OGORČENI SMJENOM

INICIJATIVA KULTURNJACI 2016 'Zamijeniti Šošu bilo kim drugim nije ništa drugo do osvetnička egzekucija'

 Foto: HTV
"Kako se istim idejama o umjetnosti vodila i Nacionalsocijalistička stranka u Njemačkoj 1933. sa zebnjom promatramo Vaše prve poteze", stoji u otvorenom pismu v.d. ravnatelja HRT-a Siniši Kovačiću

U svom otvorenom pismu, upućenom v. d. ravnatelja HRT-a Siniši Kovačiću, inicijativa Kulturnjaci 2016 izrazila je svoje ogorčenje saznanjem da Dean Šoša više nije urednik Trećeg programa Hrvatske televizije.

Kako napominju u priopćenju, u kratkom vremenu, vođen znanjem i entuzijazmom njegova glavnog urednika, Treći televizijski kanal izrasta u kultnu binu domaće umjetničke i znanstvene scene, kako suvremene tako i arhivske, te nezamjenjiv prozor u svjetsku filmsku i kulturnu baštinu.

"Iz naše vizure Treći televizijski program najreprezentativnije je zrcalo moderne i progresivne Hrvatske i neprocjenjiv zamašnjak kulturnoj i kreativnoj produkciji. Zamijeniti njegovog pokretača i urednika Deana Šošu bilo kim drugim nije ništa drugo do osvetnička egzekucija demokratskim sredstvima. S čela udruženja HNIP nedavno ste poručili: 'Umjetnost se je mahom zatvorila u avangardno elitistički rezervat za malobrojnu publiku istomišljenika te promovira ružnoću i destrukciju umjesto klasičnih i trajnih vrijednosti istine, ljepote i dobra.' Kako se istim idejama o umjetnosti vodila i Nacionalsocijalistička stranka u Njemačkoj 1933. sa zebnjom promatramo Vaše prve poteze i odluke na čelu predsjednika Uprave HRT-a", stoji u otvorenom pismu inicijative Kulturnjaci 2016, upućenom Siniši Kovačiću.

Kulturnjaci 2016 pozivaju Kovačića da Deana Šošu zadrži na mjestu glavnog urednika Trećeg programa Hrvatske televizije kako bi se održao kontinuitet kvalitetnog kulturnog i znanstvenog programa otvorenog kako baštinskoj kulturi, tako i novim i mladim generacijama umjetnika i stvaraoca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 10:24