OČEKUJUĆI OSCARE

‘Hrvati su slavni po nogometu i sportu, a Bosna i Hercegovina po dobrim filmovima‘

Armin Omerović i Amra Hadžihafizbegović
 Goran Mehkek/Cropix
‘Tako dočekujemo dodjelu Oscara nadajući se da će ‘Quo vadis, Aida‘ biti nagrađen‘, kaže Armin Omerović

Kada se u nedjelju navečer u Los Angelesu bude dodjeljivao 93. Oscar, među stotinama milijuna gledatelja na svijetu će biti i dobar dio Bosne i Hercegovine. Čekat će hoće li Brad Pitt, Halle Berry, Joaquin Phoenix i drugi glumci koji su svoj kipić već stavili u kućnu vitrinu, izgovoriti naziv višestruko nagrađivanog bosanskohercegovačkog filma „Quo vadis, Aida?“ redateljice Jasmile Žbanić. Žbanić je već u Los Angelesu, a u Bosni i Hercegovini su mnogi pripremili fotelje.

Među onima koji će navijati za „Aidu“, ali i sudjelovati u cjelovečernjem programu prijenosa je rafinirani jazz, jazz-sevdah band „Filmmusicorkestar“, koji je prije dva dana u kazalištu „Luda kuća“ snimio cijeli niz filmske glazbe, održao koncert koji će se emitirati u večeri prijenosa. U praznom kazlaištu snimili su koncert za cijelu Bosnu i Hercegovinu, i ostatak svijeta.

- Bilo je neobično nastupiti u praznoj dvorani, mi muzičari smo naviknuti na feedback, reakciju publike, ali ovoga smo puta imali samo Armina Omerovića i Amru Hadžihafizbegović u publici - kaže Elma Burnić, pjevačica banda koji je nezahvalno gurati u glazbene okvire čiji se broj članova mijenja od četiri pa do jedanaest. Svojedobno su nastupili u sarajevskom Kamernom teatru gdje ih je i zapazila Amra Hadžihafizbegović, producentica Centra za kulturu i mlade u Sarajevu.

- Razgovarali smo na jednom sastanku o tome kako popratiti dodjelu Oscara i sjetila sam se njih, što je Armin odmah prihvatio. Sve smo dogovorili u jedan dan, nastala je ideja da snimimo koncert filmske glazbe, da to budu stvari koje su se izvodile u značajnim filmovima nastalim na području bivše Jugoslavije. Prije dvadeset godina je Danis Tanović osvojio Oscara filmom "Ničija zemlja" i sada je bosanskohercegovačka kinematografija ponovno u prilici osvojiti prestižno priznanje. Morali smo dati podršku „Aidi“ - kaže Amra o koncertu koji će u nedjelju navečer biti pušten na portalu Klix.ba te nekim drugim platformama, a dan kasnije u programu nacionalne BH RT televizije. Gledatelji će moći čuti razne filmske hitove od „Đelem, đelem“ iz „Sakupljača perja“, „Na morskome plavom žalu“ iz „Sjećaš li se Dolly Bell“, „Malo je malo dana“ iz filma „ Kod amidže Idriza“, „U meni jesen je“ iz „Armina“, „Samo jednom se ljubi“ iz istoimenog filma i mnogi drugi. U jednoj se pjesmi i Armin Omerović pridružio Musicfilmorkestru.

- „Quo vadis, Aida?“ je kao film promovirao Bosnu i Hercegovinu bolje od diplomacije i zato bi vlasti morale shvatiti da je vrijedno ulagati u film i umjetnost - smatra Armin Omerović, glumac kojega smo vidjeli u mnogim nagrađivanim filmovima iz BiH i Hrvatske, mahom koprodukcijama koje povezuju filmske umjetnike. Stoga je i koncert namijenjen Bosni i Hercegovini snimljen u Zagrebu, u Bitorajčevom i Đurićevom popularnom kazalištu kao oblik suradnje mnogih umjetnika.

- U Zagrebu sam snimio tri filma, htio sam da i ovo bude dio tog mosta koji stalno gradimo suradnjom - kaže direktor Centra za kulturu i mlade. - „Quo vadis, Aida?“ je gotovo mitska priča, Aida je gotovo preslikana grčka tragedija gdje heroina gubi dva sina i muža, samo je ovdje to opisano na platnu. Jasmila Žbanić je opisala veliku tragediju jednog naroda i to trebaju vidjeti svi, ne samo u susjedstvu nego cijeli svijet treba pogledati taj film - govori Armin o teškoj priči koja opisuje napore prevoditeljice u UN-ovom kampu u Srebrenici da pomogne svom narodu, i svojoj obitelji od ratne odmazde nakon što su napadnuti i poraženi.

Film je baziran na stvarnim događajima u kojima su snage bosanskih Srba pod zapovijedanjem Ratka Mladića masakrirali više od 8 tisuća nenaoružanih muškaraca i dječaka, a žene protjerali iz Srebrenice u ljeto 1995. godine. - Vrlo je važna estetika ovog filma koju su procjenjivali iz Bafte, a film je dao priliku mnogim mladim ljudima da rade i nastupaju u njemu - govori Armin. Ono što je bitno, uz film i cjelu atmosferu, a što ostvaruju i Amra i Armin jest odnos prema svijetu u kojem mladi Bosne i Hercegovine ne žele prihvatiti ni nositi ulogu žrtve, već se kreativno obraćati svijetu. Stoga i ovakav koncert, kao model navijanja za svoje i za sebe.

- Hrvati su slavni zbog nogometa i sporta, a Bosna i Hercegovina zbog dobrih filmova - kaže Amra. - Iako snimimo tek dva filma godišnje - dodaje Armin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:12