FILMSKA NAGRADA

JOŠ JEDAN KANDIDAT ZA EUROPSKOG OSCARA 'Piknik' nominiran za najbolji kratkometražni film

 Almmir Fakić
Piknik je svjetsku premijeru imao na 65. Berlinaleu, na Danima hrvatskog filma osvojio je Grand Prix i nagradu za najbolje glumce, a nagradom na Međunarodnom filmskom festivalu u Rhode Islandu ušao je u prednominaciju za Oscara

'Piknik' redatelja Jure Pavlovića osvojio je nominaciju za 28. Europsku filmsku nagradu u kategoriji za najbolji kratkometražni filmu. Film je nominaciju osvojio na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Drami, koji se održao od 14. do 19. rujna u tom grčkom gradu, izvijestio je HAVC.

Festival u Drami jedan je od 15 međunarodnih festivala na kojima se bira po jedan kratkometražni film iz natjecateljskog programa i nominira za nagradu Europske filmske akademije, takozvani 'europski Oscar'. Pikinik će se za za titulu najboljeg europskog kratkometražnog filma natjecati s još 14 naslova, a pobjednik će biti poznat na dodjeli nagrada EFA-e u Berlinu 12. prosinca.

Film govori o 15-godišnjem Emiru, koji u društvu nadzornika socijalne službe odlazi u posjet ocu na izdržavanju zatvorske kazne u poluotvorenom odjelu kaznionice na Igmanu. Zbog prometne gužve na sarajevskim cestama oni kasne, pa posjet traje kraće od planiranog.

'TI MENE NOSIŠ' Još jedan hrvatski film naknadno ušao u utrku za europskog Oscara

Piknik je svjetsku premijeru imao na 65. Berlinaleu – međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, na Danima hrvatskog filma osvojio je Grand Prix i nagradu za najbolje glumce, a na nedavno održanom Međunarodnom filmskom festivalu u Rhode Islandu osvojio je nagradu za najbolji kratkometražni film, čime je ušao u prednominaciju za nagradu Oscar Američke filmske akademije.

HAVC u prioćenju napominje da je na festivalu u Drami u programu EFA Short Matters također prikazana hrvatska manjinska koprodukcija 'Kokoška' u režiji Une Gunjak, prošlogodišnji najbolji europski kratkometražni film, dok su u programu Balkan Panorama i Balkan Highlights prikazani 'Adrenalin' Davida Bagarića, 'Mezanin' Dalibora Matanića i 'Požuda' Irene Jukić Pranjić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:02