PIŠE TOMISLAV ČADEŽ

IMA METALNU INTONACIJU, GRUB IZGOVOR, MRMLJA, AČE... Prvo što pomisliš nakon Čeljuskine emisije jest da bi Tereza trebala voditi ovaj talk-show

Tončica Čeljuska i Tereza Kesovija
 YouTube
 

Tončica Čeljuska najslabija je karika razgovorne emisije koju vodi. Njezina je intonacija gotovo metalna, grubo izgovara vokale, neugodno zastajkuje, ače, kadikad i mrmlja, lica napregnuta. Dosadno dosadne rečenice izgovara. Međutim, nije neupućena. Štoviše, novinarski gledano, dobar posao radi: informira se temeljito o poznatim ljudima koje ugošćuje. Ali to je dovoljno za pripremu emisije, ne i za emisiju.

U prezentaciji Tončice Čeljuske zasad nismo zapazili ništa ključno što bi opravdavalo njezin ostanak ispred kamera. Stanovita ironija kojom koji put gotovo i nesvjesno podbode gosta nije dovoljna da od nje načini prezentericu. Iako čak i ne prekida goste onoliko koliko je uvriježeno na HTV-u, nekako suviše unaprijed, po vidljivom planu, određuje im sudbinu. A pitanja postavlja ravnodušno, kao da je ne zanimaju odgovori ili kao da ih već zna. Zato cjelina djeluje odviše namješteno, a nikako onako kako se htjelo - šarmantno, spontano, živo.

U prilog emisiji dakle ide njezina novinarska razina, pa i produkcijska. Nije da se samo u studiju razgovara, nego se o gostima i prave reportaže te iznose mišljenja raznih svjedoka.

Najnovije izdanje ove razgovorne nove emisije obasjala je svojom veličanstvenom pojavom Tereza Kesovija. Uz nju i Tončica Čeljuska prolazi sa svojom novinarskom mjerom. Jer Tereza Kesovija najzahvalnija je sugovornica na svijetu. Očito ne samo u TV studiju. Sve što je voditeljica sanjala i htjela, od velike je umjetnice i dobila.

Šire TV gledateljstvo nije zacijelo čitalo njezinu autobiografsku knjigu “Tereza, to sam ja”, objavljenu 2014., koja otkriva pomnu i darovitu spisateljicu, a neki glavni naglasci iz nje izneseni su u studiju. Velika i na koncu tragična ljubav roditelja, ludo smjelo odrastanje u Dubrovniku, karijera, muževi, zablude, velika karijera u Parizu i srce u Konavlima, rat i spaljen dom u Čilipima, koji ne može nadoknaditi ikakva druga nekretnina, no i to zašto je, na koncu, ipak zapjevala u Beogradu; sin i snaha, ljubav prema psima, božanstvena autoironija i ujedno nedodirljivost autoriteta, druženja s Gabi i ona dugogodišnja s Arsenom, Kemalom

I ovakva jedna emisija, ako je, eto, novinarski dobro pripremljena, dovoljna je da osvijetli otkud zapravo dolaze taj glas i ta energija, tko je zapravo ta žena koja toliko divno i toliko silovito pjeva da je nitko za naših života na ovim prostorima nije i neće nadmašiti…

Tereza Kesovija nedavno je proslavila 78. rođendan, ona je dama tolika da godine uopće ne želi kriti. No, teško joj je povjerovati. Njezin je glas mekan, njezine su kretnje snažne i elastične, a um hitar kao u revolveraša.

Zapravo, prvo što ti padne na pamet nakon emisije jest da bi Tereza Kesovija trebala voditi ovaj talk-show i da bi to zacijelo bio najgledaniji takav program u povijesti Hrvatske televizije. Čak ću i ovom pridodati pet zvjezdica.

Ili je logika ipak sljedeća: nema na HTV-u novinara koji ne želi vlastiti talk-show i nema te uprave koja ih na to ne potiče…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 06:59