Svijetloplavo oko

Jedan od pitomaca nađen je obješen, iščupanog srca. Landor otpočinje istragu....

Christian Bale, The Pale Blue Eye (2022).
 

 Supplied By Lmk/Ipa-agency.net/Ipa/Profimedia/Supplied By Lmk/ipa-agency.net/ipa/profimedia
Film je i vizualno moćan, s efektnim pejzažima zimske divljine koji mu daju nešto od baš poeovske sumornosti

Tijekom 1830./1831. Edgar Allan Poe je nakratko pohađao vojnu akademiju West Point, gdje je učio za artiljerijskog oficira. Ta neuspješna vojna epizoda pisca koji će izumiti žanr krimića poslužila je piscu Luisu Bayardu kao polazište - upravo za krimić. Naslov te knjige je "Svjetloplavo oko", a sada je dobila i raskošnu ekranizaciju.

Junak filma je umirovljeni policajac Landor (Bale) kojeg pozivaju u West Point da bi razriješio groteskno ubojstvo: jedan od pitomaca nađen je obješen, iščupanog srca. Landor otpočinje istragu. Kao pomoćnik mu se prilijepi jedan od pitomaca, inače pjesnički aspirant. To je upravo Poe (Melling).

"Pale Blue Eye" scenaristički je adaptirao i režirao Scott Cooper, redatelj najpoznatiji po country drami "Crazy Heart". Film ima impresivnu listu glumaca: u relativno malim ulogama su, među inim, Charlotte Gainsbourg, Robert Duvall i Timothy Spall. Bale i Melling su u glavnim ulogama dojmljivi. Film je i vizualno moćan, s efektnim pejzažima zimske divljine koji mu daju nešto od baš poeovske sumornosti. U scenarij su nenametljivo upletene reference na Poeovo pjesništvo, romantičarsku književnost i okultizam. Što se zapleta tiče, film je relativno konvencionalni whodunit u kojem se izmijene dva istražitelja i dovedu istragu do drastičnog obrata. Taj obrat možda je i najtanja točka filma jer je mršavo pripremljen i ostavlja dojam smicalice. Unatoč tome, "Pale Blue Eye" zavrjeđuje gledanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:31