TRIJUMF U ITALIJI

'JOKER' OSVOJIO ZLATNOG LAVA Mračna drama sa sjajnim Joaquinom Phoenixom pobijedila na Venecijanskom filmskom festivalu

Todd Phillips i Joaquin Phoenix
 REUTERS

Mračna drama "Joker" redatelja Todda Phillipsa, o podrijetlu negativca iz serijala o Batmanu, u subotu je osvojio Zlatnog lava na 76. Venecijanskom filmskom festivalu.

Batmanovog neprijatelja glumi Joaquin Phoenix, a za tu je ulogu dobio fantastične kritike. Film prati Jokerovu transformaciju od ranjivog samotnjaka do samouvjerenog negativca.

- Vojna drama Romana Polanskog "J'accuse" (Optužujem) osvojila je Srebrnog lava (velika nagrada žirija). Riječ je o filmu koji prati antisemitsku aferu Dreyfus u Francuskoj s kraja 19. stoljeća. Uvrštenje tog filma u konkurenciju na filmskom festivalu u Veneciji izazvalo je polemiku zbog sudskog progona Polanskog za silovanje maloljetnice 1977. godine u Sjedinjenim Državama.

- Za najbolju glumicu proglašena je 64-godišnja francuska glumica Ariane Ascaride za film "Gloria Mundi" u režiji Roberta Guédiguiana.

- Najboljim glumcem proglašen je Talijan Luca Marinelli za ulogu u drami "Martin Eden". Riječ je o adaptaciji romana Jacka Londona pod redateljskom palicom Pietra Marcella.

- Srebrnog lava za najbolju režiju dobio je švedski autor Roy Andersson za film "About Endlessness".

- Honkonžanin Yonfan dobio je nagradu za najbolji scenarij za film "N°7 Cherry Lane".

- Posebnu nagradu žirija dobio je film "La Mafia Non è Piu Quella Di Una Volta" (Mafija nije više što je bila), a autor je Talijan Franco Maresco.

- Nagradu Marcello-Mastroianni za najboljeg mladog glumca/glumicu dobio je Australac Toby Wallace za "Babyteeth", redateljice Shannon Murphy.

- Zlatnog lava za životno djelo dobili su španjolski redatelj Pedro Almodovar i britanska glumica Julie Andrews.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2023 09:09