LJUBAV PREMA ZALJEVU

Jake emocije na promociji dokumentarnog filma ‘Bokeljski Hrvati 2021.‘ u Kotoru

 Krsto Vulovic
U filmu, koji prati istoimenu izložbu koja je prikazana u Hrvatskoj i Crnoj Gori, gledatelji upoznaju jedanaest iznimnih Bokelja

Emotivan dokumentarni film Bokeljski Hrvati 2021. prikazan je u JU Centru za kulturu „Nikola Đurković“ u Kotoru. Film prati istoimenu izložbu koja je prikazana u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Na prijedlog Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Crne Gore te Zajednice bokeljskih Hrvata iz Hrvatske, upoznajemo jedanaest iznimnih Bokelja koji su podijelili svoja razmišljanja o Boki kotorskoj. Ove vrlo osobne emotivne priče neće nas ostaviti ravnodušnima. Svaka od njih pokazuje nam koliko je ljubavi prema ovome zaljevu utkano u naše živote. Neka nam one budu vodilja u misiji očuvanja identiteta bokeljskih Hrvata te prenošenja svih vrijednosti novim generacijama.

image
Krsto Vulovic
image
Krsto Vulovic

U 45-minutnom filmu uz divne kadrove Boke kotorske čuti ćemo priče aktera izložbe, a to su: Don Robert Tonsati, Dijana Milošević, Zvonimir Deković, Tanja Grabić, Mirko Vičević, Vanda Babić, Roko Mišetić, Ivana Petković, Boris Šavorić, Doris Deković i Karlo Schubert. Oni su vrlo emotivno, svatko na svoj način, opisali što za njih znači Boka kotorska. Gledajući ove izjave vidimo ljubav prema rodnom kraju, pogled u budućnost ali i žal za sve većim udaljavanjem od bogate kulture i povijesti koja je ispisala ovaj raj na zemlji.

Brojni su uzvanici uveličali projekciju filma, bili su tu; posebni savjetnik Predsjednika Crne Gore za ustav i pravna pitanja Boris Bastijančić, novi ministar u Vladi Crne Gore Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, ambasadorica projekta Sanja Putica, autor projekta Toni Dabinović i mnogi drugi.

image

Adrijan Vuksanović

Aleksandar Kaludjerovic
image

Boris Bastijančić

Aleksandar Kaludjerovic
image

Marija i Vladimir Kraljević

Aleksandar Kaludjerovic
image

Sanja Putica

Aleksandar Kaludjerovic
image

Zvonimir Deković, Adrijan Vuksanović i Sanja Putica

Aleksandar Kaludjerovic
image

Tanja Gabrić

Aleksandar Kaludjerovic
image

Toni Dabinović

Aleksandar Kaludjerovic
image

Toni Dabinović, Zvonimir Deković, Boris Bastijančić, Sanja Putica i Adrijan Vuksanović

Aleksandar Kaludjerovic
image

Zvonimir Deković sa suprugom

Aleksandar Kaludjerovic

- Kada govorimo o ovom projektu onda moramo spomenuti autora projekta, Bokelja iz Zagreba, Tonija Dabinovića kao i amabasadoricu Sanju Puticu. Održava se u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore, a pod pokroviteljstvima dvaju Predsjednika Crne Gore i Republike Hrvatske. Projekt je obuhvatio mnoge kulturne sadržaje ravnopravno predstavljene u obje države. Tim predstavljanjima u javnom prostoru projekt djeluje edukativno na upoznavanju i zbližavanje dvaju bliskih i susjednih naroda. Hrvatsko nacionalno vijeće sa zadovoljstvom podržava ovaj projekt s uvjerenjem da će on prerasti u tradiciju koju će gajiti i buduće generacije - izjavio je Zvonimir Deković, predsjednik HNV-a.

Projekt “Putevima bokeljskih Hrvata” započet je prije četiri godine. Položaj bokeljskih Hrvata, kako u Crnoj Gori, tako i u Hrvatskoj, nije jednostavan. Bili oni nacionalna manjina u Crnoj Gori ili pak dio hrvatskog naroda u Hrvatskoj, susreću se s brojnim poteškoćama i izazovima. Od začetka ovog projekta pa kroz sve ove godine, cilj je educirati građane obiju država o važnosti uloge bokeljskih Hrvata.

Projekt PBH održava se pod supokroviteljstvima predsjednika RH Zorana Milanovića i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Podršku projektu daju Ministarstvo kulture i medija RH, Zajednica bokeljskih Hrvata RH te Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore. Donatori projekta su: Hrvatska elektroprivreda, Porto Montenegro te hotel Regent Porto Montenegro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:59