BOLNA SJEĆANJA

Julijana Matanović ispričala je kako su ju kao trogodišnjakinju odveli od majke

Julijana Matanović, 2023.

 Damjan Tadic/Cropix
Dok su prvu sezonu emisije na HRT-u ‘Varoški amarcord‘ sačinjavali mozaici dalmatinskih varoši, druga sezona donosi duboko intimne personalizirane priče

"Nakon jučerašnjeg i današnjeg prikazivanja filma "Bolje da nosiš kratku kosu"- režija Ivan Živković Žika, primila sam na stotine i stotine vaših komentara... zahvaljujem svima, u Magdalenino i svoje ime. Zahvaljujem Žiki i HTV- u, svima u ekipi. Lakše je puno izdržavati život kad imaš uz sebe one koji prepoznaju i poštuju emociju!

A Žika? Veliki majstor s još većom dušom", komentirala je u objavi na društvenim mrežama književnica Julijana Matanović nakon prikazivanja druge epizode dokumentarne serije Varoški amarcord, u kojem je, piše HRT, "zagrebla duboko u svoju najbolniju intimu".

Druga sezona Varoškog amarcorda su četiri kombrejevske priče o djetinjstvima. Dok su prvu sezonu sačinjavali mozaici dalmatinskih varoši, druga sezona donosi duboko intimne personalizirane priče.

Kako navode: "Prvo sjećanje književnice Julijane Matanović počinje traumom. U tom sjećanju vidi slike vlaka, osjeća smrad pretrpanog kupea i jutarnjih konjaka, a onda čuje ciku kočenja i glas konduktera: "Đurđenovac". Tim vlakom Julijana je kao trogodišnja djevojčica stigla u neki bolji svijet - iz neke bosanske varoši u jednu uredniju, slavonsku.

Tako su joj bar rekli i tako su joj govorili cijelog života. No taj vlak odveo ju je od njezine majke, u život s tetom i tetkom koji su je odgojili umjesto nje. Od tog prvog sjećanja pa sve do danas, Julijana se uvijek pita: zašto je to moralo biti tako, zašto su je odveli od majke".

Epizoda se može pogledati, i dalje, na HRT1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 12:23