JOŠ JEDNA VELIKA FILMSKA FRANŠIZA

IZ HRVATSKE S LJUBAVLJU Novi film o Jamesu Bond sigurno će se snimati u Dubrovniku, a u igri su još dvije lokacije u Hrvatskoj

 

Počelo je s “Igrama prijestolja”, nastavilo s “Ratovima zvijezda” i “Robinom Hoodom”, a sada je još jednom potvrđeno: u Dubrovniku će se krajem ove ili početkom sljedeće godine snimati i novi, 25. nastavak Jamesa Bonda.

I ne samo to, prema spekuliranju britanskih tabloida, osim Dubrovnika koji je službeno potvrđen, postoji mogućnost da bi Daniel Craig, koji se vraća kao najpoznatiji tajni agent na svijetu, mogao snimati i u Zagrebu, ali i u Bolu na Braču.

Ipak, s obzirom na to da je izvor za potonje dvije lokacije The Sun, informaciju treba uzeti s rezervom.

Sve se skriva

Iz turističkih zajednica nam potvrđuju kako zasad nemaju nikakve informacije o tome. Kažu kako ih nitko nije službeno kontaktirao, tako da ne znaju ništa o tome jesu li lokacije u Zagrebu i Bolu uopće u planu za snimanje.

No, objava bivšega gradonačelnika Vlahušića koji je još lani objavio priču o Bondu nije baš sve obradovala. Kako piše britanski Mirror, producenti su bijesni jer je informacija o lokaciji već sad izašla u javnost, pa morali puno prije nego su planirali objaviti kako će zaista snimati u Dubrovniku. Prema izvorima tog tabloida, prve scene filma trebale bi se snimiti već iduće godine.

Zašto se doznalo

Ni u našoj zemlji nisu svi zadovoljni objavom. Iz izvora bliskih Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC) doznajemo kako nije uobičajeno da se tako rano u procesu priprema prije snimanja objavi lokacija. Tako naša zemlja, kaže nam naš izvor, ispada neozbiljna.

- Ma, djelujemo kao primitivci, jer je sve odmah objavljeno. To se inače ne radi. Takvi se podaci u našoj zemlji objavljuju u trenutku kad produkcija podnese zahtjev da se dio sredstava koje su uložili vrati od HAVC-a. No, ponekad se ni tada ne smije ništa objaviti, ako u ugovoru postoji klauzula. Tako se, primjerice, kad se snimao “Star Wars” ništa nije smjelo objaviti - kaže nam naš izvor i dodaje kako je od svih lokacija za snimanje novog, 25. nastavka filma, poznata samo ona u našoj zemlji. To govori sasvim dovoljno, smatra.

Dodaje kako samo po sebi nema ništa loše u tome što je informacija objavljena, no ništa se strašno ne bi dogodilo da se pričekalo nekoliko mjeseci i da je ona došla iz usta onih koji snimaju film.

- Ako se ovo pročuje među filmašima, a hoće, ispast će da smo nepouzdana lokacija. Na taj je način ovom objavom prouzročeno više štete nego koristi - smatra naš izvor.

Film radnog naziva “Shatterhand”, prema onome što su filmaši nevoljko podijelili s javnošću, vrtjet će se oko sukoba Daniela Craiga i slijepog negativca. Radnja će se temeljiti na dijelovima radnje trilera “Nikad ne sanjaj o umiranju” starog 18 godina, koji je napisao Raymond Benson. Taj autor potpisuje i tri objavljene knjige o Bondu: “Sutra nikad ne umire”, “Umri drugi dan” i “Svijet nije dovoljan”.

Scena na kolodvoru

Novi film bi se trebao naći u kinima u studenom 2019. godine. Osim u Dubrovniku, očekuje se kako bi se moglo snimati na jugu Francuske te u Japanu. No, točne lokacije nisu poznate. Radnja bi trebala početi u Francuskoj, gdje policijska racija završi smrću nevinih ljudi. Potjera za počiniteljem najprije se odvija u divljinama Korzike.

Zanimljivo je kako James Bond nikad nije sniman u našoj zemlji, no svejedno je slavni agent jednom bio u Zagrebu. Naime, u filmu “Iz Rusije s ljubavlju”, snimljenom 1963. godine, radnja je smještena na istok Europe. Bond putuje Orient expressom. Tim vlakom dolazi i u Jugoslaviju, odnosno, u Beograd i Zagreb.

Naš glavni grad tu se spominje kao mjesto radnje, odnosno, čak ga vidimo na karti, a vidimo i tablu s natpisom grada. Scena traje dvije minute, no zapravo je relativno lako prepoznati kako je mjesto radnje zapravo istanbulski kolodvor, gdje je i snimano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:58