RAZGOVOR SA SLAVNIM GLUMCEM

Jeremy Irons: Obožavam ulogu pape Aleksandra VI.

Na zatvaranje filmskog festivala u Sarajevu stigao je proslavljeni engleski glumac Jeremy Irons . Tu je predstavio dokumentarac “Trashed” o zagađivanju okoliša u kojem je narator, ali i izvršni producent. Ovog markantnog glumca pamtimo po brojnim ulogama; kao negativca iz “Umri muški”, ali i kao profesora Humberta Humberta u ekranizaciji “Lolite” Adriana Lynea. Nedavno smo ga imali prilike gledati i kao amoralnog bankara u izvrsnom filmu o slomu burze “Margin Call”. No, uloga po kojoj je najaktualniji je ona zloglasnog Rodriga Borgie iz serije “Borgie” koju je za HBO osmislio Neil Jordan. Ovo je bio drugi Ironsov posjet Sarajevu, a priliku za razgovor dobili smo u subotu navečer, nakon večere s ekipom festivala.

Prvi posjet

- U Sarajevo sam želio doći još za vrijeme opsade 1993. godine, ali dalje od Ancone nisam uspio jer nisu dopuštali. Kada sam došao 2007. godine napokon sam imao priliku upoznati se s ovim gradom i njegovim ljudima i bio sam iznimno sretan zbog toga.

Pretpostavljam da idete na mnoge filmske festivale. Koliko se Sarajevo film festival razlikuje od ostalih?

- Ne, ne idem na mnogo festivala. Jednostavno ih je previše i većinom su to komercijalni događaji koji gradu donose novac. Sarajevski festival osjećam drugačije. Možda zbog činjenice da je manji od recimo Cannesa ili Venecije i nema one uštogljenosti i formalnosti na koju sam inače navikao na velikim festivalima. Kada sam ovdje bio u žiriju 2007. gledao sam odlične filmove koje inače sigurno ne bih imao prilike vidjeti i to je ono što me oduševilo.

Film o smeću

U subotu smo vidjeli specijalnu projekciju dokumentarnog filma “Trashed” u režiji Candide Brady u kojem ste sudjelovali kao narator i izvršni producent. Film na vrlo direktan i šokantan način progovara o problemu zagađivanja okoliša. Kako ste se upustili u ovu priču?

- Dobro je da ste rekli da je šokantan, to znači da smo ljude uspjeli natjerati da razmisle o tome kako i koliko uništavamo svoj okoliš i planet na kojem živimo, a da toga nismo niti svjesni. Primjerice, plastične vrećice - ja ih više ne koristim. Kada idem u trgovinu, ponesem platnenu torbu. To je mali korak, ali iznimno važan. Jednostavno je promijeniti navike, ako to doista želite. Candide je željela raditi dokumentarac o problemu odlaganja smeća jer se dugo vremena bavila tom temom. Ja sam se rado u to uključio.

Duboko istraživanje

Već dvije sezone gledamo vas u HBO-ovoj seriji “Obitelj Borgia”. Kako ste se snašli u ulozi pape Aleksandra VI.?

- Ovih dana snimamo treću sezonu u Mađarskoj. Obožavam tu ulogu. Uvijek sam volio istraživati različite povijesne periode i otkrivati različite načine života. Jako mi je zanimljivo raditi na toj seriji, imamo odličnu ekipu, tehničare, glumce i produkciju. Rodrigo Borgia je iznimno zanimljiv i intrigantan čovjek. Čitao sam mnogo o njemu što mi je omogućilo da doživim tog vrlo kompliciranog i izuzetnog čovjeka koji nije onakav kakvog nam ga povijest predstavlja. Mislim da nikada nisam glumio lik koji sam mogao toliko duboko istraživati. Zanimljivo je kako se u Americi bolje stvari rade na televiziji nego u nezavisnom filmu koji doslovno propada zbog nedostatka novca. Razmišljao sam o tome je li se teško prebaciti s filmske glume na televizijsku i čini mi se da uopće nije. “Obitelj Borgia” su odlična serija na kojoj je užitak raditi. Nastojao sam se dobro pripremiti za ulogu, nadam se da sam u tome i uspjeo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 05:10