Beneditiction na HBO-u

I Davies je poput Sassoona i gaj i katolik, propituje vjeru, transcendenciju i erotsko buđenje

Scena iz filma

 Hbo/
Daviesov film o Sassoonu otpočinje objavom ‘Vojnikova proglasa‘. Veliki dio filma zbiva se u promiskuitetnom ambijentu međuratnih dendija

Britanski pjesnik Sigfried Sassoon (1986-1967) bio je po mnogo čemu utjelovljena kontradikcija. Premda aktivni homoseksualac, konvertirao je na katolicizam. Prije tridesete godine bio je zapovjednik postrojbe u 1. svjetskom ratu. Za ratnu je hrabrost dobio orden. Ipak- slavu je stekao pacifističkim manifestom "Proglas vojnika" (1917) u kojem osuđuje rat. Zbog tog je teksta zamalo suđen, da bi umjesto toga bio smješten na liječenje od PTSP-a.

Nije čudo što je taj život privukao britanskog redatelja Terencea Daviesa. Jer, i Davies je poput Sassoona i gaj i katolik. Odrastao je u katoličkoj liverpulskoj obitelji, a slavu je stekao trilogijom polusatnih crno-bijelih filmova (1976-1983) u kojima propituje vjeru, transcendenciju i erotsko buđenje.

Daviesov film o Sassoonu- "Benediction"- otpočinje objavom "Vojnikova proglasa". Veliki dio filma zbiva se u promiskuitetnom ambijentu međuratnih dendija gdje Sassoon hrli iz jedne u drugu vezu s bogatim ljepodusima. Taj raskalašeni život naglo će sasjeći hetero-seksualnim brakom. Davies Sassoona na koncu prikazuje kao čangrizavog osamljenika koji mrzi moderni svijet. Prvi svjetski rat je davna prošlost. No, kao da film sugerira, te se prošlosti pjesnik nikad nije otarasio.

"Blagoslov" je informativan uvod u jedan život i jednu britansku generaciju. Ipak, dojam je da je redatelj protrčao kroz sve, a produbio nigdje. Filmu fali ono što najbolji Daviesovi filmovi imaju- poetičnosti.

BLAGOSLOV (Benediction, V. Britanija 2022), režija: Terence Davies, uloge: Jack Lowden, Peter Capaldi, HBO

Ocjena: 3 i po

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:48