PAD KUĆE USHER

Horor koji nećete htjeti propustiti: Farmaceutsku su kompaniju pretvorili u carstvo moći. No, nasljednici im počnu umirati...

Mark Hamill, Sauriyan Sapkota, Samantha Sloyan, Kate Siegel, Matt Biedel i Rahul Kohli, The Fall of the House of Usher
 

 Supplied By Lmk/Ipa-agency.net/Ipa/Profimedia/Supplied By Lmk/ipa-agency.net/ipa/profimedia
Nadolazeća Netflixova gotička, horor miniserija inspirirana je kratkom pričom pjesnika i pisca Edgara Allana Poea

Roderick i Madeline Usher nemilosrdni su brat i sestra koji su farmaceutsku kompaniju pretvorili u carstvo bogatstva i moći. No kada im nasljednici počnu umirati, njihove tajne iz prošlosti isplivat će na površinu. Ova Netflixova gotička miniserija, najavljena za mjesec Noći vještica, djelomično se temelji na istoimenoj kratkoj priči američkog pjesnika i pisca Edgara Allana Poa.

Nadnaravna je priča 1839. godine prvo objavljena u Burton‘s Gentleman‘s Magazineu, a naredne godine i u Poeovoj zbirci kratkih priča "Priče groteske i arabeske" (Tales of the Grotesque and Arabesque).

Da je serija inspirirana djelom slavna pjesnika naznačeno je i u traileru. Osim gotičke atmosfere odaju ga prikazi gavrana, subjekta slavne Poeove poeme iz 1845. godine te ponavljanje prepoznatljiva gavranova odgovora "Nikad više" (Nevermore).

Rodericka i Madeline utjelovili su kanadski glumac Bruce Greenwood i američka glumica Mary McDonnell.

Brucea Greenwooda hrvatska publika pamti po ulozi dr. Randolpha iz medicinske serije "Specijalizant" (The Resident), dok Mary McDonnell poznaje kao Sharon Raydor iz kriminalističkih serija "Završni udarac" (The Closer) i "Teški zločini" (Major Crimes). Dio glumačke ekipe je i Mark Hamill, najpoznatiji po ulozi Lukea Skywalkera iz franšize "Zvjezdani ratovi", dok važnu ulogu igra glumica Carla Gugino ("Spy kids", "Noć u muzeju", "Američki gangster", "Sin City"), kojoj žanr horora nije stran. Glavnu ulogu tumačila je u ekranizaciji knjige "Geraldova igra" kralja horora Stephena Kinga te seriji "Prokletstvo kuće Hill" (The Haunting of Hill House) redatelja Mikea Flanagana, zaslužna i za režiju nadolazeće Netflixove serije. Osim Gugino, u obje spomenute serije navedenoga redatelja pojavljuju se i glumci Kate Siegel i Henry Thomas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:31