Zakon prema Lidiji Poët

Hrabra djevojka brani pogrešno optužene. Optuženi su ranjivi ili marginalci: žene, prostitutke, anarhisti...

Lydia Poet

 Netflix/
Šestodijelna serija u produkciji Netflixa nadovezuje se na sad već poveću tradiciju historijskog "cozy crime" žanra koji prakticira ruski pisac Boris Akunjin,

Gledatelji "Zakona prema Lidiji Poët" teško da bi pomislili da je naslovna junakinja serije doista postojala. Međutim, jest. Lidia Poët diplomirala je koncem 19. stoljeća u Torinu pravo. Desetljećima je pokušavala ući u odvjetničku komoru. Patrijarhalni su joj kolege zahtjeve odbijali, pa je Poët mogla samo asistirati vlastitom bratu. Pravo na advokaturu dobila je 1919., u 65. godini.

Kreatori serije Iuculano i Orsini u obrisima su se držali života zbiljske odvjetnice: i u seriji se Poët (De Angelis) bori da postane odvjetnica. I fikcionalna Poët asistira bratu. No, umjesto sredovječne usidjelice štreberice, fikcionalna je Lidia zanosna heroina, ljepotica koja istražuje tajnovite zločine, a, kad treba, puca, juri za vlakom i obara zlikovce judo zahvatima.

Šestodijelna serija u produkciji Netflixa nadovezuje se na sad već poveću tradiciju historijskog "cozy crime" žanra koji prakticira ruski pisac Boris Akunjin, a u Hrvatskoj Tribuson i Milana Vuković. Svaka od šest epizoda donosi po jedan kriminalistički slučaj. Lidia Poët svaki se put laća obrane nekog tko je pogrešno optužen. Optuženi su ranjivi ili marginalci: žene, prostitutke, anarhisti(ce). Pritom su kroz seriju isprepletene novotarije i mode kasnog 19. stoljeća: spiritizam, daktiloskopija, anarhizam, eugenika. Sve je to prošarano s neuvijenom crtom feminizma, a whodunnit zapleti nadograđeni su raskošnim opravama i ambijentima baroknog Torina.

"Lidia Poët" zabavna je, nepretenciozna i lako gledljiva serija s puno glamura i ništa manje šarma. q Jurica Pavičić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:27