PETAK NA ANIMAFESTU

Irska bajka pod zvijezdama, lekcije sutrašnjice i kolažni spektakl ruske povijesti i kulture

Nos ili zavjera odmetnika
 Animafest
Petak na Animafestu stoga je umnogome sinteza, ali donosi i brojne ekskluzive poput Nosa ili zavjere odmetnika

Animafestov vikend uobičajena je kulminacija festivalskog filmskog i popratnog programa dostupna i onim gledateljima koji zbog obaveza nisu mogli sudjelovati u cijelom tjednu slavlja animiranog filma. Petak na Animafestu stoga je umnogome sinteza, ali donosi i brojne ekskluzive poput Nosa ili zavjere odmetnika – možda i najveće priče ovogodišnjeg Velikog natjecanja dugometražnog filma koja se prikazuje samo danas, masterclassova i diskusija o sutrašnjici (videoigrama i VR-u), još neviđenih segmenata tematskog programa ljubavi, najboljih young adult filmova te za Oscara nominiranih WolfWalkersa na otvorenom u sklopu drugog Animafestova open-aira, priopćeno je iz organizacije Animafesta.

image
Nos ili zavjera odmetnika
Animafest

Kino SC zagrijava se od 11 sati Svjetskom panoramom 3, da bi od 13 sati na ekran privelo zaljubljene animatore ("ménage à deux 3") s filmovima Joanne Quinn (Ženski provod izvrsna je dopuna uživanju u njezinu novom filmu Umjetnička posla iz VN kratkometražnog filma), Johna Halasa i Joy Batchelor (Automania 2000), Wendy Tilby i Amande Forbis (Kad zora svane), Anne Solanas i Marca Ribe (Candela), Regine Pessoe i Abija Feija (Tragična priča sa sretnim završetkom) te Paula i Sandre Fierlinger (King of the Rest).

Od 15:30 Nos ili zavjera odmetnika Andreja Hržanovskog u hibridnom, ali ponajviše kolažnom filmu pripovijeda priču o Šostakovičevoj adaptaciji Gogolja, ali i onu o Staljinovom obračunu sa sovjetskom avangardom. Film započet u vrijeme Hruščova i s osobnim blagoslovom Šostakoviča u operu će začudno prevesti i socrealističke manifeste, da bi se okončao otrežnjenim prisjećanjem na umjetnike stradale u čistkama. Ovaj sat i pol dugački montažni spektakl ruske kulture i povijesti ugošćuje i Bulgakova, Ejzenštejna, Mejerholda… nasuprot kojih stoje Ždanov, Mikojan, Kaganovič i ostatak komunističke vrhuške. Izrazito referencijalan, uveseljavajuć, zahtjevan i jedinstven, Nos je nezaobilazna poslastica Animafesta 2021 koja se može vidjeti isključivo ovoga petka u dva termina – drugi je u Kinu Tuškanac u 19 sati.

Natjecanje studentskog filma 4 slijedi u SC-u od 17:30 s gostovanjem: Astrid Guinet (Oluja), Hanne Lee Wyttenbach (Prave boje), Ángele Arregui (Patke), Yu-An Jao (Raskošno obična večera), Rozalije Las (Laku noć, susjede) i Manon Tacconi (Crveni nokti).

Središnja projekcija u 20 sati donosi VN kratkometražnog filma 5, ali ovoga puta također uz razgovor s gostima: Annnom Dudko (Duboka voda), Cokeom Riobóom (Mad in Xpain), Franckom Dionom (Ispod kože, kora), Nari Jang (Salvia ima devet godina) i Andrejem Židkovom (Sreća). Odmah potom slijede od 22 i autori VN 6: Peter Smith (Priče iz multiverzuma), Marko Meštrović (The Raft) i Pablo Ballarín (U mojim plamtećim grudima još uvijek ima mjesta za tvoj bodež).

Prijepodne u Teatru &TD posvećeno je profesionalnom usavršavanju: Luce Grosjean iz sveprisutne kuće Miyu od 10:30 govori o distribuciji kratkometražnog filma; u 12 sati DigiTelling predstavlja igre nastale u svom mentorskom programu, a u 13 drži panel o novim načinima financiranja videoigara (sudjeluju: prof. Odile Limpach, Christopher Peter Marcich, Andrej Kovačević i Martina Petrović uz moderaturu Srđana Laterze).

Filmski program otpočet će u 16 s reprizom Natjecanja studentskog filma 2, a nastaviti se s drugom projekcijom VN kratkometražnog filma 2. U 20 sati ponovno slavni parovi iz povijesti i sadašnjosti animacije, a u 22 Svjetska panorama 2 uz razgovor s autorima – Estebanom Cuencom / Chakyjem Lillinijem (Kišilo je), Amel Soudani (producentica Samo dijete) i Sašom Svirskim (Vadimova šetnja).

U Kinu Tuškanac od 17 sati igraju filmovi za "mlade odrasle" (15+) puni životnih priča koje prikazuju prazninu i traže blizinu među ljudima, ali je nalaze i u prirodi, među životinjama. Filmovi se bave i identitetom, neki su impresije iz doba epidemije, a neki posvećeni odnosu mladih i digitalne tehnologije. Autentični i često duhoviti, filmovi u cjelini šalju poruku o prihvaćanju vlastitih posebnosti. Pridružit će nam se i autori Jenay Vogel (O-bon, anegdote iz Kyota), Maël Nathanaël Sonn (Camille), Einet Keshet (Prtljaga), Alon Sharabi i Hod Adler (Generacijsko stablo).

U primjerenom večernjem terminu od 21 sat druga je i posljednja prilika za crtanu Požudu s doživljajima Eveready Hartona, Radostima života, Milovanjima u kuhinji, Mamama u plamenu i naravno – Klitorisom. Za Oscara nominirana irska bajka primjerena svim uzrastima, ali s političko-povijesnim podtekstom za zrele gledatelje WolfWalkers sutra se može vidjeti na čarobnoj projekciji pod zvijezdama Ljetne pozornice Tuškanac (21:30) u sklopu drugog Animafestovog open-air druženja, ali i na omiljenim splitskim "Bačama" (21:00) gdje Animafest gostuje ovoga vikenda u sklopu Kina Mediteran, dodaje se u priopćenju Animafesta.

U 15 sati u galeriji SC u stvarnom će se prostoru odvijati razgovor s Vladislavom Kneževićem te Milivojem i Veljkom Popovićem o animacijskim horizontima onog virtualnog – o njihovim projektima Aqualia i Dislokacije, sudionicima Animafestova Natjecanja VR animacije.

Thomas Johnson upustit će se u još jedan tradicionalni cjelodnevni, stop animirani performans ispred &TD-a od 10 do 22 sata. Pod nazivom Croquis ovoga će puta, za promjenu, animirati lutku sebi nalik kako bi dobio spontanu animaciju u interakciji s publikom.

image
Sreća
Animafest
image
Wolfwalkers
Animafest
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:18