POLIMAC PREPORUČUJE

John Wick 4 odlično je režiran i spektakularno koreografiran akcijski ep te uvjerljivo najbolji nastavak serijala

Keanu Reeves u filmu John Wick 4

 Supplied by LMK/Landmark/Profimedia
Keanu Reeves donio je dobru odluku kad je nakon svojedobnih kolebanja ustvrdio da će glumiti Johna Wicka sve dok bude mogao hodati

SXSW, poznati američki žanrovski festival u Austinu, ove je godine imao ekskluzivnu premijeru, četvrto izdanje serijala “John Wick”. Bio je to poseban događaj na koji su organizatori upozoravali danima prije: imali su za to i razloga, film traje skoro puna tri sata, a najčešća je usporedba bila s remek-djelom Sergia Leonea “Dobar, zao, ružan”. Je li takvo nešto moguće, ipak je Leoneov špageti-spektakl bio jedan od filmskih međaša iz sredine šezdesetih?

Keanu Reeves donio je dobru odluku kad je nakon svojedobnih kolebanja ustvrdio da će glumiti Johna Wicka sve dok bude mogao hodati, dok mu producenti to dozvole i dok ga publika bude htjela. Čini se da sa svim time nema problema: naime, “dvojka” je koštala 40 milijuna dolara i zaradila 171 milijun bruto, no “trojka”, u kojoj je glumila i Halle Berry, gotovo je udvostručila budžet (75 milijuna dolara), ali i promet koji se popeo na 327 milijuna.

“Četvorka” je povećala broj lokacija, sada se snimalo u New Yorku, Parizu, Osaki i Berlinu, što će pridonijeti spektakularnosti cjeline. I ne samo to, u Pragu se upravo snima “Balerina” s Anom de Armas, i taj film pripada univerzumu Johna Wicka, jedino se ne zna hoće li on u njemu imati epizodu ili ravnopravnu ulogu s glavnom glumicom, a režira ga Len Wiseman (znamo ga po franšizi “Underworld”).

Novog “Johna Wicka” potpisuje, kao i dosadašnje, bivši kaskader Chad Stahelski, film je trebao u kina još u svibnju 2021., no termine je poremetio najprije koronavirus, a zatim i četvrti “Matrix”, koji glavnom glumcu nije baš pribavio priželjkivane poene. Ožujak je ispao dobar termin, nema u njemu osobite konkurencije (“Shazam” to svakako nije), a osim toga, ovo je žestoki akcić, kakvi se u posljednje vrijeme sve više sele na televiziju, samo tamo nema u njima finesa tipičnih za kinoproizvode.

Film počinje dok se John Wick priprema za likvidaciju članova Visokog stola, koji čine predstavnici 12 najmoćnijih kriminalnih organizacija. Skriva se kod Kralja Boweryja (Laurence Fishburne) koji je i doslovno kralj podzemlja, a dok ne postigne svoj cilj, putuje u Maroko kako bi likvidirao Eldera (George Georgiou), jedinog individualca kojemu Visoki stol ne može ništa. Nije da je time baš puno postigao jer markiz Vincent de Gramont (Bill Skarsgård), stariji član Visokog stola, poziva na red Johnova prijatelja Winstona (Ian McShane), šefa njujorškog hotela Continental, koji je odavno trebao ukloniti Johna: za kaznu uništava njegov hotel, lišava ga svih dužnosti i ubija njegova vjernog recepcionara Charona (Lance Reddick). De Gramont se zatim vraća u Pariz, gdje angažira slijepog plaćenog ubojicu Cainea (Donnie Yen), koji se odavno povukao iz tog posla, a osim toga je i dobar Johnov prijatelj. No, markiz zna kako će s njim, zaprijetio je da će mu ubiti kćer ako ne ispuni njegov nalog. To je tek početak, a do finala je John Wick suočen s još bezbroj opasnosti.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje", kritičari Jutarnjeg lista Nenad Polimac i Damjan Raknić raspravljaju o izvanserijskoj koreografiji i akcijskim scenama koji su postale zaštitni znak serijala John Wick, fantastičnom Donnieju Yenu te budućnosti ove, prema svemu sudeći, novopečene franšize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:23