FINALISTICA Z. STUDIJA

Ivana Roščić: ‘U ‘Stricu‘ su se dogodile stvari koje nisu za javnost‘

Ivana Roščić

 Cropix
Za ulogu u filmu koji je slavio i na Pulskom filmskom festivalu, Ivana Roščić osvojila je nagradu za najbolju glumicu

Glumica Ivana Roščić 2022. će se godine zasigurno sjećati barem po ostvarenim ulogama Antonijeve majke Ines u filmu "Garbura" redatelja Josipa Žuvana te ulozi Majke u filmu "Stric" redatelja Andrije Mardešića i Davida Kapca. Za ulogu Majke u potonjem nominirana je i za Zlatni studio.

U dugometražnom igranom prvijencu spomenutih redatelja, koji je premijeru imao u Karlovym Varyma, Roščić glumi uz Mikija Manojlovića, Gorana Bogdana te Roka Sikavicu. Upravo iskustvo rada s navedenim kolegama za Roščić predstavljaju najznačajniji dio snimanja ovog višestruko nagrađivanog filma.

Za svoje favorite Zlatnog Studija možete glasati OVDJE!

"Za mene je to uvijek partnerska suigra i povjerenje u redatelja/icu.Volim kad se događa čarolija. Bez radne kemije nema ničega. Moji partneri u "Stricu" Miki, Goran i Roko su svi odreda sjajni i to nosim sa sobom kao najznačajnije. Njihovo povjerenje i potporu, predanost i humor", kaže Roščić koja će zgode sa snimanja ipak zadržati za sebe.

"One najslađe anegdote čuvamo za sebe, a neke i nisu za javnost. No Stric, kojeg u filmu igra Miki Manojlović, je napravio par sjajnih anegdota pa neka publika ode u kino vidjeti koje su to", dodaje.

Vrijednost i čar filma, vjeruje, naći će za sebe svatko ponaosob. Za nekoga će to biti gluma, za nekoga režija ili pak fotografija, a za našu glumicu sublimacija gore navedenih stvari. Ipak, najveća čar filma je, kaže kroza smijeh, to što Majka koju igra, peče najbolje kolače.

image

Ivana Roščić

Tomislav Kristo/Cropix

Osim njenih kolača, Roščić voli i glumačke izazove, kojima je ta uloga obilovala.

"Za glumca nema goreg od dosade, nemaštovitosti te rada s ljudima koji nisu ostrašćeni. Uvijek me u projektima vode strast i želja, otvorenog sam srca čak i kad mi nešto nije na prvu sjelo. Kao i život, gluma je jedno putovanje; nekad je put utaban, nekad avanturistički, ponekad loš, ponekad nepoznat, dramatičan...", objašnjava.

O zapaženoj ulozi u filmu koji kombinira elemente crne komedije, horora i trilera već je prethodno progovorila za Jutarnji.

"Iako film obiluje zastrašujućom atmosferom, unutar mnogih scena pokušavala sam pronalaziti zadovoljstvo, pazila da imam odmak od onoga što glumim u tom trenutku. Mislim da je zdravo za bilo koga tko se bavi ovim poslom raditi odmak od onoga što igraš. Imala sam neku lakoću igre, bez obzira na jezive scene koje sam trebala odigrati".

Tom je prilikom otkrila i kako je bilo surađivati sa cijenjenim kolegom Manojlovićem.

"Svakom prilikom s njim u kadru ja sam nešto učila i naučila. Promatraš, gledaš, upisuješ unutar sebe, spremaš za kasnije. Ono što sam najviše potvrdila radeći s Mikijem je moje uvjerenje vezano uz odnos prema onome što radimo, a to je prije svega ljubav i strast prema filmu. Bez strasti nema ničega. I meni je to na prvome mjestu, strast prema onome što radim. Strast me uvijek vodila kroz život i to mi jedna od smjernica koju želim njegovati. Miki i ja smo se već prije susretali po setovima, ali nismo imali puno zajedničkih scena. U ‘Stricu‘ pak imamo gotovo pa svaku scenu zajedničku, baš smo ovdje puno skupa radili. Miki je prije svega divan prijatelj s kojim se čujem barem jednom tjedno. O njegovoj glumačkoj veličini sve je rečeno. Jako puno smo se smijali, bez obzira što su nam scene bile teške i uvrnute. Uživali smo stvarati ovaj film", otkriva glumica.

image

Ivana Roščić

Tomislav Kristo/Cropix

Za ulogu u filmu koji je slavio i na Pulskom filmskom festivalu (Zlatna arena za scenarij, Zlatna arena za kostimografiju), Ivana Roščić osvojila je nagradu za najbolju glumicu na Leskovačkom festivalu filmske režije.

Roščić je ove godine zaigrala i u predstavi "Naš razred" zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta "Gavella", čijeg je ansambla članica. Predstava Jasmina Novljakovića u kojoj glumica interepretira Židovku Doru dobila je priznanje na 6. međunarodnom festivalu "Dani Jurislava Korenića" iz Sarajeva. Naime, predstava je primila nagradu "Dragan Jovičić" za najbolju predstavu, o čemu je izvijestio i Jutarnji list.

U novoj godini zasad još nema planiranih angažmana niti u kazalištu niti na filmu.

"Ne igram trenutno ništa, ne snimam trenutno ništa i ne znam čeka li me neki projekt u 2023. Jedina želja koju imam je da moja obitelj i ja budemo zdravi, a ostalo, que sera, sera", otkrila je prethodno za Jutarnji, a sada i dodala:

"Čekam da se iznenadim."

image

Zlatni Studio

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 13:52