DRAGAN FRANJKOVIĆ

Hrvat na snimanju Plaćenika 4: ‘Ja sam bio dvojnik Dolpha Lundgrena, a sve su scene bile opasne.. ‘

Dragan Franjković

 Privatni Album/
On se od malih nogu bavi sportom i trenirao ih je nekoliko, nogomet, odbojku, plivanje, ali su ga fascinirale borilačke vještine....

"Plaćenici" su se vratili na velika platna u četvrtom izdanju i ponovo predstavljaju najveća imena glumačke akcijske scene. Jason Statham, Andy Garcia, Sylvester Stallone i Dolph Lundgren donose vam novu dozu akcije, uz pridružene članove Megan Fox, 50 Centa i mnoge druge.

Priča započeta nakon 11 godina završava, a u utorak navečer uprizoren je event u Areni u povodu početka prikazivanja u hrvatskim kinodvoranama. Najavljen je kao završni nastavak filmske franšize s najviše glumačkih zvijezda u povijesti. Barney Ross i njegova plaćenička banda suočit će se s trgovcem oružja koji upravlja snagom goleme, privatne vojske. U ovom četvrtom nastavku Sylvester Stallone, koji je pokrenuo ovu priču 2010. godine, nije stao iza kamere, već je nositelj glavne uloge. Film obiluje akcijskim scenama, kad je riječ o uporabi oružja pa do borilačkih scena. A upravo su i hrvatski kaskaderi dali značajan pečat ovom spektakularnom akcijskom spektaklu, na koji je potrošeno 100 milijuna dolara.

image

Dragan Franjkovic, kaskader i Rok Cvetkov koordinator svih kaskadera u filmu.

Darko Tomas/Cropix
image

Rok Cvetkov i Dragan Franjkovic, kaskader.

Darko Tomas/Cropix

Jedan od njih je i Osječanin Dragan Franjković, cijenjeni trener borilačkih vještina iz Osijeka, koji je Jutarnjem listu ustupio nekoliko ekskluzivnih fotografija sa seta "Plaćenika" s Dolphom Lundgrenom. O tome kako je došlo do angažmana kaže: "Prije svega, veliku zahvalu bih htio uputiti cijelom timu, kao i našem koordinatoru Roku Cvetkovu iz Slovenije i Goranu Stjepanoviću. Bez njih dvojice ovaj projekt ne bi bio moguć. Rok Cvetkov je vrlo poznat u cijelom svijetu po svojim performansima koje je izvodio diljem svijeta, a ono što bih htio napomenuti je da ovo nije pojedinačni projekt, već projekt svih nas - kaskaderskih timova iz Hrvatske i Slovenije. Prepoznati smo na svjetskoj kaskaderskoj sceni i da nije cijeli tim odradio posao kako treba, ništa od ovoga ne bi bilo. Dugo i s nestrpljenjem smo čekali da film krene u distribuciju. Za mene je dubliranje Dolpha bilo vrlo značajno s obzirom na to da me oduvijek po fizičkom izgledu uspoređuju s njim. A njegove scene u ‘Rockyju‘ obilježile su i mene i djetinjstvo cijele moje generacije, oduvijek smo ga pratili i zbog toga je cijeli projekt za mene bilo posebno uzbudljivo iskustvo. Dolph u je "Plaćeniku 4" jedan od plaćenika koji spašava svijet i izuzetno sam zadovoljan time kako je sve ispalo".

Kad je riječ o suradnji s producentima u projektu, osječki dvojnik popularnog glumca govori: "Što se tiče suradnje s produkcijom, a riječ je o holivudskoj produkciji, oni imaju jako puno iskustva. Snimanje je bilo izuzetno zahtjevno, ali smo sve uspješno odradili. Svakodnevno smo trenirali i uvježbavali scene, bilo je dosta tučnjave, dosta pucnjave, uvježbavanja padova, scena na motociklima. Radili smo kao tim. Glumac James Statham je pred producentskim timom pohvalio sve nas da smo odradili odličan posao. Meni i svima nama koji smo sudjelovali to je bilo zanimljivo iskustvo. Svakodnevno surađujete s velikim zvijezdama, s njima ste na sceni, a ja sam imao priliku biti na glavnom stageu s 50 Centom, komunicirao sam sa svima njima. Puno smo pričali, a osim posla, bilo je dosta vremena i za šalu. Svi su me se dojmili i kao osobe i kao glumci".

