ANA TAKAČ

Hrvatska ‘žena vrač‘: ‘Gluma ima i psihoterapeutski učinak, ali nije psihoterapija‘

Ana Takač

 Cropix
Ani Takač je njezina prva glavna uloga u povijesnoj drami ‘Illyiricvm‘ donijela nominaciju za Zlatni Studio

Glumica Ana Takač ne krije iznenađenje što joj je njezina prva glavna filmska uloga donijela nominaciju za nagradu Zlatni Studio. Takač je nominirana za ulogu Vidarice u povijesnoj drami "Illyiricvm" Simona Bogojevića Naratha.

"Iznenađena jesam iz razloga što se životno i u glavi ne bavim nagradama nego radom i trudom oko onoga što volim i u što vjerujem. Svakako je ugodan osjećaj biti nominirana za ulogu Vidarice i hvala vam na tome. Vjerujem da u svakoj profesiji, pa tako i glumačkoj, nagrada je svojevrsno priznanje koje pomaže za daljnji rad".

Glasajte za pobjednike u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

Uloga Vidarice, žene vrač, travarke je, kako objašnjava glumica, neverbalna uloga, na kojoj je duboko zahvalna.

"Vidarica je dio primitivnog plemena koje živi u skladu s prirodom, a u isto vrijeme s Ilirima i Rimljanima kao ‘civiliziranijim‘ ljudima. Tijekom radnje filma Rimljani dolaze ubirat porez kod Ilira. Liburn Volsus, kojeg glumi Filip Križan, radi krvne osvete na koju se odlučio biva izbačen iz svog sela te se potom pridružuje Rimljanima koji se na svom putu razbole. Kako Volsus zna za primitivno pleme i vidare kao iscjelitelje koji posjeduju znanja i vještine da izliječe nekog čovjeka, tako dolazi i Vidarica u igru. Nje se zapravo svi boje smatravši je ‘urokljivim okom‘, dok ju istovremeno trebaju. Ulaskom u primitivno selo koje unište Rimljani otimaju Vidaricu, njenu pomoćnicu i dva dječaka. Nakon blagoslova i smrti stare Vidarice, ‘moja‘ Vidarica postaje ona koja liječi i nastavlja lozu. Kako je povezana i s duhovnim i materijalnim svijetom ona ne podliježe dualnostima dobrog i lošeg. U njenom svijetu vlada empatija odnosno situacije na koje se treba s punom odgovornosti referirati. Ona je u isto vrijeme kombinacija i muškog i ženskog principa, prisutna u sadašnjosti s jasnom i jakom intuicijom te se daje u život".

image

Ana Takač

Dusko Marusic/Cropix

Govoreći o izazovima ove uloge kaže kako ona doživljava glumu "kao vrlo duhovnu umjetnost koja nam nudi nevjerojatnu mogućnost da se putem njenih metoda i vježbi razvijamo u zdravije i kvalitetnije ljude u realnosti, a ne bijegom od iste, jer čovjekom se postaje". Utoliko svaku ulogu, ističe ova glumica, smatra prilikom za razvoj empatije, poniznosti, određenih sposobnosti, vještina, znanja i emocija kao i priliku da potencijalno razriješi neke predrasude ako ih ima.

"Gluma ima psihoterapeutski učinak, ali nije psihoterapija. Kako je ova uloga slična meni, izazov je bio igrati nešto tako blisko. Stanislavski kaže da se pravi umjetnik u isto vrijeme želi pokazati i sakriti pa je takva neka kombinacija strujala u meni. Izuzev toga sam u isto vrijeme završavala specijalistički rad na Poslijediplomskom studiju dramske pedagogije na sličnu temu ‘Razvoj empatije putem dramske pedagogije kao odgovor na narcizam‘ što je trebalo vremenski dobro uskladiti", govori.

Kako joj je ovo bila prva glavna uloga na filmu dojmovi sa snimanja doista su, priznaje, raznoliki.

image

Ana Takač

Dusko Marusic/Cropix

"Imati priliku snimati povijesni film u Hrvatskoj, kao i na prekrasnoj Bjelašnici, nevjerojatno je i nesvakidašnje iskustvo. Prvenstveno sam zahvalna producentici Ankici Jurić Tilić i redatelju Simonu Bogojeviću Narathu te njegovoj ženi Antoniji na povjerenju i podršci koju su mi pružili te Saši Mitić na izuzetno iskrenim i profesionalnim komentarima. Mogla bih i mnoge druge istaknuti, no skraćeno rečeno, od svakog kolege sam ponešto naučila, a s pojedincima razvila i dublja prijateljstva. Najiskrenije, osjećala sam se slično kao i Vidarica koja kao da sjedi na rubu sela uključena u sve i spojena sa svime, a opet u nekom svom autonomnom svijetu".

Za film se, kako otkriva, pripremala vrlo intuitivno.

"Jer kako sam spomenula, uloga ima dosta sličnosti sa mnom, stoga sam živjela svoj život i razvijala u svojoj nutrini ono potrebno. Obično sam sklona proći i kroz znanje odnosno sve vježbe određene glumačke metode, no ovaj put sam isključivo vjerovala nutrini te po potrebi koristila neke vježbe. Nisam imala neke posebne dvojbe oko prihvaćanja uloge".

A gdje sebe ova "žena vrač" iz Illyricuma vidi u budućnosti, na filmu, kazalištu ili televiziji?

"Sudbonosno pitanje! Šalim se. U svim se tim medijima vidim jer svaki ima svoju čar, no film i kazalište me ipak malo više zanimaju. Vidim se i u drugim granama umjetnosti te svijetu znanosti i biznisa, no gdje god bila, imam tendenciju stvarati nešto svoje u suradnji s drugima, za što vjerujem da bi moglo društveno koristiti".

Trenutno pak dorađuje svoje dramske radionice zbog kojih je upisala i edukaciju za psihoterapeuta. "U fazi sam i pisanja scenarija te autorske kazališne predstave o čemu trenutno nemam potrebu govoriti."

image

Nova sponzorska

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:03