ROCK U KINU

Jesu li koncerti u kinu futur rock’n’rolla?

ZAGREB - Iscrpan dokumentarac “Back And Forth” Jamesa Molla, a potom i set pjesama s novog albuma “Wasting Light” snimljen uživo 5. travnja a preksinoć prikazani u Movieplexu, pokazala se zgodnom kombinacijom za zagrebačke poklonike Foo Fightersa. No, kako je za samo jednu projekciju u samo jednom kinu teško graditi kampanju, dvorana 3 Movieplexa nije bila puna.

Analogna oprema

Šteta jer “Back And Forth” poučno detektira korijene Foo Fightersa u američkom hardcore punku, bez puno ušminkavanja prikazuje niz personalnih izmjena i turbulencija unutar benda te dočarava uspon od jedne audio kasete, koju je Grohl snimio da se iščupa iz depresije nakon smrti Cobaina i raspada Nirvane, do dva rasprodana Wembleyja i snimanja novog albuma “Wasting Light” na - pazite sad! - analognoj opremi u Grohlovoj garaži.

Grohl očito nije zaboravio korijene, doveo je na snimanje i svog velikog učitelja Boba Moulda (Husker Du), ali i Krista Novoselica.

Nakon petominutne pauze posljednji kadrovi dokumentarca zamijenjeni su prvim kadrovima nastupa Foo Fightersa u jednom skladištu kako nemilice, životinjski deru sve pjesme s novog albuma “Wasting Light” uspijevajući istovremeno biti stadionski, classic, hard rock i hardcoce punk bend . Falilo je malo više urlanja i skakanja publike, ali bilo je dobro.

80 kina u Americi

U Americi je spomenuti nastup išao u 3D tehnici u 80 kino dvorana pa su i brojke drukčije, no poanta je ista i dobro je da se Zagreb našao na listi gradova koji je gledao Fighterse makar u “odgođenom prijenosu”. Ono što čudi jest da prijenosa rock koncerata, recimo s Wembleya ili iz Madison Square Gardena nema više.

Pravo pitanje

Već je šest godina prošlo od prijenosa berlinskog koncerta Robbieja Williamsa u nekoliko europskih gradova, među kojima i Zagreb, a ni U2 i Stonesi nisu loše prošli sa svojim koncertnim filmovima.

Rock bi se ovaj put trebao ugledati na operu. Zašto ne bismo u kinima u izravnom prijenosu, primjerice, mogli gledati Springsteena sa stadiona Meadowlands (New Jersey) ? Nekoliko desetaka tisuća ulaznica diljem svijeta za takav prijenos planulo bi u sekundi, no pravo pitanje je kad ćemo moći u dnevnoj sobi uživati u prijenosu koncerata koji se ne održavaju u našem gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:01