'OPSADNO STANJE'

Intrigantno režiran akcijski triler o invaziji vanzemaljaca

 Screenshot:Youtube
 

​Sličnu priču već smo gledali u nekoliko navrata. Vanzemaljci su okupirali Zemlju, uspostavili marionetsku vladu, a sve pod izlikom da ljudima žele omogućiti da bolje žive. Između kolaboracionista i pokreta otpora je neprestano trvenje, dok vanzemaljci poput nadzornika promatraju njihovo gloženje.

Glavni je problem što su uljezi predstavljeni ne baš uvjerljivim specijalnim efektima (valjda se ništa bolje nije moglo napraviti s budžetom od 25 milijuna dolara), no ono što se zbiva u njihovom protektoratu (mjesto radnje je Chicago) puno je zanimljivije.

Pokret otpora koristi se nevjerojatno kompliciranim dosjetkama kako bi opstao, komunicira sitnim oglasima u novinama, simulira i lažne pogibije, no i kolaboracionistička vlada prilično je pronicljiva: i jedni i drugi znaju se još otprije, dok još nije počela invazija iz svemira, bili su susjedi pa i bliski prijatelji, no sada se sve promijenilo.

Film je iznimno intrigantno režirao Rupert Wyatt, zaslužan za obnovu franšize “Planet majmuna”, kao napeti akcijski triler, u kojem se junake često snima s leđa, a techno glazba (koja tek u završnici prelazi u klasičnu orkestraciju) daje zbivanjima poseban ritam.

“Opsadno stanje” nema osobitu reputaciju, ni među kritičarima ni publikom, ali ukoliko ga pogledate, možda se nađete u manjini koja će mu dati vrlo dobru ocjenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:53