POPULARNI SHOW

HRT NA PROGRAM VRAĆA JEDAN OD SVOJIH NAJATRAKTIVNIJIH GLAZBENO-ZABAVNIH PROJEKATA Evo što sve znamo o novoj Dori i tko bi mogao nastupiti

 Cropix
 

Nakon osam godina stanke HRT na program vraća jedan od svojih najatraktivnijih glazbeno-zabavnih projekata: Doru - Izbor hrvatske pjesme predstavnice za pjesmu Eurovizije.

Povratak Dore - projekta na čijem je čelu iskusni urednik Željen Klašterka, novi šef hrvatske delegacije za Eurosong, koji je, zanimljivo, preuzeo posao što ga je nekoć s velikim uspjehom radila njegova punica, bivša urednica Zabavnog programa HRT-a Ksenija Urličić - HRT je najavio na svojim službenim stranicama na kojima stoji:

“Svoj neupitan brend HRT-a vraća na male ekrane u njezinu najpopularnijem, natjecateljskom formatu. Ponovno ćemo svi zajedno odlučivati tko će nas predstavljati na Izboru za pjesmu Eurovizije 2019. godine. Slušajući svoje gledatelje, a i skladatelje i izvođače, nadamo se da ćemo nastaviti dobru glazbenu priču, ali i obogatiti je novim idejama”, kažu HRT-ovci od kojih neslužbeno doznajemo da će se Dora održati 16. veljače. Ovih dana, nakon što cijeloj priči “zeleno svjetlo” da i HRT-ovo Ravnateljstvo, znat će se hoće li se Dora održati u Opatiji ili možda ipak u Zagrebu.

Sinj, 190817.
Finalni turnir Ozujsko kupa u balotama 2017.
Na fotografiji: Nastup Tonca Huljica& Madre Badessa.
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
CROPIX

Opatija ili zagreb - Nadamo se da će Opatija prevagnuti, jer to je vraćanje na početke, na mjesto s kojeg je sve krenulo još 1993. godine kada su u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u Opatiji za naše eurovizijske predstavnike odabrani članovi grupe ‘Put’ i pjesma ‘Don’t ever cry’ Đorđa Novkovića. Naravno, vrijeme ide, i ne može baš biti sve identično kao nekad, pa bi se Dora 2019. godine umjesto u hotelu Kvarner održala u novoj dvorani u Opatiji, ali sigurni smo da bi predivna Opatija Dori dala onaj stari, toliko potrebni ugođaj i medijski ‘šušur’ koji ide uz to natjecanje - kažu naši izvori s HRT-a, koji se uvelike priprema za povratak Dore.

Zagreb, 281113.
Klanjecka 49.
Skladatelj Neno Nincevic snimljen u svom domu sa ljekovima koje svakodnevno koristi.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
CROPIX

Ovog tjedna raspisat će se javni natječaj za Doru, a svi autori, koji će pod šiframa poslati pjesme, imat će jednake uvjete pred žirijem sastavljenim od HRT-ovaca, predstavnika Hrvatske glazbene unije, Hrvatskog društva skladatelja, glazbenih urednika...

Velika je novost da će od ove godine na Dori moći prisustvovati i inozemni autori, s pjesmama koje ne moraju biti na hrvatskom jeziku, ali pod uvjetom da njihovu pjesmu izvode hrvatski pjevači ili grupe. U žiriju koji će odlučivati koje će od skladbi pristiglih na natječaj ići na Doru će biti između pet i sedam ljudi.

- Ovim putem pozivamo sve autore da se prijave na Doru. Dobro su došli i etablirani skladatelji, kao i mladi talenti i molimo ih da daju najbolje od sebe kako bismo na Eurosong, što će se u svibnju održati u Izraelu radi lanjske eurovizijske pobjede Nette koja je pjevala pjesmu ‘Toy’, poslali najbolje od nas - kažu HRT-ovci, od kojih doznajemo da će o izboru naše eurovizijske pjesme predstavnice na Dori odlučivati i publika svojim glasovima.

Kako sada stvari stoje, zamišljeno je da se glasanje za Doru napravi po principu eurovizijskoga glasanja: dakle, prvo bi se čitali glasovi žirija, a potom i glasovi publike koja svojim favoritima daje bodove putem poziva, SMS-a ili aplikacija.

- To je jedino pravedno! Uvijek sam za to da se čuje glas publike, jer svi mi ovo što radimo i radimo radi publike - kaže skladatelj Nenad Ninčević (koji je 2000. godine napravio stihove za baladu Zdenka Runjića “Ostani”, što ju je na Eurosongu pjevao Goran Karan), koji pozdravlja povratak Dore. Ninčević će, otkriva nam, poslati pjesmu na natječaj, a otpjevat će je njegova nova muza, mladi zagrebački pjevač Ivano Ljubičić.

Split, 080717.
Na Prokurativama se odrzava  zavrsna vecer 57. izdanja Festivala zabavne glazbe Split 2017 i veceras su u zivo predstavljene nove festivalske pjesme 2017. Na fotografiji: Damir Kedzo
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

- Ne znam još hoću li se javiti na natječaj, ali svakako pozdravljam povratak Dore, jer ta je manifestacija velika promocija hrvatske pop-glazbe na kojoj netko pobjeđuje, a netko se na glazbenoj sceni uspijeva izboriti za samo svoje postojanje - kaže Zrinko Tutić koji nas je sa “Svetom ljubavi” i Majom Blagdan predstavljao 1996. godine u Oslu i osvojio 4. mjesto.

Zagreb, 190314.
Na fotografiji: Zrinko Tutic, kompozitor i tekstopisac.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
CROPIX

Tonči Huljić, koji je s “Mariom Magdalenom” i Doris Dragović isto mjesto na Eurosongu osvojio pet godina kasnije nema namjeru ići na Doru.

Branimir Mihaljević, čiju je pjesmu “Crazy” lani na Eurosongu pjevala Franka Batelić, zagonetno kaže da još nije odlučio hoće li se prijaviti, dok Miro Buljan tvrdi da će o svom sudjelovanju odlučiti nakon što pročita uvjete HRT-ova natječaja. Po glazbenim kuloarima šuška se da će svoje mjesto na Dori u veljači, što se tiče izvođača, tražiti ekipa koju je HRT-ova publika upoznala tijekom natjecanja “The Voice” i emisije “A strana”, a u tom kontekstu spominju se Alen Đuras, Vjekoslav Ključarić, Eni Jurišić, Iva Gortan...

Ima onih koji bi na Dori rado vidjeli pjevačicu Zsu-Zsu, kao i Damira Kedžu, koji se lani spominjao kao naš mogući predstavnik na Eurosongu.

Vodice, 080618.
Prva vecer CMC Festivala na vodickoj rivi
Na fotografiji: Lidija Bacic.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
CROPIX

Pjesmu za natječaj poslat će i Jacques Houdek, koji se, prođe li, na Dori ovaj put neće pojaviti kao izvođač, nego kao autor skladbe koju će izvesti mladi izvođač čije ime Jacques ne želi još otkrivati. Konkurencija će mu nesumnjivo će mu biti i Lidija Bačić: - Lidija će svakako poslati svoju pjesmu na natječaj za Doru, a sljedećeg tjedna odlučit ćemo hoćemo li odabrati brzu ili sporiju skladbu - kaže nam Lidijin menadžer Fayo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:22