Dalje prepričava: "Jedna od zanimljivih anegdota, a bilo ih je dosta, koja mi je ostala u sjecanje je zafrkancija sa 50 Centom vezano za moju periku. Šalili smo se stoji li plava perika meni ili njemu bolje. Svaki bismo se dan na snimanju smijali oko toga, kad god bi mi stavili periku".

Film je, otkriva, uglavnom sniman u Grčkoj, a zadnjih desetak dana snimali su u Bugarskoj.

image

Rok Cvetkov s kaskaderima.

Darko Tomas/Cropix
image

Dragan Franjković

Privatni Album/

"Ja sam bio jedini Dolphov dvojnik, a sve su to manje-više bile opasne scene, pucnjava, trčanje... Bio sam angažiran i kao fight koordinator, predlagao sam borilačke scene i dosta toga je bilo i prihvaćeno. Imao sam nekoliko koreografija spremnih za njih u svakom trenutku. Dosta borilačkih scena s oružjem smo uvježbavali s 50 Centom. Ali, ne bih želio isticati samo sebe jer je bila angažirana cijela ekipa", skromno uoči hrvatske premijere "Plaćenika 4" priča Dragan Franjković. Naš sugovornik već je imao iskustvo snimanja sa zvijezdama, pa tako ističe rad sa Salmom Hayek u Rovinju, u akcijskom trileru "The Hitman‘s Bodyguard". A o tome koliko neke od zvijezda poznaju Hrvatsku kaže: "Neki vrlo dobro, neki nisu ni čuli, ali nadam se da će uskoro imati priliku doći i probati slavonske delicije, kulen prije svega".

On se od malih nogu bavi sportom i trenirao ih je nekoliko, nogomet, odbojku, plivanje, ali su ga fascinirale borilačke vještine. U dobi od 13 godina upisuje se na kickboxing i time počinje njegov put koji traje do danas. Sport i opsjednutost borilačkim vještinama obilježili su ga i izgradili kao osobu. Krav Maga instruktor za djecu i odrasle postao je 2011. godine i aktivni je instruktor u svjetskoj federaciji tog sporta. Nakon što je diplomirao na građevinskom fakultetu 2011. i stekao titulu univ. bacc. ing. aedif., završio je i specijalistički diplomski studij kineziologije u Splitu, smjer kondicijska priprema. Prošle godine otvorio je svoj centar pod nazivom Sportska akademija u Osijeku. Ima i licencu za VIP bodyguarda. Malo je, međutim, poznato da je našem sugovorniku prije nekoliko godina dijagnosticiran dijabetes tip 1. O tome kako se nosi s bolešću i kontrolira je te koliko je to bilo zahtjevno na snimanju otkriva: "Bio je dodatan izazov boriti se s dijabetesom i kontrolirati ga. Snimalo se noću, ne možeš jesti kada želiš, pa sam skrivao čokoladice po džepu. Koristim Dexcom One senzor za kontrolu razine glukoze u krvi, nosio sam ga i na snimanju, kontrolirao razinu šećera kad god sam mogao. To mi je od velike koristi. Puno su mi koristili i savjeti koje sam dobio od portala Nainzulinu.com i Davora Skeledžije". O eventualnim novim projektima u kaskaderstvu najavljuje: "U tijeku su neki razgovori, ali zasad je prerano o tome govoriti".

image

Dragan Franjković

Privatni Album/

Dio spektakularnih scena koje Dragan Franjković s timom kaskadera izvodi u četvrtoj verziji "Plaćenika" demonstrirali su u utorak uoči hrvatske premijere u zagrebačkoj Areni na oduševljenje svih prisutnih. Ponos i zadovoljstvo bilo je vidljivo na licima svih njih, kao i kod njihova koordinatora Roka Cvetkova. A upravo zahvaljujući dugogodišnjem prijateljstvu Osječanina Gorana Stjepanovića s koordinatorom akcijskih scena Rokom Cvetkom, koji je igrao u više od 150 filmova, osječki tim kaskadera imao je značajnu ulogu u "Expendables 4". U posljednjih nekoliko godina Rok i Goran organizirali su tim sposobnih i vještih kaskadera kod kojih do izražaja dolaze osobnost, znanje i profesionalnost. U timu je bio i mladi talentirani osječki kaskader Vedran Miler, a član tima bili su i dugogodišnji kaskader Zdravko Jurkin iz Osijeka i Matija Podhraški iz Kutine, jedan od najtraženijih automoto kaskadera u Hollywoodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:16