STAVILI NOVI DATUM

HTV po drugi put odgodio emitiranje Brešanova filma, i ovaj put razlog ima veze s obitelji Tuđman

Scena iz filma 'Koja je ovo država'
Umjesto "Koja je ovo država", u predviđenom će terminu u četvrtak igrati ratni film "Broj 55" redatelja Kristijana Milića.

Hrvatska televizija baš nema sreće s filmom "Koja je ovo država" redatelja Vinka Brešana. Nakon što je prikazivanje ove političke crne komedije već jednom odgođeno jer se poklapalo s datumom obljetnice Tuđmanove smrti, emitiranje komedije "Koja je ovo država" je na HTV-u ponovno odgođeno. Razlog i ovaj put ima veze s obitelji Tuđman. Film ovaj put neće biti prikazan zato jer je na dan kad je film bio predviđen za emitiranje pogreb saborskog zastupnika Miroslava Tuđmana.

Brešanov film crna je komedija koja tematizira ogorčenost građana disfunkcionalnom i neuspješnom državom. U jednoj od scena filma gnjevni starčići iskapaju lijes prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana iz grobnice na Mirogoju. Ta je scena bila razlog zašto je Brešanov film prvi put sklonjen s programa javnog servisa. Omaškom ili ne, bio je predviđen za emitiranje točno na godišnjicu Tuđmanove smrti, što je uprava javnog servisa procijenila kao neumjesno.

Prikazivanje je stoga odgođeno, a film predviđen za 4. veljače u 21 sat. Ali, spletom okolnosti se dogodilo da je upravo za taj dan predviđen pogreb Tuđmanova sina i saborskog zastupnika HDZ-a koji je u ponedjeljak preminuo od covida. Stoga je dan uoči emitiranja HTV donio odluku kako ne bi bilo primjereno prikazivati crnu političku komediju o Tuđmanovu političkom nasljeđu na dan pokopa njegova sina i bliskog političkog suradnika. Urednica na HTV-u Jasmina Božinovski Živalj obavijestila je pismom autora Brešana da će film ponovno biti odgođen za novi termin. Taj je termin - kako doznajemo - 11. veljače.

Umjesto "Koja je ovo država", u predviđenom će terminu u četvrtak igrati ratni film "Broj 55" redatelja Kristijana Milića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:59