‘ŠEVE NA KONCU‘

Jedno od najboljih ostvarenja velikog Menzela završilo je u bunkeru, ali je zasjalo na Berlinaleu

'Ševe na koncu'
Junaci filma politički su nepoželjni tipovi poslani na prisilni rad na odlagalište starog metala lokalne željezare

Kad su u ljeto 1968. trupe Varšavskog pakta ušle u Prag i prekinule politički proces koji se nazivao "socijalizam s ljudskim licem", to se odrazilo i na kinematografiju. Istina, ne odmah, usprkos brojnim žaokama na račun komunizma, novi film Miloša Formana "Gori, gori moja gospođice" 1969. je čak prikazan na televiziji, a te iste godine Jiří Menzel, dobitnik Oscara za "Strogo kontrolirane vlakove", počeo je pripreme za svoj dotad najsubverzivniji film, političku komediju "Ševe na koncu", opet po romanu Bohumila Hrabala, autora "Vlakova", koja se odigravala početkom pedesetih godina, kad je u Čehoslovačkoj komunistička diktatura bila na vrhuncu.

Očito je u filmskim studijima vladao popriličan kaos, nije se znalo što je dozvoljeno, a što ne, no kad je film dovršen 1970. sve je već bilo definirano i "Ševe" su završile u bunkeru te su prvi put prikazane nakon pada komunizma, poslane su na Berlinale, gdje su podijelile glavnu nagradu s "Muzičkom kutijom" Costa-Gavrasa, a dobile su i nagradu kritike FIPRESCI. Junaci filma politički su nepoželjni tipovi poslani na prisilni rad na odlagalište starog metala lokalne željezare.

Posao im je potpuno besmislen, toga su svjesni, ali nema im druge nego ponašati se kao da je to najnormalnija stvar. Među njima su odvjetnik koji nije imao dovoljno sluha za naloge autoritarnog režima, zatim saksofonist čija je glazba odjednom postala nepoželjna te profesor s liste nepoželjnih.

Od njih su odvojene žene i djevojke, uhapšene zbog ilegalnog prelaska granice, a usprkos strogom nadzoru, između mladog radnika i jedne od zatvorenica rađa se romansa. Premda tema nije baš poticajna, Menzel ju je začinio poetikom i humorom te stvorio jedno od svojih najboljih ostvarenja, ništa slabije od "Vlakova" i velikog hita "Selo moje malo". ('Ševe na koncu', čehoslovačka politička satira, 1970. HRT 3, 20.50 R: J. Menzel)

Mletački kaštel u Splitu kroz povijest

Izložba "Mletački kaštel u Splitu" prezentira splitski kaštel kroz vrijeme i u raznim povijesnim okolnostima. Spoznaje o kaštelu donose se u povijesnom kontekstu, od razdoblja autonomne komune, uspostave i prestanka mletačke vlasti, do njezina odraza na vojni i fortifikacijski karakter vladavine u Splitu.

image
Izložba "Mletački kaštel u Splitu"

Mletačka Republika je odmah nakon osvajanja dalmatinskih gradova pristupila gradnji kaštela ili obnavljanju postojećih utvrda, a 1441. godine propisuje uredbu o imenovanju kaštelana i njegovim dužnostima u kaštelima Šibenika, Splita, Trogira, Kotora i Feltra u sjevernoj Italiji te se pretpostavlja da je do tada i završila gradnja kaštela u Splitu. Uz brojne eksponate vezane za navedeno razdoblje i život grada izložena je i maketa Mletačkog kaštela izrađena za izložbu kao i ilustracije koje prate pojedine teme. Izložba je otvorena od pon. do pet. od 8.30 do 18.30 h te sub. i ned. od 9 do 14 h.

Raspad jedne obitelji kao metafora raspada jedne države

Film Pjera Žalice "Koncentriši se, baba", s najpoznatijim glumcima regije, uključivši i hrvatske, od danas bit će dostupan za gledatelje širom svijeta na OnDemand platformi kina Meeting Point. Film je svojom svjetskom premijerom otvorio prošlogodišnji online Sarajevo Film Festival, zabilježivši rekordnu gledanost - u prva dva sata film je gledalo skoro 14 tisuća ljudi u 42 zemlje.

image
"Koncentriši se, baba"

U HGZ-u nastupaju Sebastijan Sarapa i Viktor Čižić

U sklopu 54. tribina "Darko Lukić" večeras nastupaju Sebastijan Sarap, klarinet, i Viktor Čižić, klavir. Na programu su djela: Claude Debussy: Première rhapsodie za klarinet i klavir, Edison Denisov: Sonata za klarinet solo, Lento, poco rubato II. Allegro giusto, Anđelko Klobučar: Elegija za klarinet i klavir, Berislav Šipuš: Manie za Es klarinet solo.

image
Koncert u HGZ-u
Damir Krbec

Kino Istra: ususret projekcijama uživo, filmovi kreću online

Kino Istra projekt je koji donosi cjelogodišnji filmski program u dvanaest gradova i mjesta Istre s obje strane granice. Projekcije uživo počinju čim epidemiološki uvjeti budu prikladni, a do tada Kino Istra, za početak, nudi četiri naslova za online gledanje: "Je li letrika ubila štrige?", "Bog postoji, njeno ime je Petrunija", "Nevidljivi dječak" i "Dolina mira".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:47