VELIKO FINALE

'IGRA PRIJESTOLJA' DOŠLA DO KRAJA S NEKOLIKO ŠOKANTNIH IZNENAĐENJA: Velika konkurencija za Željezno prijestolje završila je nevjerojatnim izborom

 screenshot HBO
 

Posljednja epizoda HBO-ove serije “Igra prijestolja” počinje ubijanjem preostalih saveznika Cersei Lannister (Lena Headey). Premda se čini nevjerojatno da je itko uspio preživjeti vatreni baraž Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) i Drogona, nekoliko vojnika dinastije Lannister još uvijek je živo. Naravno, ne za dugo. Uz proteste Jona Snowa (Kit Harrington), Sivi crv (Jacob Anderson) im prereže grkljane. Poruka je to gledateljima da Daenerys još uvijek nije gotova te da će pobjedom u “posljednjem” ratu smatrati isključivo potpuno uništenje svog neprijatelja.

Tyrion Lannister (Peter Dinklage) i Jon ubrzo se probiju do Daenerys koja pred svojim lojalnim vojnicima iz redova Dothrakija i Neukaljanih objašnjava što je napravila u Kraljevu grudobranu i što će nastaviti raditi. Njezin je plan “osloboditi” sve kraljevine koje čine Sedam kraljevstava, i to planira napraviti uz pomoć vatre i krvi, kako i priliči nekome iz dinastije Targaryen. Nakon govora koji je svojom ikonografijom neodoljivo podsjećao na one nacističke, ipak su boje dinastije Targaryen crna i crvena, Daenerys Tyriona sprema u tamnicu kako bi ga mogla izvesti pred sud zbog izdaje. Njemu i Jonu jasno je da to suđenje, naravno, neće biti pošteno, pa ga Jon u tamnici posjećuje kako bi se, najvjerojatnije, pozdravili.

Njih se dvojica tijekom tog susreta upuste u podužu raspravu o pokolju koji je Daenerys netom prije izvršila, tijekom koje Tyrion Jona pita bi li on napravio isto. Jon mu ne daje direktan odgovor, međutim jasno je da on to ne bi napravio i Harrington je scenu tako i odigrao. Istovremeno, vjerojatno jer nije htio Daenerys davati povoda da i njega smjesti u tamnicu, Jon je više puta konstatirao da je ona ipak njegova i svačija kraljica te da će, htjeli, ne htjeli, morati slušati njezine naredbe i slijediti njezino vodstvo. Kako bi osigurao da njezina vladavina ne počne s još više ubijanja, Jon se ode sastati s Daenerys u ostacima velike hale Crvenog zamka.

Daenerys mu pokuša objasniti zašto je tijekom napada na Kraljev grudobran ubila sve te nedužne civile. “Cersei je njihovu nevinost pokušala iskoristiti protiv mene. Htjela me slomiti”, rekla mu je i počela ga uvjeravati da će ona biti milostiva vladarica koja će u Sedam kraljevstava donijeti novi poredak, poredak koji se ne oslanja na tradiciju starog, koji je, u svojoj glavi barem, uništila spalivši Kraljev grudobran. Daenerys ga potom pozove da joj se pridruži, kako bi zajedno vladali tim novim svijetom. Jon prihvati njezin poziv, približi joj se i poljubi je. “Ti ćeš zauvijek biti moja kraljica”, kaže joj.

Scenu tad prekine zvuk bodeža koji probija tkaninu i tkivo. Jon je bodežom ubo Daenerys, koja mu je potom preminula u rukama. Osjetivši da s njegovom “majkom” nešto nije u redu, Drogon doleti do velike hale, reži na Jona i potom spali Željezno prijestolje. Drogon potom uzme njezino tijelo i odleti u nepoznatom smjeru.

Novi svijet koji je Daenerys zazivala ipak će se stvoriti, samo bez nje.

Nakon kraćeg skoka u bližu budućnost, vidimo da Daenerysina smrt nije oslobodila Tyriona, on je još uvijek uhićen i u tamnici. No ovaj put izvodi ga se pred sud kraljeva i kraljica kraljevstava koje čine Westeros, a koji se odvija u Zmajevim rupama, mjestu gdje se neuspješno prošlih sezona pregovaralo s Cersei o slanju vojske na sjever kako bi se sile “živih” suprotstavile Kralju noći.

Tu su pripadnici kuće Stark - Sansa (Sophie Turner), Arya (Maisie Williams) te Bran (Isaac Hempstead-Wright) i njihov oružar Rodrik Cassel (Ron Donachie) - Samwell Tarly (John Bradley), Brienne od Tartha (Gwendoline Christie), Yara Greyjoy (Gemma Whelan), Edmure Tully (Tobias Menzies), Davos Seaworth (Liam Cunningham) te emisar iz Dornea koji se nije predstavio. Naime, kako nema kralja, nema tko odlučiti što će se dogoditi s Tyrionom, a Sivi crv ne odustaje od traženja pravde za izdaju njegove kraljice Daenerys.

Tyrion povede raspravu o tome tko bi trebao biti kralj i okupljeni u ad hoc izborima za kralja izaberu Brana Starka, koji odmah potom svojim glavnim savjetnikom imenuje Tyriona. On to ispočetka odbije, pravdajući se da nije toliko pametan koliko je mislio te da je puno griješio. Bran mu na to kaže da ima cijeli život da ispravi pogreške. Jedan problem je riješen.

