PRENOSI VARIETY

James Cameron: ‘Novi Avatar je ‘prokleto skup film, no ne bih još o ciframa‘

”Avatar: Put vode” 

 20th Century Studios/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/20th Century Studios/backgrid/backgrid Uk/profimedia
Trenutnu listu filmova koji su diljem svijeta najviše zaradili predvodi ‘Avatar‘ čija je zarada dosegla vrtoglavih 2.9 milijardi dolara

Drugi film koji prati narod Na‘vi na planetu Pandori u naša kina dolazi sljedećeg mjeseca. Redateljska palica i ovoga je puta u rukama slavnog kanadskog redatelja Jamesa Camerona, poznatog po filmovima poput znanstveno-fantastičnog "Terminatora" ili pak epskih "Titanika" i "Avatara". Filmaš poznat po ambicioznim projektima i ovoga je puta zagrizao veliki zalogaj. Prema ranijim izvještajima samo budžet produkcije za "Avatar: Put vode" kretao se unutar 250 milijuna dolara, piše Variety. Cameron još nije progovorio o točnim ciframa, no za GQ magazin je priznao da je film bio "prokleto skup".

Cameron je navodno rukovoditeljima kompanija Disney i 20th Century Studios rekao da je nastavak "Avatara" bio toliko skup da se radi o "najgorem poslovnom slučaju u povijesti filma". Naime, prema njegovim procjenama da ne bi bio na gubitku, po zaradi mora biti treći ili četvrti film u povijesti.

Trenutnu listu filmova koji su diljem svijeta najviše zaradili predvodi upravo Cameronov "Avatar" iz 2009. godine. Njegova je zarada dosegla vrtoglavih 2.9 milijardi dolara. Na drugome mjestu nalazi se Disneyjev film "Osvetnici: Završnica", koji je zaradio 2.7 milijardi. Treću poziciju zauzeo je Cameronov "Titanik" sa zaradom od 2.1 milijarde dolara. Prema Cameronovom proračunu, da ne bi bio u gubitku, novi nastavak Avatara trebao bi preći film "Ratovi zvijezda: Sila se budi" (2.07 milijardi), piše Business Insider.

"Avatar" je na domaćem terenu, dodaje Variety, uprihodio 785 milijuna dolara te time zauzima četvrto mjesto na listi filmova s najvećom kino zaradom svih vremena (inflacija nije uzeta u obzir).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:08