VALENTINOVSKA PRIČA

HRVATSKI FILMOVI U FRANCUSKOJ 'Ljubavna odiseja' Tatjane Božić u francuskim kinima, a četiri filma Igora Grubića na festivalu u Reimsu

 Damjan Tadić / EPH

ZAGREB - Hrvatski filmski umjetnici ovih su dana prisutni na francuskoj sceni - dugometražni dokumentarni film "Ljubavna odiseja" Tatjane Božić krenuo je u distribuciju u Francuskoj, dok se multimedijalni umjetnik Igor Grubić predstavlja na festivalu Scenes d'Europe u Reimsu.

Film Tatjane Božić nastao je u koprodukciji nizozemskih kuća Witfilm, IKON, Zelovic Productions te hrvatskog Factuma, a dosad je već samostalno distribuiran u Hrvatskoj, Sloveniji i Nizozemskoj te prikazan u Češkoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Mađarskoj.

Iako bi se po naslovu moglo pomisliti da je "Ljubavna odiseja" prigodno valentinovska priča, ona se bavi nesretnim ljubavima. Kroz osobnu priču redateljica prikazuje svoje neuspjele veze i posjećuje bivše partnere pokušavajući si objasniti zašto nema sreće u ljubavi. Na putu potrage za odgovorom putuje u Moskvu, Hamburg, London i Zagreb.

Film je premijerno prikazan u konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu prije dvije godine, nakon čega su uslijedila festivalska prikazivanja i nagrade u Sarajevu, Kijevu, Beču, Beogradu, Amsterdamu te na 12. Liburnia Film Festivalu.

Multimedijalni umjetnik Igor Grubić predstavit će se s četiri filma na festivalu u Reimsu, od koji se njegov posljednji naslov, "Spomenik" iz 2015. godine prvi put prikazuje u Francuskoj.

Francuski festival donosi njegove filmove "East Side Story" iz 2008. godine, video instalaciju koja progovara o pravima seksualnih manjina u društvu koje nasiljem reagira na različitost; "Angels with Dirty Faces" iz 2006., poetski dokumentarac koji tematizira štrajk rudara u rudniku Kolubara u Srbiji i prosvjed građana Beograda koji su vodili ka padu Miloševićevog režima, "Kapitalizam slijedi socijalizam" iz 2012., eksperimentalni dokumentarac o posljedicama hrvatske realnosti devedesetih u kojoj su građani privatizacijskom pljačkom dovedeni do ruba siromaštva.

Njegov noviji film, "Spomenik" iz 2015., vizualni je esej koji prikazuje impresivne antifašističke spomenike u srazu s vremenom i moćnom prirodom koja ih okružuje, stoji u najavi Hrvatskog audiovizualnog centra.

Filmovi su mu nastali u produkciji Kreativnog sindikata, umjetničkog udruženja koje okuplja nagrađivane filmske autore i djeluje kao video produkcijski studio.

Festival Scenes d'Europe u Reimsu održava se od 28. siječnja do 6. veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 13:11