PO EDGARU ALLANU POEU

Horor-drama ‘Pad kuće Usher‘ podijelila fanove: Zamislite da je ‘Nasljeđe‘ dnevna sapunica koja se daje za Noć vještica...

Kate Siegel, Aya Furukawa i Igby Rigney u seriji ‘Pad kuće Usher‘

 Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia
Nova serija na Netflixu bilježi sjajne rezultate, a iste stvari koje većina kritičara i gledatelja smatraju odličnima druge ljute

Kritičar Empirea sjajno je opisao "Pad kuće Usher", američku dramsku horor seriju koja je upravo stigla na Netflix.

"Zamislite da ‘Succesion‘ nije prestižna dramska serija nego dnevna sapunica i da iz nekog razloga ima prigodnu epizodu za Noć vještica. E, otprilike to možete očekivati od ‘Pada kuće Usher‘ u krvavoj i zabavnoj izvedbi Mikea Flanagana. To nije vjerna adaptacija djela Edgara Allana Poea nego više interpretacija tema poput sebičnosti i žaljenja iskorištenih kao osnova za potpuno izmišljene priče", napisao je.

image

Carla Gugino u seriji ‘Pad kuće Usher‘

Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia

Serija, savršena za vrijeme prije omiljenog američkog praznika Halloweena i goleme popularnosti horora, velika je tema na portalima i društvenim mrežama. Nakon 48 sati od premijere na IMDb-u ima ocjenu 7,8 od 10, a na Rotten Tomatoes nosi trenutno visokih 90 posto. Mnogo je recenzija i na Google Reviewsima gdje "glas naroda" daje seriji solidnu ocjenu od 74 posto.

Flanagan je Poeovim pričama dao moderan zaokret, smjestivši radnju u današnje vrijeme i lupivši svoj standardni psihološki pečat povrh strave i misterija. Ukletu ekipu predvode brat i sestra, Roderick i Madeline Usher koji su osnovali svoju farmaceutsku kompaniju i pretvorili je u carstvo silne moći i golemog bogatstva. Na svom putu prema vrhu Usherovi nikada nisu birali sredstva, a njihove se sudbine zauvijek promijene kad im se u životu pojavi misteriozna žena. Kad im nasljednici krenu misteriozno umirati i stradavati, tajne iz prošlosti Rodericka i Madeline isplivat će na površinu.

Iskusni autor, iza kojeg su hvaljeni projekti kao što su "The Haunting of Hill House", "The Haunting of Bly Manor", "Midnight Mass" i "The Midnight Club" okupio je sjajnu glumačku ekipu u kojoj su Carla Gugino, Mary McDonnell, Willa Fitzgerald, Carl Lumbly, Mark Hamill, Henry Thomas, Crystal Balint, Kyliegh Curran, Samantha Sloyan, Matt Biedel, Kate Siegel, Rahul Kohli, Daniel Jun, T‘Nia Miller, Paola Núñez, Sauriyan Sapkota i Ruth Codd.

image

Scena iz serije ‘Pad kuće Usher‘

Supplied By Lmk/Ipa-agency.net/Ipa/Profimedia/Supplied By Lmk/ipa-agency.net/ipa/profimedia

Poduzetnici bez savijesti, samoživi influenceri, spretni manipulatori i vješti fikseri, ljubitelji fitnessa i gameri, gube živote kroz osam vrlo krvavih epizoda, a kritičari kažu da poznavanje ishoda "Pada kuće Usher" ne znači da serija ne krije mnoštvo iznenađenja. Hvale inventivnost adaptacija priča E. A. Poea, jednog od najvažnijih pisaca gotičke fikcije, poput "Maske crvene smrti", "Jame i njihala" ili "Bačve Amontillada" i lukavih, često vrlo suptilnih detalja koje njegovi ljubitelji prepoznaju. U komentarima, fanovi Poea pišu kako je ovo najbolje uprizorenje njegovih priča ikad, te da bi se i sam pisac s tim složio da kojim slučajem može pogledati seriju.

A baš ono što većina gledatelja i kritičara hvali, glavni je razlog i za negativne kritike. Naime, neki štovatelji klasičnog lika i djela E. A. Poea smatraju da se Flanagan previše udaljio od nadahnuća, i dao si previše slobode u interpretaciji bitnih elemenata iz priča. Oni su u manjini, pa seriju sigurno čekaju dobre brojke gledanosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:06