MEĐUNARODNI FESTIVAL

HRVATSKI TRIJUMF U BEOGRADU 'Ne gledaj mi u pijat' proglašen najboljim filmom, a Arijana Čulina najboljom glumicom

 Dušan Milenković

U nedjelju su u Beogradu dodijeljene nagrade filmovima koji su natjecali na 45. Međunarodnom filmskom festivalu, FEST 2017., a glavnu nagradu ‘Beogradski pobednik’ odnio je hrvatski film, ‘Ne gledaj mi u pijat’ mlade hrvatske redateljice Hane Jušić, piše B92.

‘Svježina i nemilosrdnost kojom se autorica obračunava s rodnim gradom osvojio je žiri i publiku FEST-a. Vrlo zrelo i precizno, uz dosljedan vizualni kod predstavlja nam uranjanje u intimu djevojke koja mora preuzeti ulogu glave disfunkcionalne obitelji i istovremeno se boriti sa svojim seksualnim oslobađanjem i odrastanjem ne bi li isplivala iz obiteljske tamnice’, naveo je žiri u obrazloženju na dodjeli nagrada u Sava Centru.

Žiri je bio sastavljen od Srđana Golubovića, Branke Katić, Dalibora Matanića, Čede Kolara i Sergeja Trifunovića.

beograd 05.03.2017. zavrsno vece 45 festa i dodela nagrada. foto dusan milenkovic
Dušan Milenković

Nagrada žirija pripala je dansko-islandskom filmu ‘Hearthstone’ redatelja Gudmundura Arnara Gudmundssona zbog, kako stoji u obrazloženju, nevjerojatne emotivne nabijenosti.

beograd 05.03.2017. zavrsno vece 45 festa i dodela nagrada. foto dusan milenkovic
Dušan Milenković

Nagrada za najbolju žensku ulogu otišla je Arijani Čulini, također za film ‘Ne gledaj mi u pijat’, a najboljim glumcem proglašen je Pyotr Skvortsov u ‘(M)Učeniku’. Nagrada za najbolju režiju pripala je ruskom redatelju tog filma Kirilu Serebrenikovu.

Ne gledaj mi u pijat / Quit Staring at My Plate - trailer HR from Kinorama on Vimeo.

Žiri je naveo da nije samo rediteljica debitirala u filmu ‘Ne gledaj mi u pijat’. Arijana Čulina je nakon 30 godina karijere dobila šansu debitirati u igranom filmu i to je napravila na fascinantan način, piše B92. ‘Suptilnost, autentičnost i uvjerljivost kojom tumači ulogu majke bliži se dokumentarnom izrazu kojim postiže univerzalnost koja se izdiže iznad mjesta radnje. Minijaturne glumačke bravure, ogoljenost i preciznost sve su odlike odlične glumice koja je napokon dočekala šansu predstaviti se filmskoj publici’, ocijenio je žiri objašnjavajući nagradu za najbolju žensku ulogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:17