POLIMAC PREPORUČUJE

Indijski hit o kojem bruji cijeli svijet oduševio kritičare Jutarnjeg: ‘Ovakav film do sada još niste vidjeli!‘

N.T. Rama Rao mlađi u filmu RRR

 Courtesy Everett Collection/Everett/Profimedia
Redatelj S. S. Rajamouli u RRR-u vješto isprepliće maštovite akcijske sekvence, iskrenu melodramu i energične glazbene brojeve

Izvedba pjesme Naatu Naatu iz indijskog filma RRR na nedavno održanoj 95. dodjeli nagrade Oscar mnogima je bio prvi susret s hitom koji je unazad godinu dana pokorio filmski svijet.

Najnoviji uradak redatelja S. S. Rajamoulija, autora tri od šest financijski najuspješnijih indijskih filmova svih vremena, sniman je tijekom pandemije Covida-19, a u kina je stigao 25. ožujka 2022. godine. Snimljen za 72 milijuna, što ga čini najskupljim indijskim filmom svih vremena, RRR je u kinima diljem svijeta zaradio 160 milijuna dolara, treću najveću sumu u povijesti indijskog filma.

Iako je Indija uredno na vrhu ili prvi vrhu popisa najproduktivnijih filmskih zemalja svijeta, indijski se filmovi rijetko kada probiju do američkih i europskih kina.

RRR je vjerojatno ključan poguranac dobio kada je pjesma Naatu Naatu objavljena u studenom 2021. godine. Glavni glumci filma N. T. Rama Rao mlađi i Ram Charan, velike zvijezde indijskih filmova na telugu jeziku, u spotu su izveli sada već ikoničku koreografiju i pjesma je postala viralna senzacija. Prokušana je to marketinška taktika koju Hollywood koristi još tamo od 1970-ih godina i filma Groznica subotnje večeri.

Čim je film počeo igrati u američkim kinima, dojmovi tamošnje publike i kritičara brzo su se proširili svijetom. Istaknuto je da film posjeduje neviđenu energiju, spektakularne i kreativne akcijske sekvence, emotivnu priču i izvrsne glazbene brojeve.

RRR se ubrzo prometnuo u jedan od najboljih prošlogodišnjih filmova. Kanadski redatelj James Cameron na jednoj je dodjeli nagrada nahvalio Rajamoulija i snimka tog razgovora također je postala viralna senzacija.

Premda se na Oscarima nije uspio probiti u nijednu od glavnih kategorija, gotovo da nije bilo sumnje da će Naatu Naatu tamo osvojiti nagradu za najbolju filmsku pjesmu.

Gromoglasni aplauz i ovacije kojima je izvedba na dodjeli Oscara popraćena naprosto su nas natjerali da pogledamo RRR. I zato, u novoj epizodi serijala Polimac preporučuje, kritičari Jutarnjeg lista Nenad Polimac i Damjan Raknić raspravljaju o Rajamoulijevom megaspektaklu, spoju klasičnog i modernog Hollywooda koji na nevjerojatno fluidan način spaja akciju, melodramu i mjuzikl.

Vjerujte, ovakav film do sada niste vidjeli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 22:43