ODBILA NAGRADU

Ispričali se glumici čiji je govor na dodjeli Oscara ušao u povijest: ‘Napadaju je već 50 godina‘

Sacheen Littlefeather

 Courtesy Everett Collection/Everett/Profimedia
Littlefeather se 1973. pojavila na pozornici kako bi odbila nagradu Marlona Branda za najboljega glumca, što je bila njegova želja

Akademija Oscar kaže da će organizirati večer "razgovora, zacjeljivanja i izvedbi" koju će predvoditi indijanska aktivistica i glumica Sacheen Littlefeather.

Tijekom večeri Akademija će se službeno ispričati glumici koja desetljećima trpi zlostavljanje unutar filmske industrije nakon što se 1973. pojavila na dodjeli nagrade Oscar.

Littlefeather se tada pojavila na pozornici kako bi odbila nagradu Marlona Branda za najboljega glumca, što je bila njegova želja.

Umjesto toga, održala je jednominutni govor o stereotipima i lošem postupanju prema američkim Indijancima u zabavnoj industriji i o masakru u Wounded Kneeju u Južnoj Dakoti.

U ponedjeljak, Akademija je priznala da se sada 75-godišnju glumicu zbog toga već pedeset godina "profesionalno bojkotira, zlostavlja, napada i diskriminira".

"17. rujna pridružite se Sacheen Littlefeather u Muzeju akademije na večeri razgovora, zacjeljivanja i izvedbi tijekom koje ćemo se prisjetiti utjecaja koji je imao njezin govor na 45. dodjeli nagrade (koju možete pogledati u galeriji povijesti dodjele nagrada akademije)", objavila je organizacija na Twitteru.

"Sacheen vas poziva na slavlje uz izvedbe indijanskih izvođača uživo, tijekom kojega će Akademija glumici uputiti dugoiščekivanu ispriku."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 21:00