SOUNDTRACK UŽIVO

HRVATSKI FILMOVI U TRSTU Festival otvara Matanićev 'Zvizdan', a za nagrade se natječu 'Bolesno', 'Piknik' i 'Šetač'

 promo foto
Nakon projekcije Matanićevog filma kojim se otvara 27. izdanje festivala, održat će se koncert Alena i Nenada Sinkauza koji potpisuju glazbu za 'Zvizdan'

ZAGREB - Nagrađivani igrani film 'Zvizdan' Dalibora Matanića otvorit će 22. siječnja Međunarodni filmski festival u Trstu, u čijoj će se konkurenciji prikazati još tri hrvatska filma.

Matanićev film prikazuje se izvan konkurencije, a nakon njegove projekcije, kojom se otvara 27. izdanje tog uglednog talijanskog festivala, održat će se koncert Alena i Nenada Sinkauza koji potpisuju glazbu za 'Zvizdan'.

Za festivalske nagrade u dokumentarnoj i kratkometražnoj igranoj konkurenciji natječu se dokumentarac 'Bolesno' Hrvoja Mabića te kratki igrani filmovi 'Piknik' Jure Pavlovića i 'Šetač' Filipa Mojzeša, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

'Bolesno' Hrvoja Mabića

Domaći film bit će zastupljen i u ostalim programima - animirani film 'Čoban' Matije Pisačića u programu najboljih animiranih ostvarenja iz središnje i istočne Europe, a manjinska koprodukcija 'Četiri putovnice' redatelja Mihajla Jevtića u novom festivalskom programu 'Born in Trieste'.

'Čoban' Matije Pisačića

Riječ je o programu koji donosi naslove razvijane i predstavljane u sklopu koprodukcijskog foruma When East Meets West. Hrvatska manjinska koprodukcija prati osobno putovanje redatelja kroz mikrokozmos obitelji i prijatelja, ispričan kroz slike današnjice, arhivske snimke snimljene na Super 8-milimetarskom filmu te animirane sekvence snova i sjećanja.

Film je nastao u produkciji Parabellum filma iz Berlina te koprodukciji hrvatskog Fade Ina i Film The World iz Beograda.

U industrijskom programu festivala, u sklopu sekcije Last Stop Trieste posvećene kreativnim dokumentarnim filmovima u završnoj fazi produkcije, predstavit će se 'Iza lica zrcala' Katarine Zrinke Matijević Veličan i manjinska koprodukcija 'Zašto je Dragan napravio orkestar' Nikole Spasića.

Na forumu When East Meets West 25. siječnja će se objaviti rezultati natječaja za razvoj koprodukcijskih projekata inicijative RE-ACT, koju su pokrenuli Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar i Audiovizualni fond pokrajine Furlanije-Julijske krajine.

Međunarodni filmski festival u Trstu održat će se od 22. do 30. siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:12