DANI HRVATSKOG FILMA

Priča o Mendu i Slavici u lošem dokumentarcu

ZAGREB - Dani hrvatskog filma proslavili su u ponedjeljak uvečer dvadesetu obljetnicu, no za razliku od odlično posjećene smotre koja se u ratnim godinama činila novim putokazom za kinematografiju, danas je to uglavnom revija repriza.

Spot sa You Tubea

Tako je najbolji film prvog dana programa - polusatna tinejdžerska melodrama Jurja Lerotića “I onda vidim Tanju” prikazan u poslijepodnevnom terminu, jer je prošle jeseni nagrađen na Zagreb film festivalu.

Najavu da su nam za večer otvaranja pripremili samo premijere trebalo je shvatiti samo uvjetno, jer to već prvi film nije bio. Naime, odličan glazbeni spot Kristijana Burlovića “Smooth Criminal”, u kojoj čelisti Stjepan Hauser i Luka Šulić izvode pjesmu Michaela Jacksona, na YouTubeu je pogledalo skoro pet milijuna ljudi. Ukoliko ste pak posjetili Muzej krapinskih neandertalaca, tamo ste mogli vidjeti film Ivana Salaja “Neanderthal Story”, s vizualnim prosedeom koji je revolucionaran za standarde hrvatske kinematografije.

Prave premijere bila su samo četiri filma, animirani “Cvijet bitke” Simona Bogojevića Naratha, kratki igrani “Mezanin” Dalibora Matanića, animirano-eksperimentalni “Pow's Pov” Gorana Trbuljaka i dokumentarni “Zaljubljena u život” Antonije Dubravke Carnerud.

Atmosfera na Danima hrvatskog filma vrlo je ležerna, nitko ni iz čega ne radi poseban show, no je li to baš najbolja opcija? Recimo, Antonia Dubravka Carnerud svoj je gotovo jednosatni film posvetila glumici Slavici Kaurić Fila, nekoć jednom od najpopularnijih televizijskih lica (nastupala je s plišanim medvjedićem Mendom ).

Što ne štima?

Dokumentarac pokušava istodobno biti njezin portret, ali i portret vremena u kojem se proslavila, što nije završilo osobito sretno: naposljetku vam nije jasno zašto je glumica odjednom nestala iz medija i tko je povlačio konce njezine karijere? Ipak, suradnici koji su čeprkali po arhivi Televizije Zagreb iskopali su pravo blago, pa će svaki nostalgičar oduševljeno dočekati ovakav film.

No u čemu je problem? U tome što se Slavica Kaurić Fila te večeri uopće nije predstavila publici, što je propust koji ne bi napravio niti jedan festival.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 10:37