PODRŠKA UKRAJINKAMA

Hrvatski film ‘Veće od traume‘ o ratnim silovanjima odlazi u Ukrajinu: ‘Nadamo se da će im dati snagu‘

Scena iz filma

 Zagrebdox/
Britansko veleposlanstvo i Ministarstvo vanjskih poslova šalju film o traumama žena silovanih u ratu na Međunarodnu konferenciju u Ukrajinu

Hrvatski film „Veće od traume” prikazat će se sljedeći tjedan u Kijevu u sklopu Međunarodne konferencije za obnovu prava žrtava seksualnog nasilja u ratu. Film hrvatskih autorica, redateljsko-producentskog tima Vedrane Pribičević i Mirte Puhlovski predložilo je za prikazivanje veleposlanstvo Velike Britanije kao dio suradnje s Hrvatskom na sprečavanju i procesuiranju zločina seksualnog nasilja u ratovima.

„Odlučni smo u zahtjevu da Rusija mora odgovarati zbog ratnih zločina koje čini u Ukrajini“, kazao je veleposlanik Simon Thomas najavljujući prikazivanje u Ukrajini i dodao da Britanija i Hrvatska podržavaju financijski, politički i humanitarno Ukrajinu dok se bori protiv ilegalne i barbarske invazije Rusije.

Petar Mihatov, ravnatelj Uprave za političke poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova rekao je da „Hrvatska iz iskustva Domovinskog rata zna koliko je važno na vrijeme spriječiti osvajačke ideje i pomoći žrtvama osvajačkih ratova poput onog u Ukrajini. Vjerujemo da će prikazani film i svjedočanstva hrabrih žena biti od pomoći žrtvama seksualnog nasilja u Ukrajini i drugdje.’’ Mihatov je dodao i kako film, osim o iznimnoj hrabrosti i važnosti suosjećanja, govori o zlu koje najviše do izražaja dolazi u ratovima.

image

Autorice filma ‘Veće od traume‘ Vedrana Pribičević i Mirta Puhlovski, Simon Thomas (britanski veleposlanik), Petar Mihatov (MVEP)

Promo/

„Umjetnost može biti vrlo efikasan način suočavanja s teškim, traumatičnim temama. Nadam se da će ovaj snažni film ne samo dati nadu i snagu žrtvama, nego i izgraditi šire razumijevanje u društvu za ovu važnu temu”, dodao je Thomas na predstavljanju na kojem su bile i autorice filma te predstavnici Ministarstva, međunarodnih i lokalnih udruga. Trenutno se pregovara o emitiranju filma i na ukrajinskoj televiziji, kako bi ga se vidjelo u cijeloj Ukrajini.

Inače, ovo prikazivanje je dio suradnje Velike Britanije i Hrvatske u inicijativama i aktivnostima za sprečavanje i kažnjavanje zločina silovanja u ratnim sukobima. Temeljem iskustava iz Domovinskog rata Hrvatska godinama radi na tome, a i potpisnica je međunarodne Inicijative za sprečavanje seksualnih zločina u konfliktima koju je 2012. pokrenula Velika Britanija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:01