DOBROĆUDNI HIPI

Jeff Bridges: Četiri desetljeća, pet nominacija i napokon Oscar

 Arhiva
Glumac je u braku sa Susan Geston već 33 godine, što je prava rijetkost u Hollywoodu

Gotovo četrdeset godina i pet nominacija bilo je potrebno da Hollywood Oscarom napokon nagradi jednog od svojih najboljih, najunosnijih i najkarizmatičnijih glumaca - danas 60-godišnjeg Jeffa Bridgesa.

Oduvijek staloženom, dobroćudnom, cool i hipijevski nastrojenom Bridgesu prestižno priznanje donijela je uloga Bada Blakea, istrošenog i vlastitim demonima zaokupljenog country pjevača, kojeg tumači u filmu “Crazy Heart”. Uloga koju je isprva odbio. Zašto? Zato što u prvoj verziji filma nije bilo originalne glazbe koja ga je pratila, a Jeffa, zagriženoga glazbenika, takva varijanta ni najmanje nije privlačila.

Tek nakon što se u priču upleo glazbenik T-Bone Burnett, Bridges se ponovno zainteresirao za projekt. Nekoliko Burnettovih pjesama koje Jeff izvodi u filmu stvoreno je upravo s osebujnim glumcem na pameti. A glazba je upravo ono što je Jeffu pomoglo da se poistovjeti sa svojim likom.

Glumac i glazbenik

- Skladam i sviram otkako sam bio klinac. I siguran sam da je tako bilo i u Badovu slučaju - otkrio je Bridges tijekom snimanja filma.

Bridgesova oskarovska pobjeda dolazi kao kruna na njegovu dugu i bogatu karijeru koja je lansirana ulogom u filmu Petera Bogdanovicha “The Last Picture Show”, za koju je i prvi put bio nominiran za Oscara 1971. godine. Tijekom godina uslijedile su još četiri: za filmove “Thunderbolt and Lightfoot”, “Starman”, “The Contender” te za ovaj posljednji ‘Crazy Heart”. No, kao jednu od njegovih najboljih izvedbi u karijeri kritičari oduvijek spominju onu u filmu “Fearless”.

Ne voli skandale, voli travu

Jeff je po mnogočemu specifičan; uz njega i njegovu 40-godišnju karijeru ne vežu se skandali (osim činjenice da puši travu i otvoreno govori o tome, no to je daleko od skandala), u braku je sa suprugom Susan Geston već 33 godine - što je prava rijetkost u Hollywoodu - otkako ju je upoznao dok je radila kao sobarica. I danas o njoj govori samo s ljubavlju, nježnošću i poštovanjem. Par ima tri kćeri, a za svoje četiri cure ostarjeli hipi tvrdi da su razlog njegova uspjeha.

- Čovječe! Bilo je uspona i padova, pogodaka i promašaja... No, moja Susan me drži na uzici dok ja letim poput zmaja. Dopušta mi da odem daleko... I onda se obožavam vraćati kući. Moja žena i moje djevojčice, one me drže centriranog - otkriva Jeff.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:28