SLAVLJE U KLANJCU

Izložbe, filmovi, predstave, koncerti... Mjesto na sjeveru Hrvatske sutra postaje kulturna meka

Jerko Marčić i Dunja Bovan, Klanjec, Kuća Klajn

 Darko Tomas/Cropix
Kino je dobilo ime po kultnom kino operateru Martinu Someku, kojega Klanjčani smatraju ‘dobrim duhom‘ Kina

"Dobrodošli kući", poruka je dobrodošlice koju udruga Kućni Kolektiv šalje istoimenim trodnevnim programom (16. do 18. svibnja) u sklopu slavlja Kuće Klajn kao kreativnog utočišta, inspirativnog prostora za boravak i izvedbe te vida oživljavanja mjesta Klanjec u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Program započinje inauguracijom dvorane Kina Martin, što simbolizira otvaranje mjesta za kulturno stvaralaštvo i umjetnost u zagorskom ambijentu, a publici donosi suvremene izvedbe iz Hrvatske i Europe; filmove, plesne i cirkuske predstave za djecu i odrasle, izložbe i radionice te druženja uz kulturne sadržaje i hranu i piće.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Prvi dan obilježit će otvorenje izložbe u Kućnoj knjižnici, na kojoj će se za trajanja programa posjetitelji moći informirati o umjetničkom i povijenom značaju Kuće. Moći će se razgledati i plakati te fotografije programa koje je Kućni Kolektiv organizirao u posljednje tri godine djelovanja. U 19 sati će se svečano otvoriti dvorana Kina Martin, a otvorenje će slijediti koncert klanječke grupe "Vrijeme Vinila". Povijest kino prikazivanja seže, kao što smo već pisali, do razdoblja nakon Drugog svjetskog rata. Nekadašnje se kino, otkrili su nam prošle godine Dunja Bovan i Jerko Marčić iz Kućnog Kolektiva, nalazilo svega nekoliko stotina metara od današnjeg Kina Martin. No, Kuća je u društvenom životu mjesta centralnu ulogu igrala i prije ere kina. Kuća, u kojoj su se i prije održavali razni sadržaji, je, dakle, i prije bila izrazito značajna za Klanjec i njegove građane, a u takvom je svjetlu tandem Bovan-Marčić želi i zadržati. Važno im je da Kuća bude bitna za lokalnu zajednicu, a želja im je i donijeti neke nove energije te stvoriti siguran prostor za kreaciju, boravak i izvedbu.

image
Darko Tomas/Cropix
image

Dunja Bovan

Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Drugog će dana izložba biti otvorena tijekom poslijepodneva, a najavljen je i koncert Orkestra Poco Loco. Filmofile će razveseliti kultni film Branka Bauera "Martin u oblacima (1961.), koji se prikazuje u spomen na kultnog klanječkog kino operatera Martina Someka, po kojem je kino dobilo ime. Someka se u kolektivnoj svijesti, ispripovijedali su nam Bovan i Marčić, pamti kao "dobrog duha" Kina. Pokoju anegdotu o njemu, uvjereni su Bovan i Marčić, poznaje svaki Klanjčanin; bilo iz prve ruke ili zahvaljujući usmenoj predaji.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

"Martin legenda. Martin vam je uvek bil...Martin. Francuska kapica, fiček. Radil je u općini na porti. Nakon posla je zaključal općinu i otključal Kino. Sve je znal popraviti. Naručival bi filmove iz Zagreba, išel na vlak po filmske trake (Klanjec je do kraja devedesetih imao i željezničku stanicu) pa bi ih navečer puštal u kinu. Kada su mu tako jednom poslali film Branka Bauera - ‘Martin u oblacima‘ bio je siguran da se radi o nečijoj spački i kako netko od domaćih od njega radi bedaka. Uglavnom, film nije htio pustiti ni pod kojim uvjetom", ispričali su nam.

Za djecu je, u suradnji s Animafestom, osmišljen program pod nazivom "Filmska Martineja", koji se, također, prikazuje 17. svibnja. Večer je ispunjena glazbenim programom pa će prisutni moći uživati u filmskoj glazbi te koncertu Zagorje Brass Kvinteta.

Finalnog dana programa posjetitelje očekuje najmlađima prilagođena jutarnja predstava "Priča o vodi" Marka Makovičića, dok poslijepodne na red dolaze cirkuske predstave i radionice slovenske cirkuske trupe MismoNismo. Večernji program, pak, obuhvaća plesnu predstavu Plesnog kolektiva Škvadra "Preživjeli" te koncert Antun IDEM.

Sama dvorana Kina obnovljena je sredstvima donacije privatnih i fizičkih osoba iz hrvatske i inozemstva.

Program Kuće Klajn i Kućnog kolektiva sufinancira se sredstvima Zaklade Kulture nove, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 14:09