežaliti Bryony Evens kojoj je rukopis Harryja Pottera prvoj stigao na stol kad je radila za Littlea, a ona ga bacila u koš jer u to vrijeme nisu zastupali dječje pisce. Izvadila ga je samo zato što je primijetila neobičan uvez. Pa ga je onda i pročitala i otkrila da je briljantan. Otišla je iz agencije malo prije nego je objavljena knjiga i više je se nisu sjetili.

Producent David Heyman, je 1999. osigurao prava na sve filmove za Warner Bros. Tada 25-godišnja scenaristica Nisha Party je 1997. otkrila knjigu, odmah shvatila da je stvorena za ekranizaciju i bacila je Heymanu na stol. Heyman je nedavno kupio sumanuto raskošnu vilu u Pimlicu za 17 milijuna dolara. Nisha nije dobila ništa.

Raj za odvjetnike

Glumac Daniel Radcliffe danas ima 70 milijuna dolara ali vozi Golfa i- kupuje nekretnine u New Yorku i Engleskoj. Rupert Grint, koji glumi Rona Weasleya, pola od svojih 30 milijuna dolara uložio je u nekretnine i s obitelji živi na starom imanju u Hertfordshireu.

Jedino je Emma Watson, divna Hermiona, ošišala kosu i počela novi život. Snimila je kampanje za Burberry i naslovnicu Voguea, nije ni načela svojih 35 milijuna dolara. Završava studij na elitnom sveučilištu Brown i traži novu karijeru. Na Potteru možda najviše zarađuju odvjetnici. Na račun intelektualnog vlasništva vezanog uz Harryja Pottera utužili su desetke kompanija, od švicarskog proizvođača antibebi pilula “Harry Popper” do Bollywooda gdje su uzeli novac zbog filma “Hari Puttar: A Comedy of Terrors”. S novim, navodno posljednjim filmom, trend se ne smiruje. Naprotiv. Mora ga servisirati sve više ljudi. ( Sanja Simić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:10