IZNENAĐENJE KINO SEZONE

'ISABELLINO SUNCE' Vrlo intrigantno djelce velike francuske redateljice koje mami na novo gledanje

 

Novi film velike francuske redateljice Claire Denis, čija ostvarenja obično gledamo na televiziji ili na art revijama, ali rijetko kad na kino repertoaru, najugodnije je iznenađenje ovogodišnje sezone: ima već preko 1300 gledatelja što je jako puno na terenu gdje se većina ostvarenja zadovolji sa stotinjak posjetitelja.

Neobično je pritom što ga ne prati reputacija dobitnika velikih festivalskih nagrada (bio je u Cannesu ali u pratećem programu 15 dana autora), bit će da je publika u njemu prepoznala nešto što joj se sviđa i što inače ne nalazi na filmskoj art sceni.

Po svoj prilici to je priča o atraktivnoj sredovječnoj ženi (Juliette Binoche već dugo nije imala tako zahvalnu ulogu), pariškoj umjetnici, koja je razvedena ali ne odustaje od potrage za idealnim partnerom. Puno se tu brblja, ali vam nikad nije dosadno, svijet više srednje klase zanimljiv je kako po svojim protagonistima tako i ritualima, redateljica i njezina koscenaristica Christine Angot znaju osmisliti zanimljive dijaloge i situacije, a odličnu suradnicu imale su u direktorici fotografije Agnès Godard.

U tom ponekad vrlo komornom ulomku iz života u završnici se pojave dva vrlo poznata lica, Valeria Bruni-Tedeschi tek na nekoliko sekundi, dok Gérard Depardieu sumira cjelinu i daje joj privid novog početka. Vrlo intrigantno djelce koje vas mami na novo gledanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:44