NAGRAĐEN OKTAVIJANOM

Ivan Ramljak pronašao dnevnik koji je njegov djed napisao u izbjegličkom logoru El Shatt i po njemu snimio film

Scena iz filma ‘El Shatt - Nacrt za utopiju‘

 PROMO
Dalmatinci su dvije godine živjeli pod šatorima usred pustinje, a redatelj priču konstruira kroz svjedočanstva osam živućih sudionika

U osmom izdanju Dokukino Etera, produkta suradnje Dokukina KIC, Radio Studenta i Kluba studenata Fakulteta političkih znanosti, u četvrtak 11. travnja u 20 sati u zagrebačkom Kulturno-informativnom centru (KIC) možete pogledati dokumentarno-igrani film redatelja Ivana Ramljaka, "El Shatt - Nacrt za utopiju", dobitnika nagrade Oktavijan za najbolji dokumentarni film 2023.

Redatelja je na snimanje filma potaknuo pronalazak dnevnika djeda Karla Pansinija, napisanog u izbjegličkom logoru El Shatt u Egiptu. Riječ je o velikom zbjegu 28.000 stanovnika Dalmacije kojima je utočište od fašističke okupacije 1944. godine pruženo na drugom kraju Sredozemnog mora, od njihova doma tisućama kilometara udaljenom logoru u egipatskoj pustinji.

U izbjegličkom logoru Dalmatinci su živjeli dvije godine, pod šatorima usred pustinje, u svojevrsnom komunističkom modelu naselja koje je trebalo pokazati Zapadu kako će izgledati nova Jugoslavija kad završi rat. Koristeći videozapise jednog britanskog dokumentarnog filma snimljenog u El Shattu i dostupne arhivske fotografije, Ramljak konstruira priču kroz svjedočanstva osam živućih sudionika koji prepričavaju svakodnevne zajedničke zadaće i rad, koje su činile kazališne družine, zborovi, slikarske škole, tisak novina, orkestar, nogometne utakmice, tečajevi jezika i brojne druge aktivnosti.

Na povijesnoj razini Ramljakov film važan je jer u vrijeme alternativnih činjenica dokazuje da su savezničke snage itekako surađivale “al pari” s Titovim partizanima i svima je bilo bitno da lokalno stanovništvo, u ovom slučaju u Dalmaciji, ne bude meta nacističkog nasilja.

Nakon filma slijedi razgovor s redateljem Ivanom Ramljakom te umjetnicom Florom Novak i spisateljicom Darijom Stilin koje se također bave temom El Shatta, ali kroz druge medije. Stilin razvija TV seriju "Platneni grad", dok mlada umjetnica Novak stvara ciklus grafika s motivima zbjega. Razgovor o različitim umjetničkim pristupima tematici moderirat će Tereza Kelam s Radio Studenta i Dajana Ivičić iz Kluba studenata Fakulteta političkih znanosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:42