MICHAEL KEATON

Ima dva doktorata, no zbog nekog razloga radi kao plaćeni ubojica... Zvuči vam uvjerljivo?

Scena iz filma

Nije jasno zašto su scenaristu filma ‘Odlazak plaćenog ubojice‘ uz sve trebali i demencija i plaćeni ubojica i junakova čudnovata pretpovijest

Michael Keaton za sobom ima 72 godine i karijeru jednog od najpoznatijih holivudskih glumaca. No, za razliku od mnogih kolega, Keaton se nevoljko otiskivao u režiserski posao. Triler "Knox Goes Away" (Odlazak plaćenog ubojice) njegov je tek drugi režiserski rad. Keaton u tom filmu glumi i glavnu, naslovnu ulogu.

Naslovni junak Knox pritom je osebujan svat: ratni veteran s dva doktorata, koji zbog nekog razloga radi kao plaćeni ubojica, ali - vidi ti - ubija samo rđave ljude. Na početku filma Knoxu liječnik kaže kako pati od galopirajuće demencije. Nedugo potom na vrata mu kuca sin, s kojim je u desetljetnoj zavadi. Treba mu pomoć, jer ubio je silovatelja svoje kćeri.

Okosnica Keatonova filma podsjetit će vas na neki eastwoodovski zaplet o iskupljenju vremešnog grešnika. Iz te se srčike moglo nešto napraviti. No, nije jasno zašto su scenaristu uz to trebali i demencija i plaćeni ubojica i junakova čudnovata pretpovijest. Konačni rezultat je pretrpani film, koji visi o glavnom junaku u kojeg nikad sasvim ne povjerujete. Ono što film drži iznad vode je sam Keaton, kao glumac. Junaka koji je osmišljen krajnje nategnuto on glumi s uvjerljivošću, pa nam ga do neke mjere uspije prodati. Ako je Keaton htio ovim filmom sazidati spomenik vlastitom glumačkom umijeću, uspio je. Uspio je - ako ćemo pravo - jedino u tome.

image

ODLAZAK PLAĆENOG UBOJICE

Cineplexx/

ODLAZAK PLAĆENOG UBOJICE (Knox Goes Away, SAD 2024.), režija: Michael Keaton, uloge: Michael Keaton, James Marsden, Al Pacino, Joanna Kulig, kina

Ocjena: 3 i po

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 15:37