VELIKA KARIJERA

Iza sebe je ostavila niz nezaboravnih uloga zbog kojih je postala jedna od najslavnijih glumica na ovim prostorima

Mira Furlan
 Matija Djanjesic/Cropix
Furlan je posljednje mjesece, baš kao i ostatak svijeta, provela u izolaciji u Los Angelesu, gdje je živjela i radila u filmskoj školi

Rođena Zagrepčanka i jedna od najuspješnijih glumica s ovih prostora, Mira Furlan, preminula je u srijedu iza sebe ostavivši nepregledan opus filmova.

Mira Furlan rođena je 7. rujna 1955. u Zagrebu, gdje je diplomirala 1978. glumu na Akademiji dramske umjetnosti. Iste je godine postala članicom HNK-a u Zagrebu, gdje je ostvarila više zapaženih uloga, za koje je višestruko nagrađivana.

Nastupa i na televiziji; na filmu je počela nastupati 1982. u Kiklopu Antuna Vrdoljaka, a ubrzo je postala jednom od vodećih hrvatskih glumica, navodi Hrvatska enciklopedija. Uz kazališne i televizijske uloge, prosječno nastupa u 3 do 4 filma godišnje. Značajnije uloge ostvarila je u filmovima U raljama života (R. Grlić, 1984), Otac na službenom putu (E. Kusturica, 1985), Za sreću je potrebno troje (R. Grlić, 1985), te u televizijskim dramama i serijama (Putovanje u Vučjak, 1986., Tuđinac, 1990. E. Galića, Velo misto, Nepokoreni grad). U legendarnim Smogovcima, humoristično-dramskoj TV seriji koje se počela emitirati 1982. glumila je Miru od prve do četvrte sezone, te u 5. i 6. kao gost.

Od kraja 1980-ih pretežno radi u Beogradu, a 1991. Furlan sa suprugom Goranom Gajićem odlazi u SAD. Prvo su došli u New York, a da bi preživjeli, Mira je radila kao konobarica, prodavačica i prevoditeljica, a njen suprug je bio dostavljač, asistent montaže i montažer.

Prve uloge dobila je u kazalištu (The Hudson Guild Theatre, Los Angeles), a ulogu u Babylonu dobiva 1993. kada se seli u Los Angeles, gdje je do smrti živjela i radila.

Kao najznačajnije i najpopularnije uloge u kojima se ostvarila su upravo u planetarno popularnoj televizijskoj seriji 'Babylon', u kojoj je glumila ambasadoricu Delenn, te u seriji 'Izgubljeni'.

Kako je istaknula u jednom intervjuu, s ovih prostora je otišla jer nije mogla podnijeti bolesni nacionalizam koji se širio i uzimao sve više maha, dok nije sve razorio, što se rezultiralo ratnim zbivanjima.

No Furlan se nekoliko puta zbog posla vratila i u Hrvatsku. Godine 2016. glumila je naslovnu ulogu Kasandre u predstavi koju je u Hrvatskoj drami HNK-a Ivana pl. Zajca režirao Nada Kokotović.

U predstavi Ingmara Bergmana 'Jesenja sonata' u režiji Ane Tomović 2017. Furlan je igrala ulogu Charlotte, koju je u slavnom filmu glumila Ingrid Bergman, nakon čega je kazala:

- Tijekom svojih nedavnih boravaka u Hrvatskoj shvatila sam da je čitav prostor toliko zagađen senzacionalizmom, vulgarnošću i primitivnim nacionalističkim diskursom koji se nije promijenio od devedesetih kad sam otišla, da sam zaključila kako tu, zapravo, više nemam što tražiti. To je tužna pomisao. Ali, nažalost, istinita. A istinu treba prihvatiti. Nemamo drugog izbora - kazala je Mira.

Furlan je posljednje mjesece, baš kao i ostatak svijeta, provela u izolaciji u Los Angelesu, gdje je živjela i radila u filmskoj školi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:52