LJETNI KINO HIT

Jedna zemlja zabranila prikazivanje žarko iščekivanog filma ‘Barbie‘: ‘Ne želimo tu kinesku propagandu!‘

Ryan Gosling i Margot Robbie u ulogama Kena i Barbie

 Profimedia
Film redateljice Grete Gerwig dolazi u svjetska kina 21. srpnja

Jedan od najiščekivanijih filmova ovog ljeta, "Barbie", s Margot Robbie i Ryanom Goslingom u glavnim ulogama, neće biti prikazivan u Vijetnamu jer tamošnja vlada smatra film o najpoznatijoj lutki na svijetu "kineskom propagandom".

U jednoj sceni, film prikazuje kartu na kojoj je velik dio Južnog kineskog mora prikazan kao da pripada teritoriju Narodne Republike Kine, što krši suverenitet Vijetnama. Vi Kien Thanh, glavni direktor odjela za film u sklopu ministarstva kulture, sporta i turizma, izjavio je da je odluku donijelo Državno vijeće za procjenu filma. Nadalje, nazvao je kartu "uvredljivom", piše Reuters.

Podsjetimo, Vijetnam i Kina već dugo imaju preklapajuće teritorijalne zahtjeve za potencijalno energetski bogat dio Južnog kineskog mora. Ova zemlja jugoistočne Azije više puta je optužila kineska plovila za kršenje njezina suvereniteta. Ujedinjeni narodi su 2016. godine presudili protiv pomorskih zahtjeva Kine, zbog čega su teritorijalne granice koje su prikazane u filmu nevažeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:41