DOLAZI U ZAGREB

Izraelski redatelj: Želim da mi Izraelci sami dođemo do zaključka da ne možemo dalje biti opresori

Avi Mograbi
 Gerard Julien/AFP
Stiže na projekciju svog filma „Prve 54 godine“ u kojemu prikazuje svjedočanstva izraelskih vojnika pokajnika

Kraj okupacije Zapadne obale u najvećem je izraelskom interesu, smatra Avi Mograbi, proslavljeni izraelski redatelj koji nekoliko desetljeća filmovima kritizira politiku svoje države i dolazi na ovogodišnji ZagrebDox.

Mograbi na zagrebački festival dokumentarnog filma, koji počinje u nedjelju i traje tjedan dana, stiže na projekciju svog filma „Prve 54 godine“ kojim svjedočanstvima izraelskih vojnika pokajnika govori o njihovom tretmanu prema palestinskom stanovništvu.

U svom uobičajenom stilu u kojem kombinira osobno s političkim, Mograbi na stvarnim primjerima iz izraelske okupacije, koja traje od Šestodnevnog rata 1967. godine, gledateljima daje 'uputstva' kako kontrolirati okupirani teritorij više od pedeset godina – 'ograničite kretanje stanovništva', 'potičite denunciranje', 'razbijajte društveno tkivo'.

Film je prožet svjedočanstvima vojnika koji su se nakon služenja na Zapadnoj obali i u Gazi udružili u organizaciju „Breaking the Silence“ (Prekinimo tišinu) kako bi javnosti ukazivali na izraelske zločine i kršenja međunarodnog prava na okupiranom teritoriju.

Organizaciju osnovanu 2004. u Izraelu optužuju da je „izdajnička“ i proglašavaju je „sotonskom“. Prije nekoliko godina se u nju uspjela infiltrirati i ekstremna desnica, neuspješno pokušavši prikupiti dokaze da služi inozemnim interesima, rekao je Mograbi, ujedno jedan od osnivača organizacije, u razgovoru za Hinu.

„Oni koji se bore protiv okupacije nisu protiv Izraela, upravo suprotno, dovršetak okupacije izraelski je interes broj jedan – da postane bolja država i da iskoristi svoj proračun za obrazovanje i zdravstvo, umjesto za vojne ciljeve i opresiju drugih“, kazao je 65-godišnji redatelj s adresom u Tel Avivu čiji su filmovi prikazivani na najprestižnijim filmskim festivalima poput onih u Cannesu, Berlinu i Veneciji.

Mograbi naglašava kako ne živi u iluziji da njegovi filmovi mogu donijeti neku promjenu u izraelskom društvu. „Znam da propovijedam svojim istomišljenicima. Ali to nije nevažno – davati im podršku, jačati njihovu argumentaciju“, rekao je Izraelac.

„Ovdje živim. Ako vidim da mi susjed tuče ženu, samo zato što sam slabiji od njega ne znači da ne trebam intervenirati“, dodao je, govoreći o motivaciji za daljnji filmski rad.

Mograbi izraelsku politiku i društvene pojave u svojim filmovima, uz fikciju i satiru i uključivanje sebe kao protagonista, kritizira već više od tri desetljeća.

U filmu „Između ograda“ Mograbi tako s tražiteljima azila iz Afrike, osuđenima na boravak u kampu na pustinjskom jugu države, radi predstavu o njihovoj situaciji.

U kratkom dokumentarcu „Mrs. Goldstein“ snima audiciju za ulogu supruge liječnika koji je 1994. ubio nekoliko desetaka muslimana u Hebronu, a u „Kako sam naučio ne brinuti i zavolio Ariela Sharona“ pokušava i postepeno uspijeva kamerom doći do izraelskog političara, ministra obrane tijekom rata u Libanonu 1982. godine.

Mograbi je odbio sudjelovati u tom ratu i zbog toga neko vrijeme proveo u pritvoru, a približivši se tom budućem premijeru iz redova Likuda, izraelski redatelj shvaća da je čovjek kojeg je prezirao zbog njegove kontroverzne uloge u ratnim zločinima puno topliji i simpatičniji nego mu se činilo, što u njemu izaziva pomiješane osjećaje.

Mograbi na svojoj je službenoj stranici omogućio besplatno gledanje svog dosadašnjeg opusa koji uključuje dvadesetak dokumentaraca.

Nije optimist

Slavni redatelj koji u Zagreb stiže nakon nedavne eskalacije sukoba između Izraela i Gaze, najžešće u proteklom desetljeću ne vjeruje da će Izrael tako skoro promijeniti smjer svoje politike.

„Mislim da nema dovoljno želje u društvu za promjenom. Koliko god djelovalo čudno, čini se da su Izraelci u sretnom suživotu s periodičkim napadima na Gazu i na same sebe, kao i s činjenicom da Palestinci žive pod vojnom diktaturom“, rekao je, pa dodao da se na „vidiku ne vidi nikakva promjena“ osim četiri-pet političara koji se zalažu za njih i „majušne manjine" unutar društva koja se protivi izraelskoj agresiji.

Za nedavnu eskalaciju izraelski redatelj kaže da „nije slučajna“.

„Orkestrirao ju je Benjamin Netanyahu, ne samo događaje u Gazi, nego i u Jeruzalemu, u četvrti Šeik Džara gdje su se događale deložacije, kako bi stvorio krizu koja će onemogućiti drugoj strani da formira novu vlast“, kazao je o izraelskom premijeru, najdugovječnijem u povijesti države, koji nakon četvrtih izbora u dvije godine ipak nije uspio formirati vlast.

„Netanyahu, on je veoma pametna osoba, zlobno pametna. Stvorio je sigurnosnu krizu kako bi spasio sam sebe“, dodao je Mograbi o izraelskom čelniku kojeg nakon gubitka vlasti čeka suđenje zbog optužbi o korupciji.

image
Avi Mograbi
Martin Bureau/AFP

Protiv Netanyahua je u međuvremenu stvorena najšira moguća i naizgled nespojiva koalicija. O novoj vladi glasat će se danas.

Novi premijer u prvoj polovici mandata trebao bi biti Naftali Bennett, nacionalistički političar i bivši dužnosnik glavne organizacije za židovsko naseljavanje na Zapadnoj obali, što predstavlja i kontinuitet izraelske politike prema tom teritoriju.

„Nisam optimist. Nema naznaka da se išta mijenja, da je ljudima dosta ovakve situacije“, rekao je Mograbi o budućem smjeru izraelske politike.

„No, s druge strane, sjetite se kako je bilo deset godina prije kraja aparthejda u Južnoafričkoj Republici. Mislim da nitko ne bi rekao, pogotovo ne Južnoafrikanci, da će to propasti".

Povijest nas uči da se to na kraju ipak dogodi, ali mi želimo povijest ovdje i sada, da to dožive već naši unuci“.

„Želim da mi Izraelci sami dođemo do zaključka da ne možemo nastaviti biti opresori, no kad pogledam kroz prozor, nisam siguran da je to što vidim“, zaključio je izraelski redatelj čiji novi film tek treba biti prikazan u Izraelu, u neovisnoj organizaciji i putem društvenih mreža, uobičajen ignoriran od televizijskih kuća i tamošnjih filmskih festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2022 05:31