POLIMAC PREPORUČUJE

ISTINITA PRIČA O 'LOŠEM OBRAZOVANJU' Škola Roslyn bila je na dobrom glasu, a nadzornik je to iskoristio. Pronevjerio je 11 milijuna dolara

 

Ako nemate HBO GO, morat ćete se strpjeti do 10. svibnja kad HBO na svom redovnom programu emitira film “Loše obrazovanje” (Bad Education). Ne biste ga smjeli propustiti jer u pitanju je prvorazredna atrakcija, provokativna priča zasnovana na autentičnom događaju, za čija je distributerska prava HBO lani na Toronto film festivalu pristao na skupu cijenu od 17 i pol milijuna dolara.

Reputaciji filma pridonijeli su glavni glumci Hugh Jackman, dobitnik nagrada Zlatni Globus, Emmy i Toni, te oskarovka Allison Janney, nagrađena za sporednu ulogu u filmu “Ja, Tonya”, a uz to se može pohvaliti i sa sedam Emmyja.

Ipak, puno je važnije da njih dvoje igraju protagoniste najveće pronevjere u povijesti američkog školstva, dr. Francisa A. “Franka” Tassonea i Pamelu Gluckin, koji su godinama cijedili fondove Srednje škole Roslyn na Roslyn Heightsu a da nitko u to nije posumnjao, sve dok nije objavljen razotkrivajući članak u školskom listu The Hilltop Beacon. Odmah su se zainteresirali The New York Times i drugi moćni mediji, a kako i ne bi kad se radilo o svoti od preko 11 milijuna dolara.

Kako im je to uspjelo? Ponajprije, Srednja škola Roslyn je zbilja bila izvrsna, dobrim dijelom zahvaljujući spretnom Tassoneu, školskom nadzorniku koji je tamo privukao odlične profesore, pa su se njihovi učenici bez teškoća upisivali na najprestižnije fakultete: štoviše, kad je The Wall Street Journal 2003. objavio top listu najboljih američkih srednjih škola, Roslyn se našao na visokom četvrtom mjestu.

Prosperitet zajednice

S takvom reputacijom Tassone i njegova kolegica mogli su raditi što su htjeli, jer su i revizori bili zabljesnuti uspjehom. Ne samo to, čitava zajednica je prosperirala od tako dobre škole, cijene nekretnina uokolo rasle su jer su mnoge obitelji tu htjele stanovati, a najutjecajniji ljudi Roslyn Heightsa rado su se družili s “Frankom”, kako je Tassoneu bio nadimak.

Štošta im je bilo čudno u njegovom načinu života, da je uvijek tako besprijekorno njegovan kao da sate i sate provodi u salonima za masažu, neki su sumnjali i na plastične operacije (i bili u pravu), vozio je Mercedes i odijevao se po skupim buticima, no rijetko tko je posumnjao da sve te račune plaća njegova srednja škola.

Počelo je razmjerno bezazleno, Pamela Gluckin opskrbila je čitavu svoju obitelj školskim kreditnim karticama, no kad je njezin sin, koji je već odslužio zatvorsku kaznu, pretjerao s nabavkama za preuređenje njihove obiteljske kuće, čak se i ona razbjesnila jer se uplašila da se u školi ne počne pričati o njihovoj rastrošnosti. Dotad je vrlo uspješno prikrivala račune za luksuzna ljetovanja, nakit, hipoteke, automobile, skije na vodi, pa čak je na račun škole poslala svoju kćer na koledž, nije joj to bio neki veliki problem jer su svi računi završavali u njezinom uredu, a s Tassoneom je imala sporazum da ona ne dira u njegove ekstravagancije, a on u njezine.

