'ČOVJEK S FILMSKOM KAMEROM'

JEDINSTVENA KINO-POSLASTICA Jedan od najslavnijih nijemih filmova svih vremena uz pratnju uživo američkog Alloy Orchestra

"Najbolji bend na svijetu za svirku uz nijeme filmove" u nedjelju u kinu Tuškanac popratit će remekdjelo 'Čovjek s filmskom kamerom' i novi film slavnog talijanskog filmaša Paola Cherchija Usaija, koji dolazi na zagrebačku premijeru

ZAGREB - U nedjelju 11. listopada u kinu Tuškanac u 19 sati održat će se jedinstveni glazbeno filmski događaj - 35-milimetarska projekcija 'Čovjeka s filmskom kamerom' Dzige Vertova, najboljeg dokumentarca svih vremena po izboru najcjenjenijeg filmskog časopisa na svijetu, britanskog Sight & Sounda, uz živu glazbenu pratnju američkog benda Alloy Orchestra. Radi se o triju za koji je pokojni Roger Ebert izjavio da su "najbolji bend na svijetu za svirku uz nijeme filmove".

Remek djelo ruskog konstruktivizma 'Čovjek s filmskom kamerom' jedan je od najslavnijih nijemih filmova ikad snimljenih, i osmi općenito najbolji film svih vremena po posljednjoj tradicionalnoj anketi Sight & Sounda iz 2012.

LISTA NAJBOLJIH DOKUMENTARACA Nijemi film o životu u Odesi iz 20-ih pomeo nova ostvarenja

Ovaj optičko-montažni filmski eksperiment iz 1929. s podnaslovom 'izvadak iz snimateljskog dnevnika' opisuje jedan dan u životu grada, od zore do sumraka, iako je sniman tri godine u njih nekoliko - Moskvi, Kijevu, Harkovu i Odessi.

Dziga Vertov

Radi se o kulminaciji teorije njegovog autora Dzige Vertova zvane 'kino-oko' koja polazi od teze da je kamera instrument nalik ljudskom oku, pa ju je zato najbolje koristiti za dokumentiranje događaja iz stvarnog života.

Prizor iz filma 'Čovjek s filmskom kamerom'

U njemu su po prvi put upotrebljene ili ozbiljnije razrađene mnoge filmske tehnike i postupci kao što su dvostruka ekspozicija, slow motion, skok rezovi, stop-motion animacija, podijeljeni ekran itd.

Premijera novog filma Paola Cherchija Usaija

Nakon projekcije 'Čovjeka s filmskom kamerom' u kinu Tuškanac u 21h bit će prikazan i novi film 'Picture' Paola Cherchija Usaija, slavnog talijanskog filmskog kritičara, filmologa i redatelja, kao i osnivača najstarijeg i najznačajnijeg festivala nijemog filma na svijetu Le Giornate del Cinema Muto.

Paolo Cherchi Usai dolazi na zagrebačku prijemijeru svog novog filma

Njegov film 'Picture' je nastao tako što su dva umjetnika, crtač i bubnjar, dobili zadatak da svojim instrumentima – jedan s bubnjem ispred kamere, drugi s olovkom, kistom i bojama na 35 milimetarskoj vrpci - naprave film. Niti jedan od njih nije imao vremena za ranije probe i pripreme. Radi se o vrlo inovativnom eksperimentu u čijem su nastanku sudjelovali Alloy Orchestra, grupa tasmanijskih bubnjara, kao i poznati kaligraf Brody Neuenschwander, česti suradnik Petera Greenawaya.

Projekciju će uveličati i sam autor koji će najaviti film i nakon njega razgovarati s publikom.

Sirene i dječji plač prema uputama iz 1919.

Alloy Orchestra su trojac iz Cambridgea u Massachusettsu koji su 1990. osnovali bubnjar i udaraljkaš Terry Donahue i Ken Winokur, da bi im se kasnije kao klavijaturist pridružio Roger Miller, poznatiji kao gitarist kultnog post-punk benda Mission of Burma. U svom radu osim perkusija i elektroničkih instrumenata koriste cijeli niz objekata pronađenih kojekuda, pa čak i na smetlištu, s kojima stvaraju jedinstvenu eklektičnu zvučnu sliku.

Američki magazin Entertainment Weekly uvrstio ih je 1999. na njihovu listu 100 najkreativnijih ljudi u show businessu danas, a američki NPR (National Public Radio) za njih kaže da su 'pioniri komponiranja nove glazbe za stare filmove'. U 25 godina svog postojanja nastupali su na brojnim filmskim festivalima, a dosad su izdali četiri CD-a s glazbom za kultne nijeme filmove, među kojima su i 'Metropolis', 'Fantom iz opere', 'Nosferatu' i 'General'. Soundtrack za 'Čovjeka s filmskom kamerom' nastao je na bazi uputa koje je Dziga Vertov napisao za premijeru filma 1929., a u sebi sadrži i mnoge zvučne efekte kao što su sirene i dječji plač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 06:51