KULTURAMA

Jack Sparrow ubio je Edwarda Škarorukog: Može li Depp obnoviti svoj umjetnički, ali i ljudski mojo

Johnny Depp u filmu 'Edward Škaroruki'
 Christophel/RnB Š Twentieth Century Fox Pictures
Kriza srednjih godina kao da ga je lansirala na put bez povratka. Buntovnik sanjarskih očiju kao da nikako ne želi odrasti

Kad je i kako Johnny Depp prestao biti cool? Ako mene pitate - bilo je to još davno, tamo negdje kad je snimio drugi dio "Pirata s Kariba" i kad je ostavio Vanessu Paradis zbog mlade, plavokose ljepotice zeleno-zmijskih očiju s kojom je snimao "Portorikanske noći: Dnevnik opijanja" (2011. godine) prema predlošku njegova omiljenog autora, zločestog gurua američkog novinarstva Huntera S. Thompsona.

I dok smo ga voljeli kao mladog holivudskog ljepotana koji je odbijao igrati po pravilima industrije, preferirajući art režisere poput Johna Watersa ("Plačljivko"), Tima Burtona ("Edward Škaroruki"), Jima Jarmuscha ("Mrtav čovjek") i Terryja Gilliama ("Strah i prezir u Las Vegasu"), kriza srednjih godina kao da ga je lansirala na put bez povratka. Počeo se ponašati poput Charlieja Sheena. Buntovnik sanjarskih očiju kao da nikako ne želi odrasti. Kako mu više nije dosadila ta repriza reprize neprestanog tulumarenja? Svi njegovi idoli su odavno stali - i Keith Richards i Iggy Pop nas blagoslivljaju svojom dostojanstvenom starošću. No romantična slika buntovne filmske zvijezde za kojom su bile lude i Winona Ryder i Kate Moss i Vanessa Paradis još je itekako živa u današnjem Instagram svijetu.

Ovo ljeto pasionirano sam pratila sudski okršaj Johnnyja Deppa i njegove bivše supruge Amber Heard u Londonu, u povodu njegove tužbe protiv britanskog tabloida The Sun koji ga je prozvao mlatiteljem žena, a sve na temelju svjedočenja njegove bivše supruge i tvrdnje da ju je on (i) fizički zlostavljao. Bila je to prava, prljava holivudska priča - ona je njega okrivljavala da je bio ljubomoran, a bome i toliko obnevidio od alkohola i droge da se i ne sjeća da ju je tukao. Depp je svoju bivšu dragu oslikao kao proračunatu sponzorušu koja ga je koristila kao poligon za svoj filmski uspjeh, koja ga je neprestano varala (afera s Elonom Muskom!) i koja je zapravo njega tukla, optuživši je i za ozbiljnu ozljedu prsta, zbog čega je morao odgoditi snimanje. Početkom ovoga tjedna britanski je sudac presudio u korist tabloida The Sun i njegova izdavača News Group Newspapers, procijenivši da je naslov u kojem se glumca opisuje kao nasilnika imao dovoljno potvrda u stvarnim događajima.

image
Amber Heard i Johnny Depp
Patrick HAMILTON/AFP

Još na početku suđenja, u srpnju ove godine, u Hollywood Reporteru dobronamjerno su savjetovali posrnuloga glumca da se riješi svojih odvjetnika i da odustane od tužbe koja mu, a procjena se pokazala točnom, ne može donijeti ništa dobroga. Kao glavni negativac isplivao je odvjetnik Adam Waldman kojeg povezuju s Julianom Assangeom, ali i određenim sumnjivim Rusima i koje Amber Heard optužuje za orkestriranu kampanju na društvenim mrežama kojom se pokušava uništiti njezina karijera. Još su u magazinu The Rolling Stone, kojem je Depp inače česta i omiljena tema pa ga je za potrebe časopisa svojedobno intervjuirala i Patti Smith, ustvrdili da je Waldman uvjerio Deppa da su oni zapravo borci za slobodu koji će razotkriti sve mane holivudske mašinerije. No Waldman je, prema svemu sudeći, gadan igrač, pa ga je sudac u Virginiji, gdje bi početkom sljedeće godine trebala krenuti parnica u kojoj Depp tuži Heard zbog sramoćenja u tekstu koji je objavila u Washington Postu i traži 50 milijuna dolara odštete, izbacio iz igre jer je ovaj medijima dilao materijale sa suđenja koji su trebali ostati tajni. Heard u protutužbi od Deppa traži 100 milijuna dolara!

Može li propali glumac obnoviti svoj umjetnički, ali i ljudski mojo? Sam je glumac u petak objavio kako je pod pritiskom Warner Brosa morao odustati od svoje uloge u trećem nastavku 'Fantastičnih zvijeri', a navodno je već izbačen iz kalkulacije za nove 'Pirate s Kariba'. Nova, američka sudska trakavica na površinu će donijeti još prljavštine iz jednog krajnje toksičnog holivudskog braka. I dok mi priželjkujemo povratak melankoličnog Edwarda Škarorukog, po svemu sudeći, dobit ćemo samo još jedan loš nastavak ridikuloznog Jacka Sparrowa u stvarnom životu.

Čitam
Thomas Pynchon: V
Uhvatila sam se u koštac s prvijencem velikog američkog pisca iz davne 1963. godine. Ponovno u izdanju izdavačke kuće Vuković&Runjić, "V" je prevela Maja Tančik i dobila godišnju nagradu za najbolji prijevod "Iso Velikanović". Uživala sam u njezinu prijevodu Pynchonove "Skrivene mane". Ne očekujem ništa manje ni sad. A s gotovo 500 stranica ovog zahtjevnog romana vjerojatno ću se boriti do Božića.

Gledam
Hubie Halloween
Valjda zbog kozmičke ravnoteže Adam Sandler mora snimiti jedan odličan pa jedan glup film. Nakon sjajnog "Uncut Games" u kojem je glumio židovskog trgovca draguljima u raljama vlastite kladioničarske ovisnosti, u ovom Netflixovu filmu glumi dobricu iz Salema koji održava red u Noći vještica. U filmu se pojavljuje gomila poznatih glumaca (Ray Liotta, Steve Buscemi), a film je na trenutak toliko blesav da postane - dobar.

Slušam
Jeff Tweedy: Love is a King
Kaže moj muž, ne bez određene doze zavisti, da frontmena Wilca zanima - čista muzika i da jednostavno svira što god želi. A to su obično savršeno posložene pjesme kao na upravo objavljenom albumu "Love is a King". Istovremeno je Tweedy za Penguin Random House objavio i knjigu "How to Write One Song".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:07