Festival San Sebastian

Hrvatski film o 12-godišnjacima koji pale opasni eksploziv radi klikova na društvenim mrežama, oduševio publiku

Scena iz filma

 Domagoj Doko, Havc/
Debitantski film Josipa Žuvana ‘Gabura‘ na festuvalu kojeg su posjetila imena poput Innaritua, Cronenberga, Claire Denis, Penelope Cruz, Juliette Binoche...

Nakon čak 15 godina pauze na Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastianu prikazan je jedan hrvatski film. Riječ je o dugometražnom igranom prvijencu Josipa Žuvana, filmu "Garbura" koji je sinoć imao premijeru na 70. izdanju tog cjenjenog festivala i to u natjecateljskom programu Novi redatelji.

Radnja filma bazirana je na dvanaestogodišnjacima koji žive kuća do kuće u makadamskom naselju, Antoniu i Nikoli, koji se zabavljaju paljenjem karabita (narodno ime za kalcijev karbid, opasni eksploziv) te sve to snimaju i stavljaju na Internet nadajući se da će imati milijunske preglede poput drugih youtubera. Dvojica dječaka su iz međusobno zavađenih obitelji. Ni jednima ni drugima nije drago da se dječaci međusobno druže. Nikolina baka Ivka odbija dati potpis za asfaltiranje makadamske ceste jer ne želi da i "Gornja kuća", gdje žive Antonio, mama Ines i djed Vlado, ima pristup kanalizaciji. Uz probleme koje donosi bespravna gradnja, narušava se i neiskvareni odnos dječaka koji s odrastanjem u nasljeđe preuzimaju obiteljske sukobe. Zvijezde filma mladi su glumci Mauro Ercegović Gracin i Franko Floigl, a ostale glavne uloge nose Ivana Roščić, Marija Škaričić, Ljubomir Bandović, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić.

Film je realiziran u produkciji kuće Maxima film i koprodukciji Biberche productions iz Srbije, a na projekciji su bili redatelj Josip Žuvan, producent Damir Terešak, glumci Franko Floigl i Mauro Ercegović Gracin, direktor fotografije Tomislav Sutlar, izvršna producentica Ana Grbac, koproducentica Nikolina Vučetić Zečević kao i veleposlanica RH u Kraljevini Španjolskoj Nives Malenica.

image

premijera filma Garbura

Havc/Havc

"Premijera je prošla savršeno uz puno gledalište, a reakcije su bile genijalne. Kad je završio film aplauz je trajao tijekom cijele odjavne špice. Mauro i Franko bili su glavne zvijezde večeri. Pošto je ovo bilo prvo prikazivanje, nisam znao u kojoj mjeri će publika van naše kulture razumjeti film. Mislio sam da će se neke stvari izgubiti u prijevodu, ali baš su sve razumjeli. Priča je očito univerzalna. Mislim da se i kod njih iste stvari događaju i da su prepoznali sebe u likovima. Poslije su nam prilazili i pričali svoja iskustva" kazao je redatelj Josip Žuvan, stoji u priopćenju za medije. Terešak je također bio oduševljen velikim interesom i odličnom atmosferom na premijeri "Garbura".

Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, potprogram MEDIA programa Kreativna Europa, Eurimages i Hrvatska radiotelevizija.

Festival su ove godine posjetila brojna renomirana imena iz svijeta filma poput Alejandra Gonzalesa Innaritua, Davida Cronenberga, braće Dardenne, Claire Denis, Penelope Cruz, Juliette Binoche, Liama Neesona, Diane Kruger i drugih.

Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, potprogram MEDIA programa Kreativna Europa, Eurimages i Hrvatska radiotelevizija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:40