Drugi problem je sudbina Jona Snowa, ubojice Daenerys. Kako je njegov zločin puno ozbiljniji od Tyrionova, Sivi crv neće prihvatiti neko mlako rješenje pa se na licu mjesta odluči da će se Jona poslati u Noćnu stražu te da će imati živjeti prema njezinim pravilima, što znači da će se odreći prava na Željezno prijestolje i da neće smjeti imati djecu. Dobio je Westeros varijantu doživotne zatvorske kazne. Ne manje bitno, na tim je izborima odlučeno i da se Oštrozimlje, odnosno dinastija Stark, neće pokoriti kralju Sedam kraljevstava te da biti nezavisni entitet. Sjever će kasnije u epizodi kao svoju kraljicu, očekivano, imenovati Sansu.

Zadovoljni ili ne Jonovom kaznom, Neukaljani odluče napustiti Sedam kraljevstava te vođeni Sivim crvom zaplove za Naath, Missandeijino (Natalie Emmanuel) rodno mjesto na kontinentu Essosu. Arya, kako joj i priliči, neće sudjelovati u životu Sedam kraljevstava, već će brodom zaploviti prema zapadu, jedinom dijelu svijeta koji još uvijek nije istražen.

Ubrzo smo ponovno u budućnosti te prisustvujemo sastanku Malog vijeća kralja Brana. Kao njegov glavni savjetnik, “ruka” kralja, Tyrion njime predsjeda. U Malom vijeću još sjede Bronn (Jerome Flynn), šef za financije i gospodar Riverruna, Samwell kao čelnik reda Maestera, učenjaka i liječnika Sedam kraljevstava, Brienne kao zapovjednica Kraljeve straže i Davos kao zapovjednik mornarice i luka. Malo vijeće se, čini se, vratilo u normalu, što znači da se svađaju oko toga što prvo treba popraviti i gdje treba uložiti novce.

Bronn se zalaže za bordele, dok ostatak opravdano luke i kanalizaciju drži većim prioritetima za ulaganja. Na tom vijeću Samwell Tyrionu pokaže knjigu koja je napisana o svim ratovima koji su uslijedili nakon smrti kralja Roberta Baratheona (Mark Addy). Na Tyrionovo opće razočarenje, njega se u knjizi nije spomenulo niti jednom, što je nepravda koja se nažalost neće moći ispraviti. Također, u izrazito emotivnoj sceni, Brienne u knjigu Kraljeve straže unese biografiju Jaimeja Lannistera (Nikolaj Coster-Waldau), njezinog prethodnika na toj poziciji.

Sama serija završava sekvencom u Crnom dvorcu podno Zida, mjestu gdje Jon služi doživotnu kaznu. Nije poznato je li Noćna straža reformirana i vodi li je on, no to do konca epizode postane nebitno jer Jon s Thormundom Giantsbaneom (Kristofer Hivju) napusti Crni dvorac i krene još sjevernije.

Rukovodeći se razmišljanjima nekih likova koja su se tijekom posljednjih epizoda serije pokušala gledateljima prezentirati kao legitimna, Bran je idealan kralj jer on to ne želi. Sve dosadašnje kraljeve i kraljice krasila je ta neutaživa želja za moći, pa se čini kao da će Bran vladati pošteno i nepristrano. Naglašeno je da Bran ne može imati djecu te da će se nakon njega novi kralj također birati na svojevrsnim izborima. To je ujedno i jedini zamisliv ishod serije koja se radi unutar okvira Hollywooda.

Daenerys se nije mogla održati na tronu i zanimljivo je kako je izvedeno njezino svrgavanje. Naime, njezin je otac Aerys također nasilno uklonjen, ali on je ubijen nožem u leđa. Taj je čin tad izveo Jaime. Ona je svrgnuta nožem u trbuh, a nožem je rukovao Jon. Nema straha da će biti potrebna još jedna takva intervencija jer je jedini preostali član dinastije Targaryen na sjeveru. Istini za volju, on će uvijek više biti Stark, a gledatelji ga nikad neće zvati imenom koje mu je majka nadjenula. On će uvijek biti Jon Snow.

Ostali raspleti djeluju prikladno i očekivano. Arya odlazi samovati na zapad, Sansa će vladati nezavisnim sjeverom, a Daenerysini sljedbenici idu nazad u svoju zemlju. Poput nje, oni su u Sedam kraljevstava uvijek bili stranci, jednostavno nisu pripadali. Dojam je da je Tyrion Lannister preživio isključivo radi “fabularnog” oklopa te da je Branovo viđenje njegove uloge u Sedam kraljevstava preprikladno. Ipak, Tyrion je omiljen među gledateljima i njegova bi se smrt vjerojatno dočekala na nož. Sama epizoda djeluje kao drugi dio finala i vjerojatno bi cijela prezentacija priče bolje funkcionirala da su posljednje dvije epizode prikazane u komadu, no to nije moguće pa nam ostaje samo da vam to preporučimo u naknadnim gledanjima serije.

A njih će definitivno biti, u to budite sigurni. Serija koja na ovakav način opčini svijet rijetko se pojavljuje. “Igra prijestolja” ima sve što jedna dugovječna serija ima. Ima obrate, intrigantne likove i puno sezona većinom dobro izvedene radnje. Također, tu su druge serije iz tog svijeta koje HBO priprema, a nemojmo zaboraviti ni nove nastavke serijala “Pjesma leda i vatre” Georgea R. R. Martina koji će po svom izlasku jamačno kod mnogih ponovno probuditi želju za gledanjem. “Igra prijestolja” je možda završila s emitiranjem, ali vjerojatno nikad neće zapravo završiti. Valar Morghulis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:35