Ipak, kad je učenica Rebekah Rombom (u filmu preimenovana u Rachel Bhargava, gdje je odlično glumi Geraldine Wiswanathan) počela pisati tekst o novoj inicijativi koju je pokrenuo Tassone, postavila si je banalno pitanje: kako je moguće da škola ulazi u višemilijunski projekt, a krov joj prokišnjava. Otišla je u arhivu, koja je svima dostupna, ali se nitko za nju ne zanima, i otkrila da za školu već godinama rade dobavljači koji ne dobivaju posao putem natječaja nego ih preporuče Tassone i Gluckinica. Pritom, bar polovica od tih dobavljača su fiktivna poduzeća koje vode Gluckiničin muž ili Tassoneov ljubavnik. Ljubavnik? Tassone je u uredu držao fotografiju pokojne žene, iako su mnogi sumnjali da je ona uopće postojala, no to nije bilo točno, brak je bio važeći, a umrla je vrlo mlada od Hodgkinove bolesti.

Stan kao ured

Nakon toga se prepustio užitku koji je preferirao, seksu s muškarcima i čak pune 33 godine živio u nevjenčanoj vezi sa Stephenom Signorellijem (u filmu preimenovan u Thomasa Tuggiera, igra ga poznati brodvejski glumac Stephen Spinella): njihov stan na Manhattanu figurirao je kao ured u kojem su se tiskali obrasci i objave za Srednju školu Roslyn. Ispostavljeni račun za obavljene usluge? Oko 800 tisuća dolara. To mu nije bilo dovoljno, u Las Vegasu je upoznao egzotičnog plesača Jasona Daughteryja (u filmu se on zove Kyle Contreras, glumi ga Rafael Casal, i bivši je Tassoneov student), zaljubio se u njega i kupio mu kuću u Nevadi. Neko je vrijeme balansirao između dvojice muškaraca, no tada se već umiješala policija i optužila ga za pronevjeru.

Najprije su razotkrili Pamelu Gluckin, Tassone je glumio da je šokiran, optužio ju je da je “sociopat”, neprilagođena za život u društvu, a školsko vijeće zadovoljilo se s njezinim priznanjem da je pronevjerila 250 tisuća dolara, što je bila mala svota u odnosu na ono što je ona potrošila sa svojom obitelji. Izgubila je licencu za obavljanje svoga posla, što ju je najviše povrijedilo, jer je sve svoje diplome stekla samoprijegornim radom. Na odlasku je poslala poruku Tassoneu, koji je nije htio primiti: “Nisam ja ta koja je ovdje sociopat.” Problem je što je poslije radila stvari koje šefica računovodstva ne bi smjela.

Za Tassonea se sve nastavilo po starom, iako sad više nije bilo Gluckinice da mu pomaže u sakrivanju računa, a kad bi se netko od članova vijeća usudio postaviti neprilično pitanje (na primjer, zašto je putovao u London sa svojim ljubavnikom najskupljim avionom i to prvom klasom, što je iznosilo 20 tisuća dolara), on bi odgovarao ucjenama, jer je znao apsolutno sve o članovima školskog vijeća. Uvijek mu je bio dodatni adut da njihovu djecu može progurati na koledže, na koje se sami nikad ne bi mogli upisati. A osim toga on je imao ugovor koji podrazumijeva da mu škola dosta toga osigurava, od čišćenja odijela (nešto preko 30 tisuća dolara), do nabavke automobila i kozmetičkih usluga.

Mineola, N.Y.: Former Roslyn schools superintendent Frank Tassone is flanked by two court officers as he leaves Nassau County Court in Mineola, New York after being sentenced in the Roslyn embezzlement scandal on October 10, 2006. (Photo by Dick Yarwood/Newsday via Getty Images).
Newsday via Getty Images
Frank Tassone

Urednik školskog lista The Hilltop Beacon također se našao u nezavidnoj situaciji kad mu je Rebekah donijela eksplozivni članak: računao je da mu Tassone napiše preporuku za fakultet, a sad se od toga mogao oprostiti, jer je tekst morao objaviti, bio je zbilja pomno istražen i pokazivao da su se Srednjoj školi Roslyn odigravale krajnje neprilične kriminalne radnje. Najprije je iznova istražen slučaj Pamele Gluckin, ona je srećom dokumente od posebne važnosti čuvala kod kuće i pristala je surađivati s policijom ako na sudu dobije poseban tretman. I dobila ga je, iako je ustanovljeno je da pronevjerila ukupno 4,3 milijuna dolara.

Skandal je izbio 2004., kazne su određene dvije godine kasnije, a ona je svjedočila protiv Tassonea i dobila tri do devet godina zatvora, od čega je odslužila pet: poslije se posvetila neprofitnim aktivnostima i umrla 2017. Tassone nije računao da će udariti na njega, ipak je on bio jedan od stupova te zajednice, nesumnjivo prevarant, ali uvijek je nalazio vremena za razgovor s učenicima i njihovim roditeljima, održavao književne klubove s majkama (specijalnost su mu bili Dickensovi romani) i radio štošta kao bi Srednja škola Roslyn održala prestiž. Ipak, izmišljene firme koje su cijedile školske fondove i stanovi i kuće za ljubavnike nisu se mogli tolerirati. Uhapsili su ga u Nevadi, u domu njegova mlađeg dečka, egzotičnog plesača (pa što god to značilo) i u lipnju 2004. strpali u istražni zatvor.

Ustanovljeno je da je pronevjerio 2,2 milijuna dolara, no računica baš nije bila precizna, jer je škola oštećena za ukupno 11,2 milijuna dolara, a ono za što su teretili Tassonea i Glickmanicu iznosilo je samo 6 i pol milijuna. U svakom slučaju, on je dobio 4 do 12 godina zatvora, ali je pušten na slobodu već 2010., nije robijao ni četiri godine, što je u Roslyn Heightsu izazvalo dosta protesta. Ipak, prodao je svoju kuću i vratio dug školi, a zbog previda u pravilima američkog mirovinskog fonda i danas prima mirovinu od 173 i pol tisuće dolara.

“Loše obrazovanje” spretno je napravljen film, tri dramska stožera glume Jackman, Janney i mlada Geraldina Viswantahan, likova ima još dosta a i zbivanja, no sve je jako pregledno izloženo. Jackman je imao prilike za prve gay poljupce u karijeri, s Stephenom Spinellom vrlo uzgredan, gotovo prijateljski, a s mladim Rafaelom Casalom puno ozbiljniji. U predstojećim nominacijama za nagradu Emmy, “Loše obrazovanje” će se natjecati u kategoriji najboljeg televizijskog filma ili serije ograničenog trajanja i zasigurno će jako dobro proći.

Scenarist iz srednje škole

Scenarist Mike Makowski i sam je pohađao Srednju školu Roslyn, i to upravo te 2004. godine kad je Frank Tassone uhapšen. Njemu se baš nije dopao naslov “Loše obrazovanje”, jer smatra da su svi njegovi vršnjaci u toj školi dobili odlično obrazovanje, i to zahvaljujući Tassoneu, koji je 12 godina koje je u njoj proveo iz nje napravio obrazovnu ustanovu najvišeg standarda. To što je on smatrao da treba biti plaćen kao direktor neke veće kompanije druga je stvar.

Frank Tassone danas živi povučeno i nije bio oduševljen viješću da će se snimati film o skandalu koji mu je zagorčao život. Ipak, pogledao je film, komplimentirao Jackmanu na odličnoj ulozi, ali zasmetale su ga neke dramske “slobode”, koje se nikako ne uklapaju u njegovu biografiju. Po njegovim riječima, on je zbilja volio svoju nekadašnju suprugu, u filmu ispada da je ona bila tek izgovor pred društvom da se odmah ne deklarira kao gay, što Tassone odlučno odbija: uspomena na nju i danas je vrlo živa. Drugo, Jason Dougherty, odnosno Kyle Contreras kako su ga u filmu preimenovali, predstavljen je kao njegov bivši student, što je po Tassoneu besmislica: nikad u život nije bio u vezi s nekim od svojih učenika, ni bivših niti aktualnih iz tog vremena, i to se zbilja moglo izostaviti. Sve drugo nije htio komentirